Als we naar de sport kijken was het zeer positief. De Nederlandse ploegen konden weer compleet aantreden, zij het dat het ontzettend jammer was dat Yao Jie vanwege haar blessure niet kon spelen. En bij de mannen was onze nummer 1 dubbel Koen Ridder/Ruud Bosch vanwege de naweeën van de ziekte van Ruud nauwelijks inzetbaar. Jammer, maar dat gebeurt soms in topsport. Niet fijn maar het is wel all in the game.

De bronzen medaille van de vrouwenploeg was een geweldige opsteker. Onder aanvoering van Judith Meulendijks heeft Oranje iets fantastisch gepresteerd. De derde plaats betekende tevens WK-kwalificatie.

Maar zorgen zijn er ook. De Sporthallen Zuid waren zondagmiddag, toen vrijwel alle ploegen uitgespeeld waren, akelig leeg. Dat zien ook buitenstaanders. Er werden terecht opmerkingen over gemaakt vanuit het Amsterdamse kamp en door de leiding van de Europese bond.

Dit EK zal op alle punten grondig geëvalueerd worden en er zullen naar de toekomst gezien de komende tijd belangrijke beslissingen moeten worden genomen. In de huidige tijd gaat het bij grote sportevenementen allang niet meer alleen om de sport. Zo'n EK (maar het geldt ook voor NK en Dutch Open) moet een echt 'event' worden, een uitje dat je niet wilt missen. En dat is nu beslist niet het geval. Zondagmiddag zat er niet één procent van het geregistreerde ledenbestand bij de – overigens fantastische – wedstrijden. En in Hoorn speelde een grote jeugdgroep een Junior Master-toernooi. Die hadden het natuurlijk reuze naar hun zin maar ze hadden ook met zijn allen langs de kant kunnen zitten in Amsterdam, met een oranje uitdossing en toeters en bellen om onze ploeg aan te moedigen. Ik noem maar wat.

Kortom, het was sportief gezien een heel mooi EK, maar op dat andere gebied moet het roer grondig om.

Ted van der Meer,
BNL-voorzitter