badmintonline.nl logo
Het laatste nieuws
Het laatste nieuws
 

Diervriendelijk sporten

Nog nooit heb ik nagedacht over de diervriendelijkheid van onze sport, maar toen ik afgelopen week met een paar vrienden uit eten was in een vegetarische tent kwam het gesprek op diervriendelijk sporten.

Diervriendelijk sporten - CdR
© CdR + Je zou maar een gans zijn.
Diervriendelijk sporten - CdR
© CdR + Je zou maar een gans zijn.

 

En shit shit shit... Mijn lieve, geweldloze badmintonsport was het meest dieronvriendelijk van alle sporten waaraan mijn vrienden deden :-(

Ik weet niet echt 100% zeker wat er allemaal wel en niet waar was van de verhalen die onder het eten de ronde maakte, maar iets zal er wel van waar zijn. Het gaat natuurlijk over de shuttle die we gebruiken. Veren shuttles wel te verstaan en ook al speel ik met plastic shuttle: ik werd er wel op aangesproken door de anderen.

Enkele punten waren:

  • Ganzen worden met heel weinig ruimte gehouden voor hun veren.
  • Er worden maar 6 veren per vleugel gebruikt.
  • De vogels kunnen een paar keer worden geplukt en na een half jaar zijn ze op en worden ze geslacht, het was niet duidelijk of de beesten worden gebruikt voor voedsel.
  • Het plukken gaat er zeer grof aan toe en is pijnlijk.

Het gebrek aan ruimte kennen we ook met de kippen hier in Nederland. Dat beesten maar een korte levensloop hebben, is ook geen onbekend gegeven. Ik kan mezelf daarom niet voorstellen dat de ganzen niet worden opgegeten. Misschien is de verenproductie wel een deel van de ganzenleverindustrie en is het plukken gewoon een tweede stap waar deze beesten mee te maken hebben.

Bij het 'kweken' van die ganzelever wordt er een lange slang met een molen in de hals geduwd en worden ze gedwongen gevoerd om de lever extreem groot te laten worden. En daarna worden er aan elke kant 6 veren uit getrokken.

Je hoort maar weinig van dit deel van onze sport en ik heb dan ook geen idee of er verschil is hoe de beesten worden behandeld, maar dat zal wel niet, want de meeste bedrijven zitten voor zo ver ik weet in China. Nou niet bepaald een land waar ze ook maar iets om dieren geven.

Dus mijn oproep wat weten de lezers van badmintonline.nl hiervan? Zijn er foto's of filmpjes van? En waarom spelen we eigenlijk met veren: is dat ook alleen maar een stomme gewoonte waar we niet bij nadenken!?

Alice

geschreven door

Nu je toch hier bent...

...willen we je om een kleine gunst vragen. Steeds meer mensen lezen badmintonline.nl en we werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners.

Al vanaf €5 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dankjewel.

→ geef ons een !
vorig artikel

BC Amersfoort houdt vier punten in eigen huis

8 jaar geleden

volgend artikel

Van Zijderveld pakt eerste uitzege

8 jaar geleden

Wat vind jij? Er zijn al 9 waarderingen!

Over de auteur: Alice

Alice vertelde hier regelmatig wat ze meemaakt als speelster. Ze is al een tijdje off the grid: haar laatste stukje dateert alweer van juni 2011.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Je ontvangt enkele keren per jaar een speciale update! (Door gebruik te maken van dit formulier, stem je in met ons privacy statement.)

Reacties

+

› lees onze huisregels

Over de auteur: Alice

Alice vertelde hier regelmatig wat ze meemaakt als speelster. Ze is al een tijdje off the grid: haar laatste stukje dateert alweer van juni 2011.

Meer nieuws