Geen coaching voor spelers van de Nationale Selectie

Geen coaching voor spelers van de Nationale Selectie

Is coachen belangrijker voor de coach of voor de speler? Het antwoord op deze vraag is voor mij duidelijk! De speler, zou ik zeggen. Maar onze bondscoaches denken daar toch heel anders over.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Voor mij een onbegrijpelijke beslissing van de bondscoaches. Nationale jeugdselectiespelers en senioren worden niet gecoacht als zij tegen elkaar spelen bij uitzendingen van de bond. In Hoensbroek, een groot internationaal jeugdtoernooi, was een conflict compleet. Het ging om Gayle Mahulette, een speelster die ik jaren bij de BA Amersfoort heb getraind en die ook in het eerste team van Amersfoort speelt.

Gayle speelde de halve finale tegen Linda Chen en riep mijn hulp in om haar in de halve finale te coachen. Logische gedachte van Gayle, zou je zeggen. Een vertrouwde coach in de buurt, waarom niet? Na de winst van Gayle snelde manager Ger Tabeling direct naar haar toe om haar daarover aan te spreken: coachen is absoluut verboden. Gayle was zich van haar daad geen kwaad bewust en was dan ook totaal verrast. Het is een algemene regel dat de spelers tegen elkaar niet worden gecoacht, was het antwoord.

Allereerst betwijfel ik of alle spelers van deze regel af weten. Vervolgens heb ik me beklaagd bij Robbie Kneefel en die vertelde mij, dat deze afspraak regelmatig gemaakt wordt, maar geen vaste regel of afspraak is. Ik vind het onbegrijpelijk dat spelers die de mogelijkheid hebben, geen andere coach kunnen in roepen. Hele jonge spelers onder 13 jaar speelden ook tijdens het toernooi zonder coach. We maken ons als coach ondergeschikt en overbodig. Het gaat toch om de speler niet om de coach? Ik heb m'n onbegrip en ongenoegen bij Robbie over uitgesproken. Hij beloofde dit intern onder de aandacht te brengen bij een vergadering met de bondscoaches.

Afgelopen vrijdag 7 januari was ik in Papendal in gesprek met Martijn van Dooremalen (overigens voor heel iets anders) en heb gelijk te horen gekregen dat er een algemene regel bestaat dat als spelers van de Nationale Selectie tegen elkaar spelen zij niet gecoacht mogen worden. Onbegrijpelijk, onverstandig en onprofessioneel was mijn opmerking. Dat kun jij vinden, maar dit is het en niet anders!

Bij de BA Amersfoort hebben we de afspraak dat spelers die tegen elkaar spelen niet door ons worden gecoacht, maar dat wij ze dringend adviseren om een andere coach te zoeken om ze tijdens de wedstrijd te coachen. Ik als coach ben erg benieuwd hoe de overige coaches hierover denken en of zij dezelfde mening zijn toegedaan als onze bondscoaches?

Fred van Wankum

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!