clubzoeker

Welke deal heeft Duinwijck met de LCW gesloten?

Welke deal heeft Duinwijck met de LCW gesloten?

Rob Konings van VELO gaf al op 15 december vorig jaar een verklaring waarom het eredivisiebestuur gevallen is. "Toen in juni 2010 het LCW de definitieve wedstrijdkalender naar buiten bracht, was er veel protest van de meeste clubs over de indeling hiervan", aldus Konings.

SportSport

Maak kennis met Liam Birahy!

In dit artikel bekijk ik het wedstrijdschema zoals door de Landelijke Commisie Wedstrijdzaken (LCW) is gepubliceerd op 6 augustus 2010. Het toetsen gebeurt aan de regels van de LCW zelf:

De LCW is verantwoordelijk voor de planning van de eredivisie en de eerste divisie. De LCW houdt zich hierbij aan de volgende uitgangspunten:

  • 1. de eredivisiewedstrijden worden zo gepland dat er per periode van twee maanden minimaal vijf wedstrijden worden gespeeld
  • 2. in een periode van twee maanden mogen er maximaal twee aaneengesloten competitieloze weekenden zitten
  • 3. de LCW kan voor een vereniging bij uitzondering en maximaal twee dubbelweekenden inplannen.

Als laatste heeft de LCW één uitzonderingsregel waarbij rekening gehouden zou worden met bovenstaande regels:

Rekening houdend met het voorgaande zal de LCW zo goed als mogelijk de competitie van de eredivisie en de eerste divisie afstemmen op de deelname van selectiespelers aan uitzendingen. Alleen wedstrijden waarbij drie of meer spelers per team worden uitgezonden kunnen vooraf dwingend worden verplaatst.

Aan de hand van deze regels ben ik nagegaan of een aantal eredivisieclubs klaagt of juist terecht kritiek levert. Oordeelt u zelf maar.

1. De eredivisiewedstrijden worden zo gepland dat er per periode van twee maanden minimaal vijf wedstrijden worden gespeeld.

2. In een periode van twee maanden mogen er maximaal twee aaneengesloten competitieloze weekenden zitten

Duinwijck speelde van september tot oktober de eerste 3 weekenden achter elkaar niet. Genoeg om de beginperiode van de eredivisie compleet scheef te trekken.

3. De LCW kan voor een vereniging bij uitzondering en maximaal twee dubbelweekenden inplannen.

Bij deze regel is de LCW wel heel erg afgeweken. Hoewel BV Almere en Roosterse BC allebei 1 weekend meer spelen, heeft de LCW het voor Duinwijck bijzonder bont gemaakt met een overschrijding van 5 weekenden.

BV Almere speelt twee keer in haar dubbelweekend tegen Duinwijck en op 29 en 30 januari spelen alle clubs een dubbelweekend. Roosterse BC speelt twee keer haar dubbelweekend tegen Duinwijck, waarvan eenmaal in het algemene dubbelweekend van 29 en 30 januari.

Voor de overige clubs lijkt hier wel heel veel rekening gehouden te worden met Duinwijck. Misschien wel geen illusie, maar een realiteit: heeft de LCW het hele eredivisieschema om Duinwijck heen gebouwd? De vele dubbelweekenden vloeien hoogstwaarschijnlijk voort uit de uitzendingen van de vele Duinwijckspelers. Duinwijck heeft 5 spelers die regelmatig uitgezonden worden naar toernooien: Koen Ridder, Ruud Bosch, Jacco Arends, Selena Piek en Erik Meijs.

Is dit houdbaar?

Hoe ver kan je gaan met het volkomen negeren van regel 1, 2 en 3 als regel 4 van toepassing is? Ciraar Slaats vertelde reeds op 27 november 2010 in een interview met badmintonline.nl dat een club moet spelen met de spelers die er zijn. Als VELO-speler Dicky Palyama naar Maleisië moet voor een Super Series toernooi, dan geeft Slaats een jongere speler speeltijd. Als club neem je verantwoordelijkheid voor wie je opstelt.

De wedstrijd van een team waarvan drie of meer spelers uitgezonden kúnnen worden, kan 'dwingend verplaatst worden'. Kan deze regel niet veel beter opgeheven worden? Laat verenigingen er zélf voor zorgen dat ze genoeg reserves hebben om dit gat op te vangen. Ja, dit betekent dat een vereniging de keuze heeft om alleen maar toppers aan te trekken en dan het risico loopt een zwakker team in te moeten zetten in sommige weken.

Dat is toch veel eerlijker tegenover clubs met minder internationals of zelfs geen internationals? De eredivisie geeft nu in de eerste weken een volkomen vertekend beeld en vervolgens maakt Duinwijck een magische inhaalslag. Vergeet niet: dat is wel een inhaalslag waarin deze club zélf nagenoeg altijd in complete opstelling heeft kunnen aantreden. Was dit een deal met de LCW of is deze commissie hiervoor volledig zélf verantwoordelijk? Ik denk het laatste.

Het interview met Ciraar Slaats

Spoel door naar 01:47 voor de vraag over de eredivisieplanning.

Bijgewerkt op 21-02-2011 om 13:30 uur:

Toegevoegd dat de citaten van Ciraar Slaats al van 15 december en 27 november 2010 zijn.

Video interview Ciraar Slaats toegevoegd.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Alex van Zaanen

Alex van Zaanen

Deze sportfotograaf reist letterlijk stad en land (en daarbuiten!) af om bij regionale en nationale evenementen de eerste te zijn met de mooiste foto's. We've got him!

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!