Nabeschouwing EK voor landenteams

Nabeschouwing EK voor landenteams

Langzaam maar zeker verdwijnt het EK landenteams uit ons geheugen en kunnen we ons opmaken voor een volgend aansprekend evenement, de Yonex Dutch Junior International, dat vanaf a.s. woensdag in Haarlem verspeeld wordt.

› alles over het Badminton Festival!

Het EK in Amsterdam

In een zeer kort tijdsbestek heeft de organisatie een prachtig toernooi weten neer te zetten, waarbij duidelijk is gemaakt dat de thuisblijvers ongelijk hebben gekregen. Te beginnen met het Nederlands team. Een van de doelstellingen voor topbadminton is om een 5-8 positie te handhaven in 2011. Dat is gelukt. Het is hetzelfde resultaat als in 2009 (Liverpool) en 2008 (Herning). Een jong en enthousiast team onder leiding van coach Gerben Bruijstens maakte het zichzelf weliswaar onnodig moeilijk tegen dreumes Litouwen, maar het is aan de wilskracht van het team te danken, dat er op de cruciale momenten geen fatale fouten werden gemaakt.

De uitslag tegen Rusland had anders kunnen uitvallen als de volgorde van spelen anders was geweest. Onze kracht zit nu op dit moment in de dubbels en dat waren partijnummers 4 en 5.

Wereldtoppers

Er is voldoende geschreven over de resultaten van Denemarken, maar wat mij persoonlijk is bijgebleven, zijn de mannendubbelspelpartijen tussen Denemarken-Duitsland en vooral Denemarken-Engeland. Boe en Mogensen zijn op dit moment de nummers 1 van de wereld en het is lange tijd geleden dat wij lijstaanvoerder op de wereldranglijst hebben zien acteren op de Nederlandse velden. Zij hadden het verschrikkelijk moeilijk tegen het snel opkomende duo Adcock/Ellis. De Engelsen brachten de Denen aan het wankelen.

Er werd op zeer hoog niveau gespeeld. En wat te denken van de strijd tussen Ouseph en Jorgensen. Ouseph, de nummer 14 van de wereld, en Jorgensen, de nummer 12 van de wereld.

Badminton en televisie

Zoals gezegd, de afwezigen hebben wat gemist. Studio Sport schitterde door afwezigheid. Badminton is Olympisch, Nederland heeft meer spelers in de top 100 van de wereld dan bijvoorbeeld tafeltennis of tennis, maar Studio Sport vond dit evenement kennelijk niet belangrijk genoeg. Een kwartfinale voor het Nederlands team is niet voldoende meer. Wat me dan ongelooflijk stoort, is dat er wel reportages gemaakt worden over zaalvoetbal, een cameraploeg naar India gezonden wordt om een niet-Olympische sport, zijnde cricket, in beeld te brengen. De verhoudingen in uitzendland zijn zoek. Dat is een gegeven, waar we hopelijk in de toekomst meer invloed op kunnen gaan uitoefenen.

Badminton en Amsterdam

Voorlopig gaan we onverdroten door met het populariseren van onze sport. Zowel Badminton Europe als Badminton Nederland, alsmede de landen om ons heen, zullen meer en meer inzetten in marketingactiviteiten om die doelstelling waar te maken. De gemeente Amsterdam heeft ingezien dat er enorme potentie zit in badminton, en dan met name in het binden van topsport met de breedtesport. In zeer korte tijd is een scholentoernooi van de grond gekomen, waarbij de finales plaatsvonden op het centrecourt van het EK. Het heeft geleid tot de intentieverklaring tussen Amsterdam en Badminton Nederland om in 2012 het EK voor mannen- en vrouwenteams, in de volksmond Thomas en Uber Cup voorronden, te organiseren.

"Er valt wat te halen"

Hebben we nog wensen voor volgend jaar? Vanzelfsprekend! Belangrijkste is dat de badminton liefhebbers de weg naar waarschijnlijk Sporthallen Zuid in Amsterdam weten te vinden. Daarvoor zal (nog) meer en tijdig aandacht geschonken moeten gaan worden aan de promotie van het evenement. Daarnaast zal het besef moeten worden gecreëerd bij alle verenigingen uit met name de regio Amsterdam, dat er wat 'te halen valt', en dan doel ik met name op het schoolbadmintontoernooi. Daar ligt een enorme potentie aan nieuw talent voor de plaatselijke verenigingen. Het enige dat die verenigingen moeten doen, is zorgen dat ze erbij zijn wanneer de actie plaatsvindt.

Ongetwijfeld zullen onderwerpen als hierboven meegenomen worden in de evaluatie, zodat de Thomas en Uber Cup voorronden, een fantastisch schouwspel zullen worden. Tip voor de twijfelaars: kom zondagmiddag naar Badmintonhal Duinwijck in Haarlem om de finales te bekijken van de Yonex Dutch Junior International. Het belooft weer een geweldig evenement te worden met deelnemers uit onder meer Maleisië, Hong Kong en Singapore. Toegang gratis, parkeren gratis, kopje koffie rond de 1 euro en topbadminton. Wat wil je nog meer?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Nationale S-1 selectie jeugdbadmintonner Brian Wassink deelt vandaag via zijn facebookpagina zeer heftig nieuws: hij heeft…

17 juli 2019

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

After thinking and contemplating over the last weeks, I have decided to quit my professional badminton career.

17 juli 2019

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 juli vindt in Jakarta de BLIBLI Indonesia Open 2019 plaats, onderdeel van de HSBC BWF World…

15 juli 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Bij de Yonex US Open 2019 in het Amerikaanse Fullerton zijn Mark Caljouw en het koppel Jacco Arends/ Ruben Jille er niet in…

11 juli 2019

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille vlogen verleden week als enige Nederlandse badmintonners van Team NL Badminton alvast naar…

7 juli 2019

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Technisch directeur (Victor Anfiloff keert terug naar het beachvolleybal. Anfiloff, die sinds 1 oktober 2018 in dienst is, gaat…

3 juli 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Bij de tweede European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Selena Piek en Cheryl Seinen een geweldige prestatie geleverd…

29 juni 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) gaat het mannendubbel Jelle Maas / Robin Tabeling met een mooie bronzen plak…

28 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!