Yao Jie als nieuwe bondscoach?

Yao Jie als nieuwe bondscoach?

Gerben Bruijstens tijdens de confrontatie met Litouwen op woensdagavond.

Moederdag 2019

Nederland holt weer achter de grote trend aan in plaats van trendsetter te zijn. Waar Denemarken en Duitsland er in slagen een eigen politiek op te zetten en vooral van de eigen kracht uit te gaan kiezen de 'wijze mannen' in Nieuwegein voor een dames enkelspeler uit China.

› alles over het Badminton Festival!

Het spreekt wel in haar voordeel dat ze in ieder geval voor langere tijd in het westen is geweest, dus ze zal niet helemaal verrast zijn door het gebrek aan harde training in Nederland.

Maar goed, ik begrijp dus dat de inzet op de dubbels wordt opgevolgd door het aanstellen van een single trainer.. Damessingle wel te verstaan. Ik ken haar niet en ik wens haar natuurlijk het allerbeste, maar ik ken wel een aantal trainers uit China die door de jaren heen in Europa hebben gewerkt. Ik zal de eerste zijn te zeggen dat ze een belangrijke stempel hebben gezet op de manier waarop we vandaag onze trainingen inrichten en dat het ons veel nieuwe inzichten heeft verschaft. Maar de grote successen zijn altijd uitgebleven, op Peter Rasmussen na hebben de spelers uit Europa deze manier van trainen en/of spelen niet overgenomen.

Ook de trainers die ik spreek in Denemarken en Duitsland hebben zonder uitzondering de mening dat de inzichten goed bruikbaar zijn, maar dat ze vooral moeten worden gezien als aanvulling op de eigen krachten en wapens. Er is niemand in deze landen die zijn spelers graag aan een Chinese training zou willen onderwerpen en zeker niet een Chinees als bondscoach wenst.

De verdeling begrijp ik ook niet helemaal: de groep wordt in twee gedeeld. Gerben gaat de Europees toernooien doen en de nieuwe aanwinst de Super Series. We hebben een damesdubbel en een herendubbel in de Super Series die het alle twee niet goed doen. De beste vier single spelers hebben geen samenwerking met de bond en ik kan me bijna alleen maar voorstellen dat Jie wel eens met haar zal praten want het is gewoon leuk je eigen taal te kunnen spreken. Voor de rest hebben deze vier spelers gewoon hun eigen coach of doen het zelf.

Dus de twee kansloze dubbels krijgen een privécoach mee die singlespecialist is, dat geeft stof tot nadenken. Gerben moet deze oplossing als hoofdverantwoordelijke (neem ik even aan) toch ook uiterst pijnlijk vinden. Hij moet thuis blijven en op de kinderen passen. En dus niet mee naar de grote toernooien waar het allemaal gebeurt.

Het hele proces is ook vrij ondoorzichtig, zelfs als je al jaren bekend ben met de bond en geschreven hebt. Op de baan raak je verdwaald in de donkere gangen van procedures en afspraken, is het totaal onduidelijk met hoeveel of welke agenda er wordt gewerkt.

De nieuwe bondscoach zou moeten worden ingezet op de U17- en U19-dames, daar zie ik wel zeer goede mogelijkheden. Verder is het denk ik geen aanwinst en zal het een minimale hulp zijn voor Gerben, omdat het enkelspel ook zijn sterkste kant is. Er is dus geen sprake van aanvulling maar van opvulling. Er is een gat gedicht in het trainerskorps maar er is geen synergetisch effect en er is dus nog steeds een zeer groot gat op het vlak van de dubbels. Kortom een dure oplossing die weinig rendement zal opleveren.

Verder is het een leuk gegeven dat de bond er zo op hamert dat Xu Huaiwen haar diploma heeft. Is dat nu ineens zo belangrijk, vraag ik me dan af. De helft van alle trainers in Nederland is haar diploma al kwijt, omdat ze geen licentie meer hebben. Dus een meer of minder maakt ook niet uit. Maar het is natuurlijk wel leuk om dat eens na te kijken en dan ook waar dat diploma vandaan komt. Ze is ook nog eens een zeer goede vriendin van Jie, dus ze zal binnen kort ook wel goed op de hoogte zijn van de werksituatie in Nederland.

Een aantal trainers heeft op de verschillende sites in Nederland een paar maanden terug een discussie gevoerd over wie de nieuwe bondscoach zou zijn. Ik heb toen ook al gezegd dat ik niet eens voor een gesprek zou worden gevraagd en dat is natuurlijk ook uitgekomen.

Als je kijkt naar de eisen van de spelersgroep, dan zullen zij zich ook wel goed te koop voelen staan. Het is geen coach uit Europa geworden, het is geen dubbelspecialist en hoe een Chinese de administratie gaat doen voor de spelers, dat zal ook wel een raadsel blijven. En dat terwijl we zelf een Chinese singlespecialist in huis hebben, die naar zeggen te oud is om nog te spelen. Dus ze zou perfect zijn voor zo'n job, veel minder aan onkosten met zich meebrengt, want ze heeft al een thuis in Nederland en ze spreekt ook nog eens Nederlands. En de bond heeft onlangs nog aan gegeven dat er helemaal geen sprake is van een verstoorde werksituatie, dus waarom hebben ze Jie niet gewoon gevraagd de nieuwe bondscoach te worden?

Ron Daniëls

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Wisselende successen op dag twee WK Para-Badminton 2019

Wisselende successen op dag twee WK Para-Badminton 2019

Bij de WK Para-Badminton 2019 in Basel kwamen Joshua Donker, Megan Hollander, Mark Modderman en Joey Lie voor Nederland in actie…

22 augustus 2019

Dag drie WK Badminton 2019: Robin Tabeling en Selena Piek naar achtste finales

Dag drie WK Badminton 2019: Robin Tabeling en Selena Piek naar achtste finales

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen in Basel zijn Robin Tabeling en Selena Piek door naar de achtste finales in de mix.

22 augustus 2019

Soraya, Robin en Selena door op dag twee WK Badminton 2019

Soraya, Robin en Selena door op dag twee WK Badminton 2019

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in het Zwitserse Basel zijn Soraya De Visch Eijbergen en het koppel Robin Tabeling/…

20 augustus 2019

Topbadmintonners Jelle Maas en Robin Tabeling door bij WK Badminton in Zwitserland

Topbadmintonners Jelle Maas en Robin Tabeling door bij WK Badminton in Zwitserland

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in het Zwitserse Basel zijn Jelle Maas en Robin Tabeling er in geslaagd de tweede…

19 augustus 2019

Selena Piek en Cheryl Seinen door naar tweede ronde WK Badminton

Selena Piek en Cheryl Seinen door naar tweede ronde WK Badminton

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in Basel is het koppel Selena Piek / Cheryl Seinen door naar de tweede ronde in het…

19 augustus 2019

Nederlandse parabadmintonners in actie bij WK Para-Badminton 2019

Nederlandse parabadmintonners in actie bij WK Para-Badminton 2019

Op dinsdag 20 augustus starten de TOTAL BWF Para-Badminton World Championships 2019 in Basel en zullen Joshua Donker, Megan…

18 augustus 2019

Wereldkampioenschappen Badminton 2019 morgen van start in Basel

Wereldkampioenschappen Badminton 2019 morgen van start in Basel

Morgen starten in het Zwitser Basel de Total BWF Wereldkampioenschappen die tot en met zondag 25 augustus 2019 duren en waar op 5…

18 augustus 2019

Badminton Nederland verloor 15% van haar jeugdleden in 2018

Badminton Nederland verloor 15% van haar jeugdleden in 2018

Badminton beschikt over een enorm potentieel. Niet veel sporten zijn van de camping tot aan het allerhoogste, de Olympische…

11 augustus 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!