badmintonline.nl - het laatste badmintonnieuws
Het laatste nieuws
Het laatste nieuws
 

'Comeback van badmintonster Audina voorbij'

AMSTERDAM - De rentree van badmintonster Mia Audina, bijna een jaar geleden door haar aangekondigd, is van de baan.

'Comeback van badmintonster Audina voorbij' - ANP / Volkskrant
© ANP / Volkskrant + Mla Audina tijdens de finalepartij van het Nederlands kampioenschap van 2006. In die wedstrijd In Den Bosch klopte ze Rachel van Cutsen en werd ze voor de tweede keer In haar loopbaan kampioen van Nederland.
'Comeback van badmintonster Audina voorbij' - ANP / Volkskrant
© ANP / Volkskrant + Mla Audina tijdens de finalepartij van het Nederlands kampioenschap van 2006. In die wedstrijd In Den Bosch klopte ze Rachel van Cutsen en werd ze voor de tweede keer In haar loopbaan kampioen van Nederland.

 

De technisch directeur van de Nederlandse badmintonbond Martijn van Doorenmalen laat in elk geval alle hoop op een terugkeer varen. 'Ik heb haar een paar weken geleden voor het laatst gesproken en het is duidelijk dat ze geen enkele ambitie meer heeft.'

De tweevoudig winnares van olympisch zilver verblijft op dit moment in haar oorspronkelijke vaderland Indonesië. In een trainingscentrum in de hoofdstad Jakarta probeerde ze de afgelopen maanden terug te komen op haar oude niveau.

In april vorig jaar kwam de 31 jarige Mia Audina naar buiten met haar plannen voor een comeback. Ze had op dat moment al de training hervat bij haar oude club Velo in Wateringen. Later dat jaar vertrok ze eerst naar Maleisië en later naar Indonesië om die ambitie te verwezenlijken.

Met een fitte Mia Audina zou het Nederlandse badminton weer een serieuze troef hebben op de Olympische Spelen volgend jaar in Londen. Vijftien jaar geleden in Atlanta won Audina voor Indonesië een zilveren medaille.

Door haar huwelijk met een Nederlandse gospelzanger kon de badmintonbond haar vervolgens naar voren schuiven op de grote toernooien.

Mia Audina beleefde haar hoogtepunt in 2004 toen ze Europees kampioen werd in zowel het enkel- als het dubbelspel. Vervolgens was ze opnieuw goed voor een olympische finale, ditmaal in Athene. Daarin was de Chinese Ning Zhang te sterk.

Twee jaar later kondigde ze haar afscheid aan, maar in 2010 kwam ze terug op die beslissing. Van Doorenmalen heeft altijd zijn twijfels gehad over het welslagen van die onderneming. 'Mia Audina is een briljant badmintonster, maar ook iemand die bij de hand moet worden genomen.'

Hijzelf vervulde die rol nadat ze door de Indonesische bond voor het blok werd gezet en daarom haar loopbaan namens Nederland vervolgde.

Aan de trainingsfaciliteiten in Indonesië heeft het volgens hem niet gelegen. 'Die voldeden prima om een nieuwe start te kunnen maken, maar dan moet je er wel volledig achter staan.'

Van Doorenmalen heeft een enkele keer contact gehad met haar begeleiders in Jakarta en was dus al geïnformeerd over haar gebrekkige inzet. Niet voor niets stelde Mia Audina haar comeback in het wedstrijdcircuit telkens uit.

Martijn van Doorenmalen beschouwt het hoofdstuk van de geplande comeback als afgesloten. Over ruim een maand begint het kwalificatietraject voor de Spelen in Londen en de badmintontoppers hebben dan een jaar om zich in diverse wedstrijden daarvoor te plaatsen.

Van Doorenmalen: 'Ik heb het Eline Coene wel eens zien doen. Een paar maanden voordat de kwalificatie voor de Spelen van 1996 in Atlanta in gang werd gezet, besloot zij ook haar rentree te maken. Dat lukte voor het dubbelspel. Maar qua motivatie was het met Coene echt wel een ander verhaal dan met Audina.'

geplaatst door

verkregen via Volkskrant Bart Jungmann

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €5 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

→ geef ons een !
vorig artikel

De eredivisie volgens Ted van der Meer

8 jaar geleden

volgend artikel

Ook Afif tekent bij

8 jaar geleden

Wat vind jij? Er zijn al 8 waarderingen!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Je ontvangt enkele keren per jaar een speciale update! (Door gebruik te maken van dit formulier, stem je in met ons privacy statement.)

Reacties

+

› lees onze huisregels

Meer nieuws