Moederdag 2019

De mentale kwestie

De mentale kwestie

Change we can believe in.

De psyche van een speler is in badminton, net als in eigenlijk alle sporten, een onderwerp wat altijd onderbelicht wordt. Er kan zelfs gezegd worden dat er een soort taboe op ligt. Dit terwijl het een zeer belangrijke factor is wil je ooit de top bereiken.

› alles over het Badminton Festival!

Ik wil jullie mee terugnemen naar de afgelopen playoff finale tussen Duinwijck en Velo. En dan wil ik de wedstrijd van Erik Meijs tegen Dennis van Daalen de Jel uitlichten. Dit was vooraf de enige wedstrijd waar ik echt naar uitkeek. Ik durfde ook echt niet te voorspellen wie er zou gaan winnen. Er kon gesteld worden dat het hier ging om twee nagenoeg gelijkwaardige spelers die de laatste tijd weinig voor elkaar onder doen.

Omdat het hier een wedstrijd van twee gelijkwaardige spelers betreft komt het op zo'n dag aan op onder andere de vorm van de dag, maar dit keer was heel duidelijk te zien dat vooral mentaal het verschil werd gemaakt.

Nog voordat er ook maar één shuttle de lucht in ging was het duel eigenlijk al beslist. Dennis kwam de baan op en je zag aan alles dat hij er mentaal klaar voor was. Hij had een bepaalde blik in zijn ogen die elke topsporter zou moeten hebben die zo'n belangrijke wedstrijd ingaat. Het schuim kwam nog net niet uit zijn mond.

Wat je voor aanvang van de wedstrijd al zag aan Dennis kwam perfect tot uiting in zijn spel. Dennis pakte direct een riante voorspong. Hij ging vol voor ieder punt en bleef gedurende de gehele wedstrijd scherp en dwingend spelen. Erik had dus ook geen moment de illusie dat hij ook maar een beetje kans maakte op een overwinning die dag.

Erik had de wedstrijd namelijk al verloren voordat hij de baan op ging. Ik weet niet waar hij met zijn hoofd was op dat moment, maar tijdens de belangrijkste wedstrijd van het jaar van je club mag je toch wel wat meer verwachten. Zeker van iemand die zo serieus met badminton bezig is als Erik. Misschien een aandachtspuntje voor Ron Daniëls die Erik, onder andere op deze site, de afgelopen tijd alleen maar de hemel in heeft geprezen.

Laten we hopen dat Erik gewoon een slechte dag had. Maar dat hij het mentaal totaal niet op een rijtje had die dag staat buiten kijf. De echte wil om te winnen ontbrak gewoon en hij bleef er zeer gelaten onder. Hierdoor maakte hij belachelijk veel onnodige fouten en ook tactisch speelde hij Dennis in de kaart.

Iedereen kan lering trekken uit wat er die wedstrijd goed ging bij Dennis en wat er fout ging bij Erik en dat toepassen op zichzelf. Ben je in trainingen bijvoorbeeld naar een piekmoment aan het toewerken dan is het minstens zo belangrijk dat je daar dan ook mentaal naar toewerkt en dus niet alleen fysiek.

Dat er in Nederland veel fouten worden gemaakt op dit gebied wordt direct duidelijk als je wat wedstrijden gaat bekijken van spelers van de nationale selecties. Zo heb je bijvoorbeeld een grote groep spelers die tijdens wedstrijden alleen maar onverstaanbare kreten uitschreeuwen na elk gewonnen punt. Dit is ook niet de oplossing en kan alleen maar averechts werken. Aan de andere kant staan dan weer spelers waarbij je haast medelijden krijgt met ze dat ze op de baan moeten staan.

Naar mijn mening zou iedereen die met sporten zijn brood verdient dan ook iemand om zich heen moeten hebben die zich op de mentale ontwikkeling richt en hiermee ook zorgt dat de speler zowel tijdens trainingen als wedstrijden op de top van zijn kunnen kan presteren. Want al ben je technisch perfect en fysiek superieur dan bereik je nog je volledig potentie niet als je op het mentale vlak steekjes laat vallen.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Michiel Kruijt

Michiel Kruijt

Als je Michiel ziet, dan ben je onder de indruk. Maar naast het feit dat ie een beer van een vent is, schrijf hij op luchtige wijze leuke columns. Zo leuk dat zelfs BadmintonInfo hem vroeg voor een vaste column.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Nationale S-1 selectie jeugdbadmintonner Brian Wassink deelt vandaag via zijn facebookpagina zeer heftig nieuws: hij heeft…

17 juli 2019

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

After thinking and contemplating over the last weeks, I have decided to quit my professional badminton career.

17 juli 2019

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 juli vindt in Jakarta de BLIBLI Indonesia Open 2019 plaats, onderdeel van de HSBC BWF World…

15 juli 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Bij de Yonex US Open 2019 in het Amerikaanse Fullerton zijn Mark Caljouw en het koppel Jacco Arends/ Ruben Jille er niet in…

11 juli 2019

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille vlogen verleden week als enige Nederlandse badmintonners van Team NL Badminton alvast naar…

7 juli 2019

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Technisch directeur (Victor Anfiloff keert terug naar het beachvolleybal. Anfiloff, die sinds 1 oktober 2018 in dienst is, gaat…

3 juli 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Bij de tweede European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Selena Piek en Cheryl Seinen een geweldige prestatie geleverd…

29 juni 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) gaat het mannendubbel Jelle Maas / Robin Tabeling met een mooie bronzen plak…

28 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!