Familievlog De Nagelkerkjes
Familievlog De Nagelkerkjes

Een mislukte poging tot kournikovasering

Een mislukte poging tot kournikovasering

Nina Vislova, Ruslands hoop in donkere dagen.

Badminton voor vrouwen moet sexy worden. De manier: speelsters worden verplicht in korte rokjes te badmintonnen. Alsof zoiets zin heeft.

Zeg badminton en je denkt aan de camping. Aan tante Truus en tante Coby die een pluimpje overslaan op het grasveldje tussen de sleurhut en het toilethok. Hartstikke leuk natuurlijk, maar niet heel spannend. Bij de internationale badmintonbond BWF willen ze af van het campingsport-imago van het vrouwenbadminton. Het idee: weg met die onflatteuze broeken, weg met die T-shirts maatje XXXXXL. Vrouwen moeten voortaan verplicht spelen in rokjes.

BWF-voorzitter Paisan Rangsikitpho legt uit: 'We moeten badminton voor vrouwen promoten, en de presentatie ervan is een belangrijk middel.' De Deense badmintonbobo Thomas Lund: 'Als je de esthetische waarde van de sport verhoogt, komt er ook meer focus op de sport.' In andere woorden: meer lekkere wijven in korte rokjes betekent meer aandacht.

Kournikova

Bij de BWF dromen ze ervan dat vrouwenbadminton ooit dezelfde mediawaarde krijgt als vrouwentennis. Vrouwelijke tennisvedettes schitteren in de kranten en op tv – niet alleen vanwege hun spel, maar ook vanwege hun verschijning op de baan. Een Grand Slam heeft soms meer weg van een modeshow dan van een tennistoernooi. Kledingsponsors, modeontwerpers, de speelsters zelf: allemaal zijn ze zich ervan bewust dat uiterlijk telt. Al was het maar op het bankrekeningsaldo. De Russische seksbom Anna Kournikova won nooit een toernooi, maar was jarenlang wel de bestbetaalde speelster in het circuit. Wat een lange blonde staart, een rokje en een strak topje al niet kunnen doen.

De bobo's van de badmintonbond zijn niet de eerste officials die proberen hun sport te kournikovaseren. Volleybalvoorzitter Ruben Acosta voerde in 1998 een undress code in bij vrouwenvolleybal. Hij deelde net zo lang boetes, schorsingen en straffen uit totdat alle volleybalsters in strakke pakjes rondliepen. Effect op de kijkcijfers had het niet. Wel zette hij beachvolleybal op de kaart, waarbij het voor vrouwen verplicht is om in bikini te spelen. Ook FIFA-voorzitter Sepp Blatter pleitte er voor om de vrouwen in zijn sport andere tenues aan te trekken. 'Strakke broekjes bijvoorbeeld.' Maar Sepp staakte zijn kruistocht tegen flodderbroekjes toen hij teveel tegengas kreeg.

Boete

In de badmintonwereld werd met afschuw gereageerd op de reglementswijziging, vooral door speelsters uit Aziatische landen. De Indonesische topspeelster Vita Marissa zegt liever de boete van 250 dollar te betalen dan een rokje aan te trekken omdat ze er lichamelijk en geestelijk niet vrij in kan bewegen, de Pakistaanse bond verbiedt de eigen speelsters met rokjes te spelen omdat het indruist tegen islamitische waardes. En westerse badmintonspeelsters ergeren zich vooral aan het verplichte karakter van de regel. De Deense Christinna Pedersen: 'Wat is de volgende stap? Dat we moeten badmintonnen in bikini? We mogen toch zeker zelf wel uitmaken wat we aantrekken?'

Daar heeft ze een punt. Zelfs als het waar is dat meer bloot de kijkcijfers opkrikt (zou beachvolleybal ook zo vaak in beeld worden gebracht als spelers en speelsters in een jutezak in de rondte springen?) – dan heeft een sporter daar nog niks mee te maken. Die moet vooral zelf uitmaken waar zij (of hij) in wil spelen. En dan beslist het publiek wel of de sport zelf interessant genoeg is om naar te kijken. Zoals de Noorse voetbalster Lise Klaveness zegt: ‘Als toeschouwers halfnaakte modellen willen zien, dan moeten ze maar een Playboy kopen.'

De badmintonbond kan dan wel verlekkerd kijken naar tennissende vrouwen, maar die hebben nooit de verplichting gekregen om in rokjes, topjes en ander modieus tuig te spelen. Dat doen ze zelf.

De invoeringing van de rokjesregel in het badminton is inmiddels uitgesteld – van 1 mei naar 1 juni. Reden: er is te veel protest en de internationale badmintonbond 'wil het een en ander overleggen en heroverwegen'. De bobo’s zitten met de handen in het haar. Een undress code opleggen heeft blijkbaar niet veel zin in het badminton. Ze kunnen hooguit hopen dat er ooit een speelster opstaat die zelf besluit een stukje catwalk toe te voegen aan de sport.

Zou Anna Kournikova niet toevallig ook (een heel klein beetje) kunnen badmintonnen?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Familievlog De Nagelkerkjes

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Excellente badmintonster Gayle Mahulette vecht tegen Aziatische overheersing

Excellente badmintonster Gayle Mahulette vecht tegen Aziatische overheersing

Het Centre of Excellence in Denemarken is deze week het trainingsdecor voor de Arnhemse badmintonster Gayle Mahullette. De…

22 april 2019

Badmintonspeler Leoni Boeije lokale favoriet bij Conquesto-toernooi in Zoetermeer

Badmintonspeler Leoni Boeije lokale favoriet bij Conquesto-toernooi in Zoetermeer

Conquesto organiseert op 27 en 28 april voor de eenentwintigste keer het Conquesto Master-4-6-8 toernooi. Badmintonliefhebster…

21 april 2019

Debora Jille en Alyssa Tirtosentono winnen Croatian International 2019

Debora Jille en Alyssa Tirtosentono winnen Croatian International 2019

Bij de Croatian International in Zagreb heeft het koppel Debora Jille / Alyssa Tirtosentono de titel in het vrouwendubbel…

21 april 2019

Weer finale voor jeugdige badmintonners Debora Jille en Alyssa Tirtosentono

Weer finale voor jeugdige badmintonners Debora Jille en Alyssa Tirtosentono

Debora Jille en Alyssa Tirtosentono staan in de finale bij de Croatian international 2019. In de halve finales wonnen ze van…

20 april 2019

Twee Nederlandse kwartfinales bij Croatian International 2019

Twee Nederlandse kwartfinales bij Croatian International 2019

Bij de Croatian International in Zagreb zijn Chloe Mayer en het koppel Debora Jille/ Alyssa Tirtosentono er in geslaagd de…

20 april 2019

Sympathieke Syriër Aram Mahmoud onbetwist aan kop op badmintonranglijst Master Circuit van 16 april 2019

Sympathieke Syriër Aram Mahmoud onbetwist aan kop op badmintonranglijst Master Circuit van 16 april 2019

In de laatste ranglijst master circuit zijn de toernooien van Drachten-Gorredijk, AMOR, Amersfoort en Almere verwerkt. Bij de…

18 april 2019

10 redenen waarom jij absoluut naar het Badminton Festival 2019 komt!

10 redenen waarom jij absoluut naar het Badminton Festival 2019 komt!

De Badminton Festivals bieden een uitstekend platform om kennis te maken met outdoor badminton, een nieuwe stoere sport waaraan…

17 april 2019

Nederlandse badmintontieners actief in Zagreb

Nederlandse badmintontieners actief in Zagreb

De Croatian International 2019 is het strijdtoneel voor een behoorlijk aantal Nederlandse jeugdbadmintonners. In Zagreb vind het…

16 april 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!