badmintonline.nl - het laatste badmintonnieuws
Het laatste nieuws
Het laatste nieuws
 

Een mislukte poging tot kournikovasering

Badminton voor vrouwen moet sexy worden. De manier: speelsters worden verplicht in korte rokjes te badmintonnen. Alsof zoiets zin heeft.

Een mislukte poging tot kournikovasering - Alex van Zaanen
© Alex van Zaanen + Nina Vislova, Ruslands hoop in donkere dagen.
Een mislukte poging tot kournikovasering - Alex van Zaanen
© Alex van Zaanen + Nina Vislova, Ruslands hoop in donkere dagen.

 

Zeg badminton en je denkt aan de camping. Aan tante Truus en tante Coby die een pluimpje overslaan op het grasveldje tussen de sleurhut en het toilethok. Hartstikke leuk natuurlijk, maar niet heel spannend. Bij de internationale badmintonbond BWF willen ze af van het campingsport-imago van het vrouwenbadminton. Het idee: weg met die onflatteuze broeken, weg met die T-shirts maatje XXXXXL. Vrouwen moeten voortaan verplicht spelen in rokjes.

BWF-voorzitter Paisan Rangsikitpho legt uit: 'We moeten badminton voor vrouwen promoten, en de presentatie ervan is een belangrijk middel.' De Deense badmintonbobo Thomas Lund: 'Als je de esthetische waarde van de sport verhoogt, komt er ook meer focus op de sport.' In andere woorden: meer lekkere wijven in korte rokjes betekent meer aandacht.

Kournikova

Bij de BWF dromen ze ervan dat vrouwenbadminton ooit dezelfde mediawaarde krijgt als vrouwentennis. Vrouwelijke tennisvedettes schitteren in de kranten en op tv – niet alleen vanwege hun spel, maar ook vanwege hun verschijning op de baan. Een Grand Slam heeft soms meer weg van een modeshow dan van een tennistoernooi. Kledingsponsors, modeontwerpers, de speelsters zelf: allemaal zijn ze zich ervan bewust dat uiterlijk telt. Al was het maar op het bankrekeningsaldo. De Russische seksbom Anna Kournikova won nooit een toernooi, maar was jarenlang wel de bestbetaalde speelster in het circuit. Wat een lange blonde staart, een rokje en een strak topje al niet kunnen doen.

De bobo's van de badmintonbond zijn niet de eerste officials die proberen hun sport te kournikovaseren. Volleybalvoorzitter Ruben Acosta voerde in 1998 een undress code in bij vrouwenvolleybal. Hij deelde net zo lang boetes, schorsingen en straffen uit totdat alle volleybalsters in strakke pakjes rondliepen. Effect op de kijkcijfers had het niet. Wel zette hij beachvolleybal op de kaart, waarbij het voor vrouwen verplicht is om in bikini te spelen. Ook FIFA-voorzitter Sepp Blatter pleitte er voor om de vrouwen in zijn sport andere tenues aan te trekken. 'Strakke broekjes bijvoorbeeld.' Maar Sepp staakte zijn kruistocht tegen flodderbroekjes toen hij teveel tegengas kreeg.

Boete

In de badmintonwereld werd met afschuw gereageerd op de reglementswijziging, vooral door speelsters uit Aziatische landen. De Indonesische topspeelster Vita Marissa zegt liever de boete van 250 dollar te betalen dan een rokje aan te trekken omdat ze er lichamelijk en geestelijk niet vrij in kan bewegen, de Pakistaanse bond verbiedt de eigen speelsters met rokjes te spelen omdat het indruist tegen islamitische waardes. En westerse badmintonspeelsters ergeren zich vooral aan het verplichte karakter van de regel. De Deense Christinna Pedersen: 'Wat is de volgende stap? Dat we moeten badmintonnen in bikini? We mogen toch zeker zelf wel uitmaken wat we aantrekken?'

Daar heeft ze een punt. Zelfs als het waar is dat meer bloot de kijkcijfers opkrikt (zou beachvolleybal ook zo vaak in beeld worden gebracht als spelers en speelsters in een jutezak in de rondte springen?) – dan heeft een sporter daar nog niks mee te maken. Die moet vooral zelf uitmaken waar zij (of hij) in wil spelen. En dan beslist het publiek wel of de sport zelf interessant genoeg is om naar te kijken. Zoals de Noorse voetbalster Lise Klaveness zegt: ‘Als toeschouwers halfnaakte modellen willen zien, dan moeten ze maar een Playboy kopen.'

De badmintonbond kan dan wel verlekkerd kijken naar tennissende vrouwen, maar die hebben nooit de verplichting gekregen om in rokjes, topjes en ander modieus tuig te spelen. Dat doen ze zelf.

De invoeringing van de rokjesregel in het badminton is inmiddels uitgesteld – van 1 mei naar 1 juni. Reden: er is te veel protest en de internationale badmintonbond 'wil het een en ander overleggen en heroverwegen'. De bobo’s zitten met de handen in het haar. Een undress code opleggen heeft blijkbaar niet veel zin in het badminton. Ze kunnen hooguit hopen dat er ooit een speelster opstaat die zelf besluit een stukje catwalk toe te voegen aan de sport.

Zou Anna Kournikova niet toevallig ook (een heel klein beetje) kunnen badmintonnen?

geplaatst door

verkregen via De Pers

Nu je toch hier bent...

...willen we je om een kleine gunst vragen. Steeds meer mensen lezen badmintonline.nl en we werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners.

Al vanaf €5 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dankjewel.

→ geef ons een !
vorig artikel

Judith Meulendijks in Europa's beste badmintonland

8 jaar geleden

volgend artikel

Trainers in wording

8 jaar geleden

Wat vind jij? Er zijn al 8 waarderingen!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Je ontvangt enkele keren per jaar een speciale update! (Door gebruik te maken van dit formulier, stem je in met ons privacy statement.)

Reacties

+

› lees onze huisregels

Meer nieuws