Trainers in wording

Trainers in wording

In de trainersopleiding die ik op dit moment doe, heb ik inmiddels 6 trainers uit 4 verschillende landen samen. Ze hebben allemaal een ander niveau en je zou zeggen: dat maakt het niet eenvoudiger.

› alles over het Badminton Festival!

De waarheid is echter heel anders want het is erg leuk om met verschillende trainers op verschillende niveau te maken te hebben. Het enige wat echt moeilijk is zijn de trainers die ik op dit moment in Vietnam heb en de moeilijkheid is niet het badminton maar veel meer de status die je daar heb als trainer. Waar je vandaan komt of je ouders belangrijk zijn en/of geld hebben. Dit zijn klassenverschillen waar we in Europa al lang niet meer mee te maken hebben en je kan als docent iedereen ongeacht zijn rang, stand of status aanspreken op zijn al of niet aanwezige kennis.

In Vietnam heb ik een vrouw op de opleiding en twee mannen, Vietnam is niet veel anders dan de andere landen in Azië waar de vrouwen al het werk doen en de mannen de kantjes er af lopen terwijl ze de vrouwen flink onder de duim houden en voorzien van een onafgebroken stroom van opdrachten.

Deze vrouwelijke coach is ver uit de beste van de drie, alleen al omdat haar algemene kennis over sport veel groter is, ze zelf goed badminton speelt, snel van begrip is en super gemotiveerd is om wat te leren. Na drie weken vroeg ik gisteren om de gemaakte aantekeningen te mogen zien, de vrouw overhandigde me een schrift met met zo'n 55 pagina's geschreven tekst en tekeningen. De mannen hadden niets bij zich met de mededeling dat ik toch geen Vietnamees kon lezen.

Met een glimlach op mijn gezicht verzocht ik beide heren toch even terug te gaan naar hun kamer om de aantekeningen te halen. Het gevolg was een zeer lang gesprek tussen beide mannen en de vrouw in het Vietnamees, wat ik natuurlijk niet verstond. Dus lette ik alleen maar op de gezichten. Na ongeveer 10 minuten vroeg ik de heren nogmaals naar hun kamer te gaan en de aantekeningen te gaan halen. Dat was niet nodig want het schrift van de vrouw bevatte de aantekeningen van alle drie werd er gezegd dus de les kon beginnen.

Ik vroeg een van de mannen een uiteenzetting te geven van de aantekeningen op pagina 3 van het schrift, moeilijk kijken was het gevolg. Pagina 3 had hij niet gemaakt dus vroeg ik het voor pagina 21 (mix dubbel), ook dit was niet van zijn hand en hij wist niet wat daar stond en waar het over ging. Ik nam het schrift en begon te bladeren en vroeg hem welke van deze pagina's van hem waren en dat hij daar dan kon beginnen. Na lang zoeken bleken zijn aantekeningen er niet bij te zijn en vroeg hij boos aan de vrouw waarom die er niet in stonden. Het is duidelijk dat de beide heren helemaal geen aantekeningen hadden gemaakt en de vrouw werd onder druk gezet haar aantekeningen gezamenlijk eigendom te maken. Deze twee heren hebben wel de nodige papieren om training te mogen geven terwijl de vrouw niet over de zelfde kennissen beschikt en gewoon moet leren om haar kennis te krijgen.

Ik heb de gehele les vragen gesteld over de aantekeningen. Het was een 90 minuten lange pijnbank voor de heren, want ze wisten natuurlijk op weinig of geen vragen antwoord te geven. Eigenlijk zijn de verschillen niet zo groot met Nederland en kan ik makkelijk een vergelijk trekken, maar wat me vooral opvalt is het feit dat de mensen die graag willen ook als ze het papiertje niet hebben succesvol zijn.

Zo ook de Belg Roel van Heuckelom die ik in de groep heb. Je voelt gewoon het verlangen naar kennis van hem in alles wat we doen. Het is een trainer met veel toekomst en dat zie je nu al, want het is heel snel gegaan voor Roel. Binnen één jaar draait hij trainingen met nationale selectie spelers van zowel België als Nederland. Trainingen op een uitstekend niveau. Roel komt binnenkort ook naar Vietnam en ik kan nu al zeggen dat hij weinig met de mannen gaat samen werken.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Knappe comeback Nederland bij Sudirman Cup

Knappe comeback Nederland bij Sudirman Cup

In Nanning (China) is het Nederlandse team er in geslaagd de Sudirman Cup 2019 winnend af te sluiten. In de laatste wedstrijd…

23 mei 2019

Frankrijk verslaat Nederland bij Sudirman Cup in China

Frankrijk verslaat Nederland bij Sudirman Cup in China

In Nanning (China) is het Nederlandse team er net niet in geslaagd de laatste wedstrijd in groep 2A van de Sudirman Cup 2019 te…

21 mei 2019

Stoeva Sisters break with Bulgarian badminton?

Stoeva Sisters break with Bulgarian badminton?

It was very tough months for us... we were working so hard to make something for us, for the badminton in Bulgaria but we just…

21 mei 2019

Netherlands First: Oranje-badmintonners overrompelen VS met 5-0

Netherlands First: Oranje-badmintonners overrompelen VS met 5-0

Het lag in de lijn der verwachting, maar de Nederlandse topbadmintonners die deze week acteren tijdens de Sudirman Cup 2019 in…

20 mei 2019

Nederlandse badmintonploeg verslaat Vietnam met 3-2 in poulefase Sudirman Cup

Nederlandse badmintonploeg verslaat Vietnam met 3-2 in poulefase Sudirman Cup

Vandaag is de Sudirman Cup 2019 begonnen in Nanning (China) en de Nederlandse topbadmintonners zitten in de poule met Frankrijk,…

19 mei 2019

Nederlandse jeugd klaar bij German International 2019

Nederlandse jeugd klaar bij German International 2019

Bij de German International 2019 in Bonn zit het er op voor de jonge Nederlandse ploeg.

18 mei 2019

DKC wint de beker na spannende finale tegen landskampioen Duinwijck

DKC wint de beker na spannende finale tegen landskampioen Duinwijck

In Sportcentrum Mariahoeve in Den Haag heeft DKC net als vorig jaar de nationale beker gewonnen. In een spannende finale werd…

18 mei 2019

Speel ook AirBadminton bij het Outdoor Badminton Festival in Oosterhout!

Speel ook AirBadminton bij het Outdoor Badminton Festival in Oosterhout!

Gemeente Oosterhout, onder meer badmintonclub Oosterhout en Badminton Nederland organiseren op vrijdag 17 mei en zaterdag 18 mei…

16 mei 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!