WK-avontuur Van de Burgwal

WK-avontuur Van de Burgwal

Ilse van de Burgwal doet van 22-26 november in Guatemala mee aan het WK aangepast badminton.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Daar komt ze uit in de singles, het vrouwendubbel en de mix. Gezien de drie troeven en de status die Van de Burgwal als Europees en Nederlands kampioene geniet, is haar missie dan ook kraakhelder: minimaal drie plakken, liefst goud.

Het komende WK-optreden van de Woudenbergse is bijzonder, aangezien zij nog geen twee jaar in training is. "Daarvoor wilde ik absoluut geen rolstoelsport doen", vertelt Van de Burgwal, die op haar 19e door een auto werd aangereden. Daardoor raakten onder meer zenuwen en pezen in haar linkerbeen ernstig beschadigd. Ook haar onderrug zit helemaal vast. Verder teistert een hardnekkige slijmbeursontsteking haar rechterbeen. "Het was natuurlijk best confronterend, maar ik ben optimistisch ingesteld. Het gaat erom dat je niet zielig in je eigen kringetje bij de pakken neerzit, maar dat je de draad weer oppakt", legt Ilse uit, die haar trainingen combineert met een 40-urige werkweek. Verder neemt zij deel aan verschillende clinics. Haar motivatie: "Ik vind het belangrijk dat de breedtesport in Nederland de volle aandacht krijgt. Ik hoop dat ik met de clinics de herkenbaarheid van aangepast badminton kan vergroten."

Ruim 2 jaar geleden begon Van de Burgwal aan haar tweede badmintonloopbaan. Vroeger heeft ze een paar jaar badminton gespeeld. Wegens rugklachten gaf ze er de brui aan. Haar tweede carrière is echter een sprookje. Met Nederlandse titels in de single, het dubbelspel (samen met Inge Bakker) en in de mix (samen met Marcel Smouter) was ze dit voorjaar uiterst succesvol. Een ticket voor het WK in Guatemala kon haast niet uitblijven. De bevestiging van bondscoach Annie van Daal kwam enkele weken geleden tijdens een van de clinics. "Enkele spelers van Ajax waren ook aanwezig bij de dag voor G-sporters, dus er was veel publiek op afgekomen. Het applaus bezorgde mij kippenvel."

Van de Burgwal heeft inmiddels een route uitgestippeld die moet resulteren in goud op het WK. Vanaf eind augustus gaat ze vol in training, dit combineert ze met enkele toernooien en competitiewedstrijden. In de singles is zij al meer dan een jaar ongeslagen. "Om meer weerstand te krijgen, ga ik in de singles toernooien spelen tegen de mannen", aldus de 28-jarige Woudenbergse. Dat levert hardere en snellere wedstrijden op. "Het WK in Guatemala wordt afgewerkt in een hal die 1400 meter boven zeeniveau ligt. Dat heeft effect op de snelheid en koers van de shuttle."

Een eventueel optreden op de Paralympische Spelen volgend jaar in Londen zit er niet in. Het rolstoelbadminton is geen Olympische sport. "De bonden zijn druk met lobbyen en de sport wordt steeds internationaler. Aan het WK doen spelers uit meer dan 40 landen mee. De algemene verwachting is dat het in 2020 wel op het Olympische programma staat", zegt Van de Burgwal.

Dat is echter nog onzeker en nog heel ver weg, dus daar denk ik voorlopig niet aan. Het WK is ook heel bijzonder en ik had nooit gedacht dat ik dat zou gaan meemaken. Het is het bewijs dat een naar ongeluk toch iets heel moois kan opleveren.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!