clubzoeker

Positioneel badminton voor de gemengddubbel (deel 2)

Positioneel badminton voor de gemengddubbel (deel 2)

Yvonne Sie en Dave Khodabux tijdens de halve finale van de Carlton GT Cup in bij BC Flair.

In een aantal korte stukjes wil ik wat vertellen over het wegzetten van de dame. Met wegzetten bedoel ik heel eenvoudig haar een plaats geven op de baan waardoor er openingen ontstaan om een aanval in te plaatsen.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

In het eerste gedeelte heb ik verteld dat ik graag zie dat de dame van de tegenstander in het rechter vak komt te staan, omdat ze dan vrij eenvoudig buiten haar Flight Corridor (FC) gespeeld kan worden en de toch al verzwakte aanval van de tegenstanders nog zwakker wordt. Om goed te begrijpen hoe je de dame in dit vak wil neerzetten moet je kunnen voorspellen wat ze gaat doen. dit voorspellen gaat over een aantal niveauschijven. Ik ga het eerst hebben over de eenvoudige voorspellingen. Let wel dat dit niet betekent dat het niet kan voor komen op topniveau, want alles wat mogelijk is op het eenvoudigste niveau kan ook op topniveau. Het kan vaak alleen niet omgekeerd.

Roel Heuckelom heeft al eens iets geschreven over tactiek in de service. Daar ging het vooral om de algemene punten van de tactiek. Dus basisregels en mogelijkheden. Als je deze dingen gaat combineren met een aantal gegevens, dan wordt het pas echt leuk want dan krijg je namelijk voorspelbare rally's.

Uitgangspunt

Dame serveert op dame vanaf rechts. Algemene basisregel is dat je de dame achter wil hebben dus serveer je lang en niet kort. Extra regel is dat je dit probeert te doen buiten de FC van de dame om haar te beperken in haar mogelijkheden en haar nog meer kracht te laten verliezen. De service gaat dus naar de buitenlijn op de FH kant van de tegenstander als eerste keuze. De dame die de service uitvoert beweegt met de shuttle mee iets naar de zijkant (en dus weg van haar eigen FH kant), de heer dekt het rechter veld plus de eigen ARH. Alles wat de tegenstander anders gaat spelen dan longline zal aan kracht verliezen en valt ten prooi aan de heer. Alles wat longline gaat, wat niet hoog op de achterlijn is, wordt afgedekt door de dame, op haar sterkste wapen: de BH aan het net en de ARH voor een drive.

Nog even iets voor als je te maken hebt met een linkshandige dame. Dan keren een aantal regels zich om. Als je nu de zelfde tactiek volgt bij de service, dan trekt de dame zich juist terug van de longline return en laat het over aan de heer. Dit geeft een veel krachtigere aanval over de longline en er komt een uitdaging voor de dame van de tegenstander de shuttle cross hoog op de dame terug te spelen. Wat in het geval van een linkshandige speler natuurlijk in de perfecte positie is ten opzichte van de FC terwijl deze cross slag heel veel aan kracht heeft verloren, juist omdat die buiten de FC vandaan is geslagen.

Is het erg dat de tegenstander weet dat je deze service wil gaan maken? Nee helemaal niet. In veel gevallen is het zelfs heerlijk dat ze het weet, want dan gaat ze mijn meest belangrijke tactiekregel mogelijk maken. Ze gaat me namelijk ruimte en tijd geven zonder dat ik er wat voor hoef te doen. Ze gaat een positie in nemen om haar zwakke FH weer binnen de FC te plaatsen en dus geeft ze ruimte voor een lange service door het midden. Ook hier weer net iets buiten haar FC zodat de enige mogelijkheid een halve cross op de FH kant van de dame is. Elke andere positie waar ze heen zou willen spelen zal extreem aan kracht afnemen en is daardoor relatief makkelijk af te maken.

Iets weten in badminton is net zo erg als het niet weten, dat is namelijk het tactiek schaakspel. De service geeft de mogelijkheid om de meeste perfecte positie te krijgen: namelijk dat je met twee spelers aan het net komt te staan. Dit is een direct gevolg van de invloed van Azië in de dubbels waar er geen duidelijke rolverdeling meer is van werker en dirigent, want de rollen lopen daar heel erg door elkaar.

In de gemengddubbel is die verdeling er nog wel, maar de werker (de heer) komt de dirigent (de dame) veel meer te hulp aan het net en het voorste gedeelte van de baan. De dame verschaft door haar positie op de baan de heer zeer belangrijke informatie over waar vandaan hij zijn aanval kan gaan opbouwen. De slag die er wordt gespeeld doet dat ook, want in moderne dubbels is de beste kans voor het maken van een punt de counter atack. Dus je wil op de dame spelen in het achterveld, omdat dit de zwakste aanval geeft en dus de beste kans in de tegenaanval of aanvalovername. Hoe meer je deze zwakke kant nog zwakker kan maken hoe beter je kansen zijn in de tegenaanval.

Je kan ook je opzet TE GOED maken, waardoor je het tegenovergestelde effect krijgt. Als je de dame buiten haar FC speelt en ook nog eens op de achterlijn dan zal er geen geforceerde aanval komen maar een verdediging en dat gaat in tegen het gegeven dat je het meeste kans heb op punten in een counter attack. Dus je wil de shuttle niet dieper spelen dan wat absoluut noodzakelijk is voor het scheppen van je eigen counter attack.

Dit is iets wat je in een training maar weinig terug ziet als een tactiek wapen. Ik zou graag zien dat er van trainers feedback komt zoals die van JB. Het geeft me inzicht op welk niveau ik moet schrijven en waar ik extra aandacht aan moet besteden.

Ron Daniëls

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!