Moederdag 2019

Ted van der Meer in het AD: Vredestichter pur sang

Ted van der Meer in het AD: Vredestichter pur sang
Moederdag 2019

Als journalist bevreemdde het Ted van der Meer dat de Oranje-bondscoaches de beste badmintonners thuislieten.

› alles over het Badminton Festival!

Als voorzitter van Badminton Nederland probeert de Amersfoorter de rijen gesloten te krijgen. Aan de vooravond van de nieuwe badmintoncompetitie is Van der Meer optimistisch over een oplossing voor het al jaren slepende sponsorconflict.

Dat journalist Van der Meer (onder meer actief voor de NOS) tot bondsvoorzitter werd benoemd, was een ware revolutie. Want aan het jarenlange voorzitterschap van Rob Ridder kwam deze zomer op initiatief van krachten uit Amersfoort en Almere een einde. "Ze vroegen me of ik me kandidaat wilde stellen," vertelt hij. "Ik heb eerst heel hard nee gezegd. Twee redenen: ik had nooit een bondsvoorzitterschap gedaan en ik had geen zin me in een conflictsituatie te begeven. Maar na nieuwe aandrang heb ik mijn kandidatuur wel gesteld."

"Ik had de tijd en de energie om het te doen. En het klinkt misschien als een cliché: het voorzitterschap is ook een enorme uitdaging. De badmintonbond is niet een tweederangs bondje. Want we hebben wel 55.000 tot 60.000 leden. Met goede mensen om me heen wil ik er een topbond van maken."

Van der Meer zegt persoonlijk niets op voorganger Ridder tegen te hebben. "Ik ken Rob al jaren. En het was een goede vriend van me. Maar als bondsvoorzitter heeft hij het niet goed gedaan." De gemoedelijkheid in de Nederlandse badmintonwereld veranderde in 2009 in grimmigheid, toen Badminton Nederland met sponsor Yonex een miljoenencontract afsloot. In ruil voor de sponsorgelden dienden de Nederlandse spelers met Yonex-materiaal het veld te betreden. Uitgerekend de beste spelers - Yao Jie, Judith Meulendijks, Dicky Palyama en Eric Pang - wilden hun vaak jarenlange overeenkomst met eigen sponsors niet overboord zetten. Het werd ruzie. De Nederlandse badmintonwereld werd gescheiden in twee vechtende kampen. Rechters werden ingeschakeld. De bodemprocedure in het conflict loopt nog altijd.

Van der Meer nam zich vooral één ding voor: "Die sportieve tweespalt moest stoppen. Die is slecht voor de sport. Johan Cruijff heeft zich zelfs met de zaak bemoeid. Hij had groot gelijk. Het is alsof het Nederlands voetbalelftal zonder zijn beste spelers zou uitkomen. Iedereen moet op Adidas-schoenen voetballen! Sorry Van Persie, sorry Wesley... Dat is onbegrijpelijk."

"Toen de bond dat Yonex-contract tekende, dacht iedereen: dat komt wel goed. Ook de toppers zouden vanzelf met Yonex-rackets gaan spelen. Maar die wilden dat dus niet. Daarna is de zaak geëscaleerd. In februari op het EK in Amsterdam werd het dieptepunt bereikt. De toppers waren er niet, Nederland presteerde slecht, er kwam geen journalist op af. De NOS heeft er geen seconde van uitgezonden."

"Dat kan geen enkele sport zich veroorloven. Er worden geen nieuwe sponsors gevonden. Ik heb niks tegen Yonex; het is een grote en goede sponsor, maar Oranje speelde wel met een B-team. Zo simpel is het."

Daarbij kampt het Nederlandse badminton met het probleem dat de nieuwe lichting spelers minder is dan de toppers, die op leeftijd komen. Van der Meer: "De bond heeft de laatste jaren ingezet op de ontwikkeling van de dubbels. Dat is in mijn ogen een verkeerde keuze geweest. Badminton is een individuele sport die ook in teamverband wordt gespeeld. Maar je verkoopt jezelf als land met de enkelspelers."

Kijk ook naar het tennis. Het Nederlandse tennis werd op de kaart gezet door Krajicek, en niet door - hoe goed ze ook waren - Haarhuis en Eltingh. Ik zie daarin ook een uitdaging voor de bond, om de ontwikkeling van goede enkelspelers te bevorderen."

Ander voornemen van de nieuwe bondsvoorzitter is om de competitie interessanter te krijgen. Van der Meer: "De afloop van de competitie is in hoge mate voorspelbaar. Amersfoort haalt de play-offs, Duinwijck, VELO... En dan gaat het om de vierde plek tussen Van Zijderveld en Almere. Je ziet ook veel grote uitslagen. 8-0, 7-1... dat is nooit echt spektakel, waar veel publiek op afkomt. De play-offs zijn wat dat betreft een ander verhaal. Dan zijn de bankjes ook in Amersfoort gevuld, al moeten we ook erkennen dat er nooit zoveel mensen op afkomen als bij de voetbalderby IJsselmeervogels - Spakenburg. We moeten het dus proberen spannender te maken," vat Van der Meer samen.

Vooralsnog vergt de vredesmissie de meeste aandacht van Van der Meer, die nu full-time badmintonvoorzitter is. Want er is wel sprake van een pre-olympisch jaar, waarin de conflicterende belangen aan de kant moeten worden gezet. "Ik heb erin bemiddeld dat Jie weer op Papendal kan trainen; daar heeft ze alle trainingsfaciliteiten. Want Jie heeft alles om de Spelen te halen. Het zou mooi zijn voor het Nederlandse badminton dat we weer aanwezig zijn op een olympisch toernooi. Ook de dubbels Van Dooremalen/Jonathans en Bosch/Ridder maken een goede kans op Londen. Het zou mooi zijn als het zou lukken."

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mooi WK Badminton 2019 eindigt voor Robin Tabeling en Selena Piek in kwartfinales

Mooi WK Badminton 2019 eindigt voor Robin Tabeling en Selena Piek in kwartfinales

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in het Zwitserse Basel zijn Robin Tabeling en Selena Piek er helaas niet in geslaagd…

24 augustus 2019

Robin Tabeling en Selena Piek in kwartfinale WK Badminton 2019 in Zwitserland

Robin Tabeling en Selena Piek in kwartfinale WK Badminton 2019 in Zwitserland

In drie games wisten Selena Piek en Robin Tabeling te winnen van de nummer 6 van de wereld - het Indonesische koppel Praveen…

22 augustus 2019

Wisselende successen op dag twee WK Para-Badminton 2019

Wisselende successen op dag twee WK Para-Badminton 2019

Bij de WK Para-Badminton 2019 in Basel kwamen Joshua Donker, Megan Hollander, Mark Modderman en Joey Lie voor Nederland in actie…

22 augustus 2019

Dag drie WK Badminton 2019: Robin Tabeling en Selena Piek naar achtste finales

Dag drie WK Badminton 2019: Robin Tabeling en Selena Piek naar achtste finales

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen in Basel zijn Robin Tabeling en Selena Piek door naar de achtste finales in de mix.

22 augustus 2019

Soraya, Robin en Selena door op dag twee WK Badminton 2019

Soraya, Robin en Selena door op dag twee WK Badminton 2019

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in het Zwitserse Basel zijn Soraya De Visch Eijbergen en het koppel Robin Tabeling/…

20 augustus 2019

Topbadmintonners Jelle Maas en Robin Tabeling door bij WK Badminton in Zwitserland

Topbadmintonners Jelle Maas en Robin Tabeling door bij WK Badminton in Zwitserland

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in het Zwitserse Basel zijn Jelle Maas en Robin Tabeling er in geslaagd de tweede…

19 augustus 2019

Selena Piek en Cheryl Seinen door naar tweede ronde WK Badminton

Selena Piek en Cheryl Seinen door naar tweede ronde WK Badminton

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in Basel is het koppel Selena Piek / Cheryl Seinen door naar de tweede ronde in het…

19 augustus 2019

Nederlandse parabadmintonners in actie bij WK Para-Badminton 2019

Nederlandse parabadmintonners in actie bij WK Para-Badminton 2019

Op dinsdag 20 augustus starten de TOTAL BWF Para-Badminton World Championships 2019 in Basel en zullen Joshua Donker, Megan…

18 augustus 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!