SportSport

Badminton en voeding: water

Badminton en voeding: water

In deze columns wil ik mijn kennis over voeding en (top)sport graag met jullie delen in enkele speciaal voor badmintonline.nl geschreven artikelen.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Ik hoop dat jullie, en dan met name de jeugdige badmintonspelers/sters die de top willen bereiken, hier hun voordeel mee kunnen doen. Als (top)sportconsultant heb ik al veel badmintonspelers persoonlijk advies gegeven met betrekking tot het verbeteren van hun prestaties door middel van voeding en voedingssupplementen. Want naast dagelijkse of wekelijkse training om een goed badmintonspeler te worden is het zeer belangrijk om iets te doen met voeding, wanneer je je prestaties optimaal wilt verbeteren. Voeding heeft namelijk een belangrijke invloed op het prestatievermogen van een badmintonspeler.

In deze column wil ik iets meer vertellen over het belang van vocht.

Vocht speelt een belangrijke rol bij het optimaliseren van de badmintonprestaties. Onderzoek wijst uit dat sporters die niet drinken tijdens het sporten slechter presteren dan wanneer ze wel naar behoefte hadden gedronken.

De vochtbehoefte verschilt ook van de ene tot de andere badmintonspeler/ster en hangt af van de situatie.

Er zijn veel factoren van invloed zoals: duur van de wedstrijd, intensiteit (recreatief badminton of wedstrijdbadminton), geslacht, lichaamslengte en –bouw, erfelijkheid, conditie, omgevingsfactoren en kleding.

Water is leven! Ons lichaam bestaat voor 60-70% uit water. In de bijvoorbeeld 80 kg die een getrainde badmintonspeler op de weegschaal zet, zitten 5 volle emmers water..., te weten 50 liter (= 50 kilogram). Anderzijds gaan we na vijf tot zes dagen dood als we geen water drinken. In elk drankje dat we innemen zit water, in alle vast voedsel zit water, we 'lozen' water (door urine en ontlasting), we transpireren water, we wassen ons met water. Kortom: water is één van de belangrijkste stoffen in ons bestaan.

Desalniettemin maak ik het als orthomoleculair topsportconsultant in de praktijk vaak mee dat badmintonspelers de neiging hebben om water als drank te onderschatten. Veel jeugd drinkt liever cola óf (veel erger...) alcohol. Gewoon een paar flessen (liefst mineraal-)water binnen handbereik tijdens de training of gedurende de wedstrijd en er vervolgens voldoende van drinken, daar wordt vaak niet aan gedacht! Intussen nemen de prestaties na elke halve liter vochtverlies héél snel en meetbaar af.

Water is het belangrijkste oplosmiddel van het lichaam en is het medium voor biochemische reacties binnen celweefsel. Ook is het essentieel voor het op peil houden van het bloedvolume, balans van zuren en basen, de nier- en hartfunctie en voor de regeling van de lichaamstemperatuur.

Dehydratie (lees: uitdroging) tijdens het badmintonnen is meestal het gevolg van een ongelukkige verhouding tussen dorst en de vochtbehoefte. Badmintonspelers drinken soms te weinig om te voorkomen dat hun gewicht toeneemt (!?) of omdat ze dan moeten urineren tijdens een wedstrijd. Natuurlijk kun je niet na elke service even wat gaan drinken. Zo zijn de regels nu eenmaal niet, maar maak wel gebruik van alle pauzes en wissels om voldoende te drinken.

Tot slot nog enkele praktische tips:

  • 1. Sta jezelf voldoende herstel toe na een training of wedstrijd. Dus het vochtverlies aanvullen met koolhydraten (bijv. koude thee met wat citroensap of mineraalwater met wat (verse) vruchtensap gemengd of een lauwwarme groentebouillon. Neem vooral géén alcohol of koffie voor het herstel.
  • 2. Zorg voor hydratie tijdens de training of een wedstrijd, maar overdrijf niet. Je kunt namelijk ook teveel drinken waardoor het natriumgehalte (lees: zout) te veel daalt.
  • 3. Sportdrank (AA-drink, Gatorade, Aquarius etc.) zijn een goede optie, aangezien deze isotoon zijn en sneller de maag verlaten dan frisdranken en ook het natriumverlies aanvullen. Frisdranken bevatten teveel suiker en kunnen door het koolzuur maagkramp bevorderen.
  • 4. Drink tijdens de training/wedstrijd kleine hoeveelheden met regelmatige tussenpozen. Dat is beter dan een grote hoeveelheid in één keer. Een goede richtlijn is ongeveer 150-200 ml per 15 minuten.
  • 5. Eet iets meer zout voedsel bij hogere buitentemperaturen (bijv. een cracker met marmite, reepjes gedroogd vlees, zoute biscuits etc.).
  • 6. Begin een training/wedstrijd met een goede vochtbalans. Ik leer badmintonspelers 5 ml vocht per kilogram lichaamsgewicht te verdragen bij de warming-up vóór de wedstrijd. Dit komt overeen met 350 ml voor een badmintonspeler van 70 kg.
  • 7. Regel de vochtopname volgens een plan dat je uitprobeert tijdens de training. Drink zoveel als praktisch en aangenaam is om het zweetverlies te neutraliseren.

Veel badmintonplezier gewenst!

Jack van Dijk
Orthomoleculair topsportconsultant

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!