Badmintontermen in tactiek

Badmintontermen in tactiek

In dit stuk wil ik proberen de samenhang tussen verschillende dingen in het badminton aan te geven. Ik heb vooral op de laatste bijscholing een aantal vragen gehad over veel van de termen die ik gebruik en wat ze met elkaar te maken hebben.

› alles over het Badminton Festival!

Badmintonintelligentie is in ieder detail het geheel te kunnen zien, dat geldt voor zowel de spelers als de trainers.

Voetenwerk (VW), positioneel badminton (PB) en slagen met de hand mee (MH) kunnen als een soort natuurwet van het badminton worden omschreven.

VW + PB = MH

Deze wet kan je oneindig combineren en als je dingen weglaat dan krijg je ook direct een ander resultaat. Laat bijvoorbeeld PB weg in deze opzet en vervang die door een opstelling in het centrum van de baan (C) en je zal slagen tegen de hand in (TH) krijgen in plaats van met de hand mee.

VW + C = TH

Dat wil niet zeggen dat dit ook gebeurt, maar de kans is wel heel erg groot. Je kan deze wet ook in hoge mate beïnvloeden, zodat de uitkomst nog dichter bij de stelling komt te liggen. Het beïnvloeden gebeurt door de factor tijd te gaan toevoegen aan de stelling. In het verleden heb ik al eens geschreven dat elke training gericht moet zijn op het scheppen en ontnemen van tijd waardoor er ruimte ontstaat. Het ontstaan van ruimte door gebrek aan tijd maakt het tegen de hand in spelen voor de tegenstander moeilijker en zelfs onmogelijk.

Van theorie naar praktijk

Dit is dus de theorie, maar hoe ziet dat er uit in de praktijk? Als je goed de tijd hebt, kan je alle slagen goed en makkelijk uitvoeren. Kijk maar naar sommige vormen van techniektraining waarbij je stil staat en elke shuttle goed krijgt aangegeven. Je kan vanuit een positie bijna elke slag slaan die je wil en dat ook nog eens naar elke hoek die je wil. In een wedstrijd gebeurt dat bijna nooit, omdat je daar de tijd niet voor hebt. Dat is dus ook gelijk het bewijs dat tijd de meest belangrijke factor is in het bepalen van de tactiek en techniek.

Dan gaan we kijken naar het met de hand mee en tegen de hand in spelen van de shuttle. Waarom wordt er veel meer met de hand mee gespeeld dan tegen de hand in? Dat is ook heel erg simpel: met de hand mee kost veel minder moeite, is heel erg natuurlijk, je hoeft er geen technische aanpassing voor te maken en het bespaart tijd. Tegen de hand in spelen is dus technisch moeilijker, het kost meer tijd en omdat het niet de meest natuurlijke beweging is moet je er bewust of onbewust voor kiezen om dat te doen. Dat houdt in dat er een denkproces aan vooraf gaat, wat ook weer tijd kost.

Het is dus zo dat hoe meer tijd je hebt hoe eenvoudiger het is om tegen de hand in te spelen en hoe minder tijd je hebt hoe meer je met de hand mee gaat spelen. Om voorspelbaar badminton te krijgen zal je dus in staat moeten zijn je tegenstander onder druk te zetten. Dat doe je niet als je elke shuttle laag aan het net neemt. In het moderne enkelspel wordt de wedstrijd gemaakt of verloren aan het net. Er zijn maar weinig spelers die nog met het rondspelen van de shuttle iets kunnen bereiken. Als ik dit zeg, dan verbind ik het wel aan een aantal voorwaarden. Ik heb het over herenenkelspel en ik heb het over internationaal niveau. Bij het damesenkelspel zie je nog wel dat er spelers zijn die met het rondspelen van de shuttle de wereldtop kunnen halen. (Yao Jie is hier een goed voorbeeld van.) Ook in het enkelspel op nationaal niveau kan je daar heel goed mee weg komen.

Zodra je in staat bent om de tegenstander onder druk te zetten is het ook mogelijk veel meer op met de hand mee gespeelde slagen te gaan staan. Dit heeft twee voordelen. Op de eerste plaats is dit het meest waarschijnlijke wat er gaat gebeuren en - omdat een met de hand mee gespeelde slag bijna altijd cross is - heb je ook een hele open baan om rechtdoor in te spelen en de druk verder op te voeren. Op de tweede plaats kan je laten zien dat deze slag verwacht en de tegenstander daarmee dwingen tegen de hand in te spelen waardoor hij nog minder tijd krijgt. Dus in beide gevallen voer je de druk op bij de tegenstander en schep je dus meer tijd en ruimte voor je eigen tactiek.

Deze manier van denken zie je zelfs op het hoogste niveau. En eerlijkheidshalve moet ik ook zeggen dat de spelers in Azië er beter in zijn dan de spelers uit Europa. We hebben in Europa nog maar heel weinig training waarin we deze dingen als uitgangspunt hebben. Het zou leuk zijn als je als trainer eens ging kijken naar je oefenstof en dat vergelijkt met hetgeen ik hierboven heb beschreven. Ik heb het zelf een aantal jaar geleden ook gedaan en dat heeft tot gevolg gehad dan ik 80% van mijn oefenstof direct in de prullenmand kon gooien.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Nationale S-1 selectie jeugdbadmintonner Brian Wassink deelt vandaag via zijn facebookpagina zeer heftig nieuws: hij heeft…

17 juli 2019

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

After thinking and contemplating over the last weeks, I have decided to quit my professional badminton career.

17 juli 2019

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 juli vindt in Jakarta de BLIBLI Indonesia Open 2019 plaats, onderdeel van de HSBC BWF World…

15 juli 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Bij de Yonex US Open 2019 in het Amerikaanse Fullerton zijn Mark Caljouw en het koppel Jacco Arends/ Ruben Jille er niet in…

11 juli 2019

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille vlogen verleden week als enige Nederlandse badmintonners van Team NL Badminton alvast naar…

7 juli 2019

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Technisch directeur (Victor Anfiloff keert terug naar het beachvolleybal. Anfiloff, die sinds 1 oktober 2018 in dienst is, gaat…

3 juli 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Bij de tweede European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Selena Piek en Cheryl Seinen een geweldige prestatie geleverd…

29 juni 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) gaat het mannendubbel Jelle Maas / Robin Tabeling met een mooie bronzen plak…

28 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!