SportSport

Een motie van wantrouwen: opnieuw

Een motie van wantrouwen: opnieuw

Rockmuzikant Roger Waters schreef: "You have to be trusted by the people that you lie to, So that when they turn their backs on you. You'll get the chance to put the knife in."

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Dat is zo'n beetje de technisch directeur (TD) van Badminton Nederland (BNL) in een notendop.

Liegen, verdraaien, roddelen en in het geniep dingen in elkaar zetten om zijn eigen huid te redden. Dat is waar hij goed in is. En in een land waar niemand zijn nek durft uit te steken kom je daar vrij ver mee. Sterker nog: je verdient er een leuke boterham mee, want er is toch niemand die je tegen spreekt. Je wordt toch niet ontslagen als je niets laat zien.

Er zijn niet echt veel spelers met een sterk karakter of geweldig talent op dit moment binnen de nationale selectie. En het handjevol dat dit een beetje heeft, dat eet uit zijn hand. Letterlijk al het geld (en de budgetoverschrijding) gaat naar deze spelers. Daar hebben we voor de ontwikkeling van aankomend talent dus helemaal niks aan.

Jonge aankomende spelers zien het allemaal gebeuren en verlaten Papendal. Zeren het systeem de rug toe of willen er helemaal niet heen. Dit allemaal tot grote verbazing van de coaches en begeleiders, die zich afvragen hoe het toch kan dat er talentspelers zijn die niet in dit 'geweldige systeem' willen wonen en trainen.

Uit welingelichte kring en vanuit verschillende kanten heb ik vernomen dat de spelers op de eerste plaats niet mogen praten over wat er op Papendal wordt verteld. De TD heeft nog niet echt door dat veel spelers - die niet tot de twee dubbels behoren - het ook goed zat zijn en dus NIET hun mond houden. Zo zou de voorzitter en het nieuwe bestuur verkeerd hebben gerekend met betrekking tot de budgetoverschrijding en de spelers worden gerust gesteld dat het allemaal wel meevalt. Welk mes heb je in gedachte voor de rug van de voorzitter, meneer de TD? Gezien je verleden zal het wel geen aardappelschilmesje zijn.

Uit eigen ervaring weet ik dat hij er alles aan doet om spelers NIET in contact te laten komen met andere trainers, waarbij hij totaal idiote eisen niet uit de weg gaat. Zo mag je wel een keer trainen met een andere trainer, maar pas als hij stopt met schrijven op het internet over de situatie bij de Nationale selectie. De bondscoach moet precies weten wat je gaat doen op de training (op schrift en vooraf) en moet hij daar toestemming voor geven, of hij er nu iets van af weet of niet.

En ik ben niet de enige. Andere trainers hebben me dit ook al verteld en spelers komen met verhalen dat ze niet naar de clubtrainingen mogen. Het is weer een staaltje van situatiebeheersing van een machtsgestoorde persoon. Maak de spelers van je afhankelijk, spreek slecht over andere trainers. "Je moet op Papendal komen trainen, want dan kunnen we de fouten van de club en Academie er nog op tijd uithalen", hoor je van spelers en ouders.

Ieder normaal nadenkend persoon weet dat het zo niet werkt, zelfs in China zijn ze daar achter, maar hier is het de praktijk van elke dag. Als goede coach moet je spelers onafhankelijk maken, ze aan nieuwe situaties bloot stellen en verantwoordelijkheid bij brengen. Het werken op elke andere manier is niet meer van deze tijd. Het zou hetzelfde zijn als de voorzitter van BNL zijn beleid zou gaan aanpassen om hij iets heeft 'gehoord' op een tennis- of squashtoernooi ergens langs de Thames.

In Nederland zijn we zo gewend aan de rotzooi die de TD elke keer weer schopt dat de enige reactie als er weer wat gebeurd is van "Oh het valt wel mee deze keer." of "Goh, het is maar 80.000 euro..." Wie gaat er op de bondsvergadering nu eindelijk een einde maken aan deze praktijken? Gaat het van het nieuwe bestuur komen of heeft het echt nut dat er afgevaardigden zijn in dit systeem?

Ron Daniëls

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!