SportSport

Machtsmisbruik en stelen

Machtsmisbruik en stelen

Mensen die een keer stelen en het lukt zonder dat ze gepakt worden, vervallen voor 64% weer in de fout zegt een Zweeds onderzoek.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Hoe langer het onopgemerkt blijft, hoe hoger dat percentage wordt. In het onderzoek gaat het niet alleen om stelen, maar om verschillende gedragingen die de normale normen overschrijden.

Bij zaken zoals stelen is de wet heel duidelijk: wie steelt krijgt straf, maar wie heelt krijgt dat ook. Helers zijn de reden waarom stelers door kunnen gaan met hun ongeoorloofde praktijken.

Er is een aantal zaken waar het niet zo duidelijk ligt: daar is de heler niet zo duidelijk aan te wijzen als samenwerker van de steler. De strafmaat wordt dan bepaald door de eigen moraal en uit het onderzoek valt af te leiden dat die moraal vervaagt als je eenmaal een grens bent overgestoken.

Onterecht uitgereikte trainersdiploma's

Binnen onze sport is ook een aantal grenzen overgestoken zonder dat er controle was. Ik wil er graag een voorbeeld uitlichten en dat is het voorbeeld van de trainerslicenties. Het is allang bekend dat de technisch directeur (TD) van Badminton Nederland niet veel opheeft met andersdenkende trainers. Ook het zelf verbeteren van het niveau in Nederland heeft geen hoge prioriteit. Ik heb al eens eerder hulp gehad van een mol binnen het bondsbureau op het gebied van trainersopleidingen en -licenties, maar nog niet zolang geleden kwamen er weer een paar hints binnen van een andere mol. (Je hebt namelijk wandelgangen en mollengangen waar dingen worden geregeld of ondergraven.)

Uit deze informatie bleek dat er soms opdracht wordt gegeven tot het uitschrijven van licenties of diploma's die niet zijn gehaald. Sterker nog: de opleiding is helemaal niet gevolgd.

Met dit soort beleid steel je op verschillende manieren. Op de eerste plaats ondergraaf je het opleidingsniveau en je behandelt leden van de bond op verschillende manieren. Er zijn trainers die echt alles hebben moeten doen en betalen én er zijn trainers die de diploma's simpel krijgen. Daarnaast wordt er ook nog geld opgestreken voor subsidie voor een product wat niet is geleverd. Dat is stelen van de overheid. Dat dit gebeurt binnen onze bond is welbekend en wordt zelfs op het bondsbureau in Nieuwegein als 'niet normaal' omschreven. Maar... tegenspreken is niet iets wat op prijs wordt gesteld, dus werd het ook uitgevoerd.

Maar dan heb je de mensen die het 'overkomt'. Zij overschrijden dan ook de moraalgrens, want ze nemen een gestolen en illegaal verkregen document in ontvangst. Er is ook hier jurisprudentie van te vinden: als je met valse papieren werkt, dan kun je gevangenisstraf krijgen als je willens en wetens gebruik maakt van de illegale dienst.

De namen van de verschillende trainers waar ik het hier nu over heb zijn natuurlijk bij mij bekend. Ik voel me niet geroepen die op het internet te zetten. Als ze verstandig zijn dan stappen ze zélf naar het nieuw bestuur toe en maken zich bekend en sluiten ze een deal door informatie te geven over deze praktijken in ruil voor het behoud van het diploma.

Het wel of niet hebben van een diploma is in Nederland helemaal niet belangrijk: je valt toch door de mand als je niet goed genoeg bent. Als ik de betreffende trainers zie, dan zullen we even glimlachen naar elkaar als een soort herkenningsgebaar. De namen van mollen zal ik nooit noemen, maar ook zij hebben met een nieuw bestuur de mogelijkheid dingen door te geven en schoon schip te maken.

Ron Daniëls

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!