Zit Denemarken te wachten op een samenwerking met Nederland?

Zit Denemarken te wachten op een samenwerking met Nederland?

Ted van der Meer heeft met Joke van Beusekom gesproken. "Wie kent haar niet", schrijft de voorzitter. Je zou je beter kunnen afvragen: "Wie kent haar wel?", want het is een ster uit een lang vervlogen verleden die inmiddels rond de 60 moet zijn.

› alles over het Badminton Festival!

Ze woont al heel lang in Denemarken maar heeft weinig met het hedendaagse badminton te maken en daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Ooit heb ik haar eens gesproken om wat op een van de trainingskampen te komen vertellen over het verleden, maar toen gaf ze al aan niet veel meer met badminton te doen. Maar iedereen in Denemarken heeft een mening over badminton, want het is gewoon een volkssport gelijk aan handbal en voetbal. Elke Deen kent de namen van de toppers en het is zeer vaak op TV.

Als je een samenwerking wil, dan moet een partner iets hebben waar de ander graag gebruik van zou willen maken en omgekeerd. Als er al zoiets als 'de Denen' zou bestaan, dan zou ik ze omschrijven als sporters die niet best tegen hun verlies kunnen, heel erg trots zijn om Deen te zijn, de mooiste (en oudste) vlag van de wereld hebben die als enige direct vanuit de hemel is gekomen. Ze vinden en weten van zichzelf dat er geen land in de wereld is dat betere trainers en kennis over badminton heeft dan zijzelf. De Denen vinden ook dat er niets of niemand in Europa is waar ze wat van kunnen leren wat al niet in Denemarken aanwezig is. Ze willen wel graag iets van Azië te weten komen en zijn dus ook dagelijks bezig om er achter te komen hoe ze landen als China kunnen gaan verslaan.

Wat zouden de Denen van Nederland willen hebben? Waar zit het voordeel voor dit land om met ons samen te willen werken? Ze hebben alles te geven en niets te winnen. De enkele goede en verstandige Nederlandse spelers komen toch wel. Ze komen NOOIT echt in de selectie en ze krijgen NOOIT echt het achterste van de Deense tong te zien. De DBF wil niet graag de echte kennis delen. Als je dicht bij de echte waarheid wil komen dan moet je er voor betalen. Dan moet je naar de commerciële badmintonscholen of -opleidingen. Topspelers uit alle delen van de wereld komen dan ook naar Denemarken om behoorlijk veel geld neer te tellen voor deze kennis op de enige plaatsen waar ze die kennis ook WILLEN verkopen. Er niet één Nederlandse trainer die ook maar in aanmerking zou kunnen komen om nationaal coach te worden in Denemarken en dat zelfs niet eens in de U13 of U15. Als ik zeg geen enkele, dan bedoel ik ook helemaal niemand.<-p>

Hoe kijken de Denen aan tegen de Nederlandse kennis? Dat is natuurlijk iets waar ik heel veel met verschillende spelers en trainers over heb gesproken. Wat je vaak hoort, is dat ze totaal niet begrijpen waar we in hemelsnaam mee bezig zijn in Nederland. Uitspraken als "dat deden wij ook 20 jaar geleden" en "een Deense clubtrainer kan overal in Europa nationaal coach worden." Ik spreek perfect Deens, heb er 17 jaar gewoond en gewerkt, heb mijn hele opleiding daar gedaan en met het nationale talententeam gewerkt en toch ben ik een buitenstaander die je niet alles hoeft te vertellen.

Wat me elke keer weer opvalt, is dat trainers van verschillende landen weinig of niet met elkaar praten. Het eilanddenken dat op nationaal niveau plaats vindt, is er ook heel erg op internationaal niveau. In Duitsland heb ik het daar eens over gehad met een paar van de toptrainers daar die mij vroegen hoe de Deense trainers werkten. Het antwoord was toen dat ze nooit met trainers uit het buitenland praten.

De Deense bond zal netjes in gaan op een verzoek van BNL. Er zal iets van een bilateraal overleg ontstaan, ze zullen aanbieden dat er enkele spelers zo nu en dan mee mogen komen trainen, dat is wel goed voor de sparring en dan zal het weer langzaam doodbloeden. Iedere speler die in Denemarken is geweest voor een lange tijd zal dit ook bevestigen. Op clubniveau krijg je goede informatie van de trainer. Als je op de commerciële opleidingen komt, dan krijg je die ook maar op nationaal niveau wordt de deur netjes dicht gehouden.

Denemarken is zich zeer goed bewust van de rol die ze spelen in Europa. Het is het ENIGE kennisland in onze sport en die kennis wordt niet weggegeven maar verkocht. Dit is ook gelijk de reden dat de commerciëlen en de bond niet de beste verstandhouding hebben. Ook in Denemarken is er weerstand tegen de bond en de manier waarop zulke logge organisaties omgaan met nieuwe ontwikkelingen.

Samenwerking zou er moeten komen met andere kleine landen die wel dingen van elkaar kunnen gebruiken en dus geen onevenwichtige balans hebben. Zelfs Duitsland is ons allang voorbij en zal niet veel belangstelling hebben voor een samenwerking op het gebied van kennisuitwisseling. Er wordt daar veel aan wetenschappelijk onderzoek gedaan en die voorsprong willen ze graag behouden.

Als voorzitter van de bond zou je eerst eens moeten gaan kijken om de samenwerking op nationaal niveau op gang te krijgen en eens aan kennisoverdracht te gaan doen. Tot op heden is er geen sprake van enige kennisoverdracht van nationale coaches naar beneden. Dat zou een goede start zijn om daar structureel wat aan te gaan doen. Als je dat een klein beetje onder de knie hebt, dan ga je proberen of je dit ook internationaal zou kunnen doen.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 juli vindt in Jakarta de BLIBLI Indonesia Open 2019 plaats, onderdeel van de HSBC BWF World…

15 juli 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Bij de Yonex US Open 2019 in het Amerikaanse Fullerton zijn Mark Caljouw en het koppel Jacco Arends/ Ruben Jille er niet in…

11 juli 2019

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille vlogen verleden week als enige Nederlandse badmintonners van Team NL Badminton alvast naar…

7 juli 2019

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Technisch directeur (Victor Anfiloff keert terug naar het beachvolleybal. Anfiloff, die sinds 1 oktober 2018 in dienst is, gaat…

3 juli 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Bij de tweede European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Selena Piek en Cheryl Seinen een geweldige prestatie geleverd…

29 juni 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) gaat het mannendubbel Jelle Maas / Robin Tabeling met een mooie bronzen plak…

28 juni 2019

Kwartfinales eindstation voor koppel Robin Tabeling en Selena Piek bij European Games 2019

Kwartfinales eindstation voor koppel Robin Tabeling en Selena Piek bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) zijn Robin Tabeling en Selena Piek er helaas niet in geslaagd de halve finales…

28 juni 2019

Badmintonners Selena Piek en Cheryl Seinen naar finale European Games 2019

Badmintonners Selena Piek en Cheryl Seinen naar finale European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) heeft het koppel Selena Piek / Cheryl Seinen de finale van het vrouwendubbel…

28 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!