14.9 miljoen keer blogger Piet Ridder: fact or fiction?

14.9 miljoen keer blogger Piet Ridder: fact or fiction?

Blogger en website-owner Piet Ridder bevindt zich in een select gezelschap. Nu wisten we dat al door de roemruchte familiefeestjes. Maar er is meer: ook digitaal maakt Piet golven.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Vandaag verwelkomde deze oud-IBM'er zijn '1.000.000ste bezoeker' en dat miljoen was goed voor 'tegen de 14.900.000' gelezen pagina's. Je kunt dus stellen dat Piets lezers pér bezoek gemiddeld 14.9 pagina's bekijken. Het is goed om dat eventjes te herhalen: 14.9 pagina's per bezoek. Als je voor het gemak hyves, facebook en youtube wegdenkt: op welke sites bekijk jij iedere keer meer dan 10 pagina's achter elkaar?

Ik vind dat uitzonderlijk veel, maar tegelijkertijd is Piet een uitzonderlijk iemand, dus wie weet... Zijn clubgenoot Jeroen Raaphorst doet werkgewijs iets met internet en bevestigde mij vandaag via twitter: "[I]n theorie is het mogelijk als de bezoeker maar 1x per dag/2 dagen langskomt dan zijn het reëele cijfers."

Daarvoor is het dan wel nodig dat er in al die jaren gemiddeld ook 10 tot 14 artikelen pér dag geplaatst worden; een gemiddelde wat zelfs tijdens een Yonex Dutch Junior of NK niet gehaald wordt. Toegegeven, dat aantal nieuwe artikelen per dag zou lager mogen zijn als bezoekers vaak dezelfde artikelen lezen vanwege nieuwe reacties die erbij zijn gekomen. Wanneer je je echter bedenkt dat er buiten Piets en Sandra's reacties het afgelopen jaar weinig discussies zijn aangegaan op pietridder.nl, dan zullen de herhaalbezoeken aan specifieke artikelen geen stempel drukken op die 15 bekeken pagina's per dag.

Het gouden ei

Wat betekent het dan eigenlijk? 1.000.000 bezoekers sinds juni 2008 en 14.9 miljoen bekeken pagina's? Welnu, ik zie op dit moment twee antwoorden met elk een eigen waarschijnlijkheid.

Ten eerste een situatie waarin blogger Piet een zeker 'first-to-market' voordeel heeft bewerkstelligd. Hij begon - weliswaar zes maanden na pionier BadmintintonInfo - met een badmintonblog; iets wat er op dat moment nog niet was. Hij was ooit zelf nationale speler, lid van een club met diverse landstitels en de broer van Rob. Dat alleen al moet goed zijn voor veel initiële toeloop. Piet weet ook woorden op een leesbare manier op papier te zetten, nog een handige eigenschap.

Het tweede antwoord lijkt veel op het eerste, maar dan met een aanvulling. Op 1 december 2010 kondigde Piet de 'bezoekersaantallen' van november dat jaar aan. Hij schreef: "Het gemiddelde aantal hits per dag in november is uitgekomen op 72.433 en dit betekent dat er gemiddeld per uur 3.018x ergens op geklikt is." Dat is een verkeerde uitleg van wat een 'hit' is en dat maakt die vermeende 1 miljoen niet-unieke bezoekers en 14.9 miljoen bekeken pagina's, zelfs voor het énige bekende badmintonblog van Nederland, een stuk twijfelachtiger.

Als we Piets definitie hanteren en dezelfde maand (november 2010) erbij pakken, dan zou er op badmintonline.nl per uur meer dan 8.300 keer iets aangeklikt worden. Jammer genoeg klopt dat niet. Zelfs niet een beetje.

Nattevingerwerk?

In 2010 maakte Piet voor zijn regelmatige cijferitempjes nog gebruik van AWStats , een stukje statistiekensoftware wat standaard geleverd wordt door zijn provider One.com in Denemarken. Sinds enige tijd is ook Piet gebruik gaan maken van Google Analytics; een zeer uitgebreide statistiekentool die doorgaans met hele andere en vaak meer realistische getallen op de proppen komt.

We hebben voor badmintonline.nl de statistieken van AWStats en Google Analytics met elkaar vergeleken voor de afgelopen 13 dagen. Volgens AWStats zijn er ruim 18% meer bezoeken op badmintonline.nl geweest dan volgens Google Analytics. Wanneer we kijken naar aantal bekeken paginas ('pageviews') dan wordt het nog veel extremer: AWStats rapporteert ruim 3.6 keer méér pageviews dan Google Analytics.

Als we dit volkomen onwetenschappelijke gegeven extrapoleren naar Piets blog, dan zou die 14.9 miljoen gedeeld kunnen worden door 3.6. Waarschijnlijk zou het industriebreed gedragen Google Analytics dus rond de 4.14 miljoen pageviews rapporteren. Nog steeds een indrukwekkend aantal, maar opnieuw: iets anders dan verkondigd wordt.

Het zou een stuk interessanter zijn als Piet zijn statistieken van bijvoorbeeld heel 2011 of heel december 2011 publiceert zoals ze door Google Analytics bijgehouden worden. Hoeveel (unieke) bezoekers per dag/maand, hoeveel bekeken pagina's per dag/maand, het percentage nieuwe bezoekers.

BadmintonInfo on top

Ondertussen blijft de realiteit keihard: BadmintonInfo schijnt per dag meer dan 3.500 unieke bezoekers te verwelkomen op badmintoninfo.nl. Wat Piet in 3,5 jaar amper lukt, bokst Rob Taconis dus al binnen 285 dagen bij elkaar. En badmintonline.nl? Wij zijn een dwergsite met een grote mond. Iets met Calimero en een complex.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!