SportSport

Ilse van de Burgwal: 'Hoe nu verder na het WK?'

Ilse van de Burgwal: 'Hoe nu verder na het WK?'

Na al het moois van het WK komt er ook weer een moment dat we weer met twee benen op de grond staan.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Dan komt het moment om na te denken hoe mijn toekomst binnen aangepast badminton eruit ziet. Normaal gesproken is de keuze heel makkelijk... Doorgaan voor een nieuw WK, mijn titels verdedigen. Deze ervaring was zo gaaf dat wil ik echt nog een keer mee maken. Echter... de toekomst van mij en vele andere (internationale) spelers staat op het spel.

Aangepast badminton wil paralympisch in 2020

Tijdens het WK hoorden we dat elke internationale speler opnieuw gekeurd moet worden. Niemand had er op gerekend, dus ook niemand had zijn medische gegevens bij zich. Aangepast badminton wil paralympisch in 2020. Een mooi doel, maar met grote gevolgen. Het IPC heeft waarschijnlijk besloten dat aangepast badminton teveel categorieën kent. PBWF heeft daarom besloten dat van de 9 er 3 weg moeten. In eerste instantie was de keuring na het WK, uiteindelijk moesten we gewoon tijdens de speeldagen naar de keuring, sterker nog ik moest voor mijn mixfinale naar de keuring. Vol optimisme ging we de keuring in... want zeg nou zelf, in een rolstoel badmintonnen doe je echt niet voor je lol. Helaas kwamen we thuis van een koude kermis.

Wat blijkt nu?

Onze categorie (BMW3) wordt samengevoegd met een staande klasse. Bijna alle spelers van BMW3 moeten nu staand gaan spelen. Onbegrijpelijk! Het valt gewoon niet te verklaren. Hoe kun je iemand die gedwongen wordt om in een rolstoel te spelen ineens staand laten spelen? Als ik een kleine kans had gehad om staand te spelen, dan had ik nu ook staand gespeeld. En het ergste van alles is dat we gekeurd zijn zonder medische gegevens. Hoe kan een arts, als buitenstaander (en maar hopen dat ze ook echt arts zijn), zonder gegevens dit bepalen. Mijn Engels is beroerd, dus ik kon totaal niet vertellen wat mijn beperking is. Doordat ik spierkracht heb moet ik lopend spelen. Dat ik geen balans en evenwicht in één been heb (waardoor je o.a. met uitvalspassen omvalt) telt niet. Pijn is niet meetbaar en telt ook niet, dan ga je maar meer medicijnen slikken. Het leek wel of van te voren al bepaald is wie staand moet gaan spelen. Het kwam ook allemaal heel vijandig over.

Uiteindelijk is er tijdens mijn keuring besloten om het stop te zetten en het eerst volgende internationale toernooi nogmaals te keuren. Maar goed, er werd wel duidelijk dat de kans dat ik staand moet spelen aanwezig is.

Lees de rest van Ilses verslag op haar website.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!