SportSport

Kan Yao Jie weer EK in Zweden winnen?

Kan Yao Jie weer EK in Zweden winnen?

De Telenor Arena in de Zweedse havenstad Karlskrona is van 17 tot en met 21 april het decor voor de Europese kampioenschappen badminton. Nadat het landentoernooi in februari in Amsterdam werd gehouden en waar de Nederlandse vrouwen zo fraai de bronzen medaille in de wacht sleepten, staan nu de individuele titels op het spel.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Denemarken was bij de vorige EK, in 2010 in Manchester, goed voor vier van de vijf titels. Peter Gade en Tine Baun wonnen in de enkelspelen, Lars Paaske/Jonas Rasmussen in het mannen enkelspel en Thomas Laybourn en Kamilla Juhl in de mixed doubles. De uitzondering kwam uit het vrouwen dubbelspel, waar de Russinnen Valeria Sorokina en Nina Vislova de winst grepen.

Tien jaar geleden werden de EK badminton ook op Zweedse bodem gehouden, toen in Malmö. In de finale bij de vrouwen stonden toen twee Nederlandse speelsters tegenover elkaar. Yao Jie versloeg daarin Mia Audina. In 2004 pakte Audina wel de titel, het toernooi vond destijds plaats in Genève. In Zwitserland won Audina ook in het vrouwen dubbelspel, samen met Lotte Jonathans. Audina zou die zomer nog een eclatant succes boeken, met zilver op de Olympische Spelen in Athene.

Binnenkort staan de Olympische Spelen opnieuw op het programma, vanaf 27 juli, nog iets meer dan honderd dagen wachten. Audina is allang met topsport gestopt, Yao Jie is er nog altijd bij. De voormalige Chinese, die tijdens de EK landenteams in Amsterdam moest toekijken vanwege een blessure, is weer fit en het mooiste toernooi van alle sporttoernooien lonkt voor haar.

Yao Jie is in Karlskrona als vijfde geplaatst. Na een bye in de eerste ronde moet ze aantreden tegen de winnares van het duel tussen Eliinor Widh uit gastland Zweden en de Finse Anu Nieminen. Voor Judith Meulendijks had de loting een vroege confrontatie met top‐seed Tine Baun in petto. Als Meulendijks in de eerste ronde weet te winnen van Sabine de Vooght uit België, staat ze tegenover de titelverdedigster. De twee zijn oude bekenden, Meulendijks speelde immers jarenlang in de Deense competitie. De Brabantse is gedreven. "Ik heb me op de beste manier voorbereid, ik zal klaar zijn. Ik kijk er naar uit, geniet na mijn lange afwezigheid door mijn blessure van iedere seconde die ik op de baan sta."

Patty Stolzenbach moet het al in de eerste ronde opnemen tegen een Deense speelster, Carina Jorgensen. Bij de mannen start Yao Jie's echtgenoot Eric Pang met een partij tegen de Fransman Brice Leverdez, bij winst is de als zevende geplaatste Viktor Axelsen zijn tegenstander. Dicky Palyama start tegen de als achtste geplaatste Pool Przemyslaw Wacha. Daarnaast doen van 17 tot en met 21 april ook enkele dubbelspel combinaties mee. Bij de mannen zijn dat Koen Ridder/Ruud Bosch, Jorrit de Ruiter/Dave Khodabux en Jelle Maas/Jacco Arends. De koppels Paulien van Dooremalen/Lotte Jonathans, Iris Tabeling/Selena Piek en Ilse Vaessen/Samantha Barning doen mee aan het vrouwendubbelspel, terwijl in het gemengd dubbelspel Nederland wordt vertegenwoordigd door Dave Khodabux/Selena Piek en Jelle Maas/Iris Tabeling.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!