Gerben Bruijstens tevreden teruggekeerd van EK in Zweden

Gerben Bruijstens tevreden teruggekeerd van EK in Zweden

Het brons voor Yao Jie in het vrouwen enkelspel was de voornaamste blikvanger van het Nederlands team bij de Europese kampioenschappen.

› alles over het Badminton Festival!

Maar ook door het bereiken van de kwartfinale van het duo Selena Piek en Iris Tabeling nam bondscoach Gerben Bruijstens een goed gevoel mee naar huis.

"Ik wil wel doorgaan tot en met de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro", aldus ziet hij de toekomst van het Nederlandse badminton met optimisme tegemoet.

Over de prestatie van Yao Jie, die met haar podiumplek in Karlskrona een goede stap zette richting deelname aan de Spelen in Londen deze zomer, praatte Bruijstens vol bewondering. "Ze speelde het toernooi met zóveel wilskracht, dat heb ik zelden gezien. De benen vol met bandages en zwachtels, maar dan toch zo goed presteren, daar heb ik heel veel respect voor." Vooral in de kwartfinale, die ze in drie games won van de Bulgaarse Petya Nedelcheva, was de geboren Chinese op haar best.

"Ze moest tot op het tandvlees, maar wel winnen." Dat Yao Jie in de halve finale verloor van Juliane Schenk, was geen schande. "Yao Jie is 35 jaar, heeft een ongelooflijke staat van dienst, maar toen was het echt op."

Dat Judith Meulendijks door een ongelukkige loting meteen op de latere kampioene Tine Baun stuitte (13‐21, 16‐21) was pure pech. Patty Stolzenbach verloor in drie games van Bauns landgenote Karina Jörgensen. Gerben Bruijstens: "Ik zie wel toekomstmogelijkheden voor Patty, de EK was een eye‐opener, we gaan meer aan kracht doen. Nu hard werken, later oogsten."

Bij de mannen stelde Dicky Palyama teleur door te verliezen van de Rus Ivanov. Zijn Deense coach Michael Kjeldsen moest het lijdzaam aan zien. Ook Eric Pang was na een nipte zege op de Fransman Leverdez snel klaar toen hij Viktor Axelsen ontmoette. "Eric is momenteel vooral met de carrière van zijn vrouw, Yao Jie, bezig. Trainen, reizen, dingen regelen, dan komt zijn eigen spel in het geding."

Piek/Tabeling wisten zich niet bij de laatste vier te scharen, voor hen was de kwartfinale het eindstation. Tegen de als eerste geplaatste en later ook winnende Deensen Pedersen/Rytter kwam een duidelijke score tot stand: 21‐8, 21‐7. "Daarin werden ze op hardheid en snelheid geklopt, maar ze hebben er veel van geleerd." De eerdere zeges op het Engelse en Schotse koppel was een lichtpunt. Bruijstens: "Een mooie stimulans om verder te gaan, het koppel met Selena en Iris heeft potentie, een tandje erbij en er kunnen nog mooie dingen gaan gebeuren."

Ook het mannenkoppel Dave Khodabux en Jorrit de Ruiter kreeg de complimenten van de BNL‐coach. Zij wonnen van Wit‐Russen en verloren maar nipt van het sterke Russische duo Ivanov/Sozonov. "Ze hebben heel goed gespeeld, dat was echt een openbaring."

Ruud Bosch, herstellend van een lange ziekte, en Koen Ridder misten een kans om ver te komen toen ze verloren van Frankrijk. "Jammer, want nu eindigden de Duitsers Fuchs/Roth als tweede, daar hadden Ruud en Koen ook kunnen staan."

Jelle Maas, samen met Jacco Albers kansloos tegen Fuchs/Roth, verkeerde niet in goeden doen. "Hij is de laatste weken zijn aanvankelijk goede vorm wat kwijt geraakt. Da's jammer." In de mixed doubles kon Maas zich met Iris Tabeling evenmin onderscheiden. Dat gold evenzeer voor Khodabux/Piek. De Ruiter en Samantha Barning behaalden één zege. "Dat was best goed."

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 juli vindt in Jakarta de BLIBLI Indonesia Open 2019 plaats, onderdeel van de HSBC BWF World…

15 juli 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Bij de Yonex US Open 2019 in het Amerikaanse Fullerton zijn Mark Caljouw en het koppel Jacco Arends/ Ruben Jille er niet in…

11 juli 2019

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille vlogen verleden week als enige Nederlandse badmintonners van Team NL Badminton alvast naar…

7 juli 2019

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Technisch directeur (Victor Anfiloff keert terug naar het beachvolleybal. Anfiloff, die sinds 1 oktober 2018 in dienst is, gaat…

3 juli 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Bij de tweede European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Selena Piek en Cheryl Seinen een geweldige prestatie geleverd…

29 juni 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) gaat het mannendubbel Jelle Maas / Robin Tabeling met een mooie bronzen plak…

28 juni 2019

Kwartfinales eindstation voor koppel Robin Tabeling en Selena Piek bij European Games 2019

Kwartfinales eindstation voor koppel Robin Tabeling en Selena Piek bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) zijn Robin Tabeling en Selena Piek er helaas niet in geslaagd de halve finales…

28 juni 2019

Badmintonners Selena Piek en Cheryl Seinen naar finale European Games 2019

Badmintonners Selena Piek en Cheryl Seinen naar finale European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) heeft het koppel Selena Piek / Cheryl Seinen de finale van het vrouwendubbel…

28 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!