clubzoeker

Oer-vrijwilliger aan de lijn...

Oer-vrijwilliger aan de lijn...

Zaterdag 23 juni vindt het laatste aangepast badminton toernooi van het seizoen plaats. BC De Bever uit Rijen organiseert dit toernooi.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Tijd om eens te onderzoeken wat er nou bij de organisatie van zo'n evenement komt kijken.

"Goedemorgen!", zegt een vriendelijke Limburgse stem aan de andere kant van de lijn. Ik heb een gesprek met Albert Loontjes. Hij is al ruim 30 jaar vrijwilliger voor MGS Maastricht. Een vereniging die verschillende aangepaste sporten aanbiedt, waaronder badminton. Albert is de trainer van deze badmintonploeg en organiseert het jaarlijkse landelijke aangepast badmintontoernooi van MGS. Daarnaast richtte hij het zitbadminton in Limburg, en daarmee ook in Nederland, op. Ik vroeg hem of hij als "oer-vrijwilliger" wat vragen per mail kon beantwoorden voor deze column. "Bel mij gewoon even", was zijn antwoord. "Dat is wel zo gezellig." En gezellig werd het...

Trainer

Als vader van een dochter met een lichamelijke beperking kwam Albert Loontjes met MGS in aanraking. Zijn dochter beoefende verschillende sporten bij de vereniging. Aangepast badminton was er echter niet. "Dat vond ik erg jammer", vertelt Albert.

"Ik ben zelf fanatiek wedstrijdbadmintonner geweest en had al jong de papieren om badmintontraining te mogen geven. Hier kwamen de mensen bij MGS snel achter. En dus kwam de vraag of ik aangepast badminton binnen de vereniging wilde oprichten. Dat zag ik wel zitten. Toernooien organiseer ik nu zo'n vijfentwintig jaar. Vroeger gebeurde dit nog geheel op papier. En omdat er in het aangepast badminton vaak deelnemers op het laatste moment uitvallen, vanwege ziekte en blessure, moest ik vaak nog met de tipp-ex aan de slag. Het hele toernooi moest dan opnieuw worden ingedeeld. Vanaf 2002 werd dit gemakkelijker, toen ben ik hier Excel voor gaan gebruiken. Tegenwoordig zijn we natuurlijk helemaal verwend door de toernooiplanner. Daar helpt Albert Valentijn van Badminton Nederland mij een beetje mee. Want dat is best wel ingewikkeld."

Draaiboek

Het eerste aangepast badmintontoernooi van volgend seizoen wordt 15 september door MGS georganiseerd. Deze week heeft de toernooicommissie daar al haar tweede vergadering over. "We hebben een draaiboek ontwikkeld dat we jaarlijks uit de kast halen. Het regelen van een scheidsrechter tot de lunch, alles staat erin. Het is nu alleen nog een kwestie van de genoemde taken verdelen. Vanaf veertien dagen voor het toernooi komt de druk erop. Dan komen de laatste inschrijvingen binnen en moet de planning voor de dag zelf worden gemaakt. Het wordt daarnaast steeds lastiger om de financiën rond te krijgen, vanwege de steeds moeilijker verkrijgbare subsidies. Je hebt niet genoeg aan het inschrijfgeld van de deelnemers alleen. Gelukkig lopen onze leden jaarlijks een collecte en hebben wij de Rabobank als grote sponsor. Ik regel het toernooi, samen met vele andere vrijwilligers, met veel plezier. Ik vind het geweldig als ik spelers zie genieten van zo'n toernooi."

Albert is volop in de weer om aangepast badmintonners uit België ook aan het toernooi te laten meedoen. "Zij zijn van harte welkom en ook voor de Nederlanders is het leuk om eens andere spelers tegen te komen." "Je komt toch wel hé?", vraagt Albert aan mij. "Natuurlijk, met het toernooi in Rijen als voorbereiding en rust tijdens de vakantie, laat ik die Belgen wel een poepske ruiken."

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Tess Scheele

Tess Scheele

Deze jonge twintiger uit gemeente Westland houdt van schrijven én van badminton. Ze combineert deze twee passies hier op badmintonline.nl!

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!