Olympisch badmintonster Yao Jie: 'Natuurlijk wil ik een medaille' - deel 1

Olympisch badmintonster Yao Jie: 'Natuurlijk wil ik een medaille' - deel 1

Deze zomer wil ze nog één keer vlammen. Tijdens de Olympische Spelen in Londen gaat Yao Jie nog één keer alles uit de kast halen om een topprestatie neer te zetten. "Ik ben er klaar voor!"

SportSport

Ken je BC Trilan al?

PAPENDAL – Bij menig Olympiër gieren in dezer dagen de zenuwen door het lijf en loopt hij of zij met kriebels in de onderbuik rond op het nationale trainingscentrum Papendal. Yao Jie oogt echter ontspannen en straalt vertrouwen en rust uit. Hoe anders was dat acht jaar geleden in de aanloop naar de Zomerspelen in Athene.

"Ik was toen best zenuwachtig. Het was allemaal nieuw voor mij. Ik was ontzettend blij dat ik naar de Spelen mocht, maar vond het spannend. Bij mijn wedstrijden was ik ook zenuwachtig. Je merkt dan gewoon dat het niet zomaar een normaal toernooi is. Het voelt anders. Ondanks dat je tegen jezelf zegt: het is een gewoon toernooi, merk je dat het anders is dan bijvoorbeeld het wereldkampioenschap of een Super Series. Er is meer publiek en je voelt meer druk." Inmiddels zijn we acht jaar verder en heeft Jie een karrenvracht aan ervaring opgedaan in de badmintonwereld.

Beijing

De Olympische Spelen van Bejing (China) in 2008 zag Jie door blessureleed in de kwalificatieperiode aan haar neus voorbij gaan. Daar baalt ze nog steeds van. "Ik voelde mij toen echt op mijn best. Voor mijn gevoel had ik toen zeker een kans op een medaille. Ik heb vervolgens drie maanden bij mijn ouders thuis in China gezeten en heel veel verdriet gehad. Ik kon het zelfs nauwelijks aan om badminton op tv te kijken. Ik vond het niet leuk. Maar zulke dingen gebeuren nou eenmaal", relativeert de voormalig nummer acht van de wereld.

Over de voorbereiding op haar laatste grote toernooi is de Nederlandse tevreden. Hoever ze gaat rijken in Londen durft ze daarentegen niet te zeggen. "Ik probeer gewoon mijn best te doen. Het is nu de tweede keer dat ik naar de Spelen ga en zal dit keer geen gekke dingen doen. Het belangrijkste is dat je goed voor jezelf blijft zorgen en niet geblesseerd raakt. Voldoende rust pakken en goed eten horen daar ook bij."

Jie heeft dan ook geen concrete doelstelling voor zichzelf neergezet. "Ik concentreer mij eerst volledig op de eerste wedstrijd. Je moet het ronde voor ronde bekijken. Ook moet je niet teveel nadenken, maar het gewoon benaderen als een doorsnee toernooi."

Is er een reële kans op een medaille in Londen?

"Natuurlijk wil ik een medaille, maar dat wil iedereen die meedoet aan de Olympische Spelen. Het toernooi is maar één keer in de vier jaar. Niemand weet vooraf wie er gaat winnen en ik ga er ook niet zoveel aan denken. Eerst de loting maar eens afwachten en mij dan voorbereiden op mijn tegenstandsters in de poule. Het resultaat is voor mij niet het belangrijkste, er kan gewoon van alles gebeuren."

Tegen wie speel je liever niet in de eerste ronde?

"Het maakt mij niet zoveel uit tegen wie ik speel, maar ik wil eigenlijk liever niet meteen tegen Juliane Schenk. Ik speel de laatste tijd niet zo lekker tegen haar. Ze is een sterke speelster, en ik moet het meer van mijn tactiek en techniek hebben. Maar ik ben voor niemand bang en ga gewoon alles geven."

De geboren Chinese ziet geen uitgesproken favoriet in het damesenkelspel. "Favoriet? Mijzelf natuurlijk", grapt Jie. "Nee, ik denk dat de Chinese speelsters de meeste kans hebben op het goud." Opvallend detail is dat Jie met haar 35 lentes de oudste speelster is in het damesenkelspel op de 27ste Olympiade.

Lees morgen deel twee van het interview met Yao Jie.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!