'Analyseren doen we samen' (vervolg)

'Analyseren doen we samen' (vervolg)

Waar ik naar zocht in de vragen over deze gemengddubbel is de tactiek die er wordt gevolgd door Bankier en Adcock.

› alles over het Badminton Festival!

Klik hier voor het voorgaande artikel over de analyse van een gemengddubbel.

De tactiek is verbazingwekkend simpel en niet ver af van wat ik jeugd spelers al aan leer van het begin.

In een gemengddubbel probeer je er alles aan te doen om de spelers uit hun comfort zone te halen en ze weg te zetten op plaatsen waar ze liever niet willen zijn. Of je het nu hebt over derde divisie of wereldkampioenschappen.

In deze wedstrijd is dat niet anders en er zijn algemene regels als houvast. Je wil als dame die rechts handig is niet in het rechtervak gezet worden. Daar is een aantal redenen voor zoals:

  • De FH is veel zwakker in de verdediging
  • De FH geeft ook meer beperkingen in return mogelijkheden
  • De FH is zwakker als aanval wapen
  • De dame kan moeilijk weg komen uit deze hoek
  • De dame kan er met de smash bijna nooit doorkomen

In het geval van Zhao is het nog eens extra lastig omdat Chris Adcock linkshandig is en dus wel op zijn favoriete (gewenste) verdedigingpositie staat net als Bankier als ze op de longline verdediging staan.

Je ziet dus ook in de hele wedstrijd dat Bankier en Adcock keer op keer proberen Zhao rechts weg te zetten. Het gevolg is dat Zhang zijn dame gaat proberen te helpen door haar een vluchtweg aan te bieden door ver naar de midden lijn te bewegen over een overname in het rechtervak. Als hij dit doet komt er automatisch ruimte voor een aanval op zijn BH kant, iets wat je dus ook een aantal ziet gebeuren in deze wedstrijd.

Je kunt hetzelfde doel bereiken door de heer in het linkervak de drop te laten halen. Dan moet de dame ook het rechtervak achter gaan indekken en heb je dezelfde gewenste situatie. Ook dit zie je zeer regelmatig terug in deze wedstrijd. Het levert zelden of nooit een punt op, maar is een essentieel onderdeel van de opbouw naar het punt toe. De tactiek is daarom ook nooit het punt zelf maar de aanleiding waardoor het punt ontstaat.

Als je deze tactiek wil gebruiken, dan kan je dat natuurlijk ook al vanaf de service toe passen. Dit is iets wat op het niveau van deze wedstrijd iets minder wordt gebruikt dan op alle niveaus daaronder, maar het komt voor. Kijk eens naar de rally van moment 14:15 waar het met succes wordt toegepast.

De hele wedstrijd is doorspekt van tactiekmomenten, maar ik zal er enkele uit halen. Bekijk de situatie van 15:15 en zet die af tegen het geen ik hierboven heb besproken.

Iets wat ik uitgebreider wil bekijken is de volgende situatie op 22:30, omdat het perfect laat zien wat ik bedoel. Rechte service op Bankier in het linkervak, Bankier valt aan door het midden half cross overname op de BH van Adcock. Hierna begint de opbouw om Zhao weg te zetten in het rechtervak. Ze slaagt er nog een aantal keer in de verdediging longline terug te spelen. Elke keer probeert Zhang haar een overname van het rechtervak aan te bieden door in het achterveld naar het midden op te schuiven en daarmee gevaarlijk veel ruimte te geven op zijn BH kant en het net op links. Je ziet dat hij zich bewust is van de kwetsbaarheid van de situatie, want bij elke verdediging van Zhao blijft hij mee bewegen. Het gaat dan ook pas echt fout als de laatste verdediging van Zhao mislukt en de shuttle te kort in het midden wordt gespeeld. Nu heeft Chris Adcock de mogelijkheid de shuttle vol op de BH van Zhang aan te vallen met een hele korte hoek (halve cross). Op dit moment heeft hij gewacht zodat zijn eigen BH niet helemaal open komt te liggen en zijn cross aanval zich tegen hem zou kunnen keren.

Dit stukje gaat dus enkel en alleen over de positie van de spelers en hoe je dat als tactiek moet kunnen herkennen. Kijk er eens naar in de gehele wedstrijd. Pak er eens een stuk papier bij en ga eens kijken hoe vaak de tactiek werkt en hoeveel punten er mee worden gewonnen of juist verloren als er tegen de tactiek wordt in gespeel.

In het volgende gedeelte van deze gemengddubbel ga ik dieper in op het al dan niet onnodig fouten maken. Maar ik hoop dat meer trainers zich met deze analyse gaan bemoeien en mijn stellingen onderuit gaan halen, want daar zie ik ook nog wel mogelijkheden voor.

Ron Daniëls

De finale WK gemengddubbel tussen Zhang/Zhoa en Adcock/Bankier

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Japanse bijltjesdag voor Nederlandse badmintonploeg in Tokio

Japanse bijltjesdag voor Nederlandse badmintonploeg in Tokio

De Nederlandse A-ploeg is inmiddels van Jakarta doorgereisd naar Tokio voor de Japan Open 2019 en vandaag ging dat BWF World Tour…

23 juli 2019

Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Nationale S-1 selectie jeugdbadmintonner Brian Wassink deelt vandaag via zijn facebookpagina zeer heftig nieuws: hij heeft…

17 juli 2019

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

After thinking and contemplating over the last weeks, I have decided to quit my professional badminton career.

17 juli 2019

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 juli vindt in Jakarta de BLIBLI Indonesia Open 2019 plaats, onderdeel van de HSBC BWF World…

15 juli 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Bij de Yonex US Open 2019 in het Amerikaanse Fullerton zijn Mark Caljouw en het koppel Jacco Arends/ Ruben Jille er niet in…

11 juli 2019

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille vlogen verleden week als enige Nederlandse badmintonners van Team NL Badminton alvast naar…

7 juli 2019

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Technisch directeur (Victor Anfiloff keert terug naar het beachvolleybal. Anfiloff, die sinds 1 oktober 2018 in dienst is, gaat…

3 juli 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Bij de tweede European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Selena Piek en Cheryl Seinen een geweldige prestatie geleverd…

29 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!