clubzoeker

Fred van Wankum: 'Beste Piet'

Fred van Wankum: 'Beste Piet'

Blogger en website-owner Piet Ridder mag graag op andermans stoel zitten, ook als het geen Perida-gemerkt exemplaar is. Fred van Wankum reageert op het advies van blogger Piet.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Beste Piet,

Fijn te lezen hoe jij naar Kirsten heb gekeken en dat zij een fantastische inzet heeft. Ook geef je aan dat zij op technische vlak meer wapens moet aanleren. Dat laatste ben ik helemaal met je eens en daar wordt ook hard aan gewerkt. Maar welk wapen en techniek past bij Kirsten die we kunnen ontwikkelen, waar tegenstanders geen antwoord op hebben. Dat is een ontwikkeling die veel tijd, geduld en vertrouwen vergt. Die tijd is nu aangebroken om hier hard aan te werken om vervolgens ons doel te bereiken. Als je van af nu anno 2012 de damesenkel zie ontwikkelen wordt het steeds mannelijker. Hoe zal de ontwikkeling zijn in 2016-2020 bij de Olympische spelen zijn? Wat voor wapens moet je ontwikkelen om daarmee succes te hebben.

Piet het kopiëren van spelers (technieken) is altijd van mindere kwaliteit dan, dat je iets origineels heb. We blijven maar kopiëren en lopen achter de bekende feiten aan. Wij gaan proberen bestaande technieken verder voor Kirsten als wapen te ontwikkelen.

Kirsten heeft nu een paar trainingsstages gehad in China en Denemarken en veel verschillende technieken gezien, uitgevoerd en meegenomen. Met deze bagage in haar rugzak wordt haar rugzak nu langzaam leeg gemaakt om te kijken welke technieken we gaan gebruiken en goed bij haar passen om tot geduchte wapens te komen.

Ik heb een bepaalde visie, dat spelers zich zelf moeten ontwikkelen. Wanneer je een rijbewijs heb gehaald kan je nog niet auto rijden. Dat ga je pas leren nadat je rijbewijs heb gehaald, daarnaast heb je ook geen instructeur meer naast je zitten en zal je een rijstijl ontwikkelen die bij je past. Een trainer ontwikkelt niets, dat doen de spelers en wij als trainers kopiëren te veel.

Mijn 1e trainingscursus, heel lang geleden is daarna veel veranderd. De toenmalige cursusleider Lon Peeters (erg goed overigens), had wel wat aanmerkingen over mijn looptechniek. Ik was een spring in het veld en wilde overal snel bij wezen en had ook alles. Dubbelopsprong, Jump, duiken, linker been uitstappen naar links, fout fout en nog eens fout. Als je nu kijkt zie je niet anders. Ik wilde tijdens mijn examen een oefening doen met een zwaar racket. Uit de boze in die tijd en durfde het niet aan, wat schept mijn verbazing na 3 jaar kom ik in Denemarken zie ik badmintonspelers met tennisrackets trainen. Weer een bevestiging die ik al meerdere keren ben tegen gekomen, bij verschillende bezoeken in het buitenland.

Piet, de spelers hebben dit door de jaren heen steeds verbeterd en ontwikkeld met behulp van trainers en coaches. Je kan de looptechniek van Viktor Axelsen niet gaan toepassen op Kirsten, zal enkele centimeters in bepaalde situatie tekort komen. Piet, ik heb heel veel spelers zien sneuvelen met weergaloze technieken maar nooit de top heeft gehaald. Het is zeker niet de techniek alleen die een topper maakt. Er zijn meerdere prestatie bepalende factoren nodig tot de absolute top. Ik loop al jaren mee in de wereld van badminton en heb veel gezien gelezen en meegemaakt als trainer/coach. Dat ik heus wel weet wat Kirsten nodig heeft en niet zal schromen om dat te doen wat nodig is voor Kirsten. Ook dat is een kwaliteit van trainer/coach om dat te halen wat nodig is voor je speler.

Maar ook hier voel ik een bepaald gevoel dat ik tekort zou schieten. Ik word door meerderen in badmintonland onderschat. Maar wees gerust Piet, je hint was niet nodig geweest.

Fred van Wankum

De reactie van blogger Piet Ridder die Fred prikkelde

Beste André,

Ik heb een aantal keren naar Kirsten zitten kijken en ik moet zeggen dat ze een fantastische inzet heeft.

Nu ze zich fulltime met badminton bezig gaat houden, denk ik dat het tijd wordt dat zich op het technisch vlak meer wapens gaat aanleren. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar voor Kirsten is het onontbeerlijk om in haar enkelspel verder te komen.

Er lopen een aantal oud badmintonners rond, die Kirsten volgens mij eventueel geweldig zouden kunnen helpen. Fred is natuurlijk prima om haar gewoon verder te begeleiden, maar ze zal iets aan de techniek moeten doen. Zie het niet als kritiek, maar een handreiking naar jouw dochter toe die zich verder in het badminton wil ontwikkelen!

Piet Ridder

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!