badmintonline.nl logo
Het laatste nieuws
Het laatste nieuws
 

Alex van Zaanen geniet van de Deutsche Bundesliga

Het is het juiste moment merk ik wel weer online.

Alex van Zaanen geniet van de Deutsche Bundesliga - Alex van Zaanen
© Alex van Zaanen
Alex van Zaanen geniet van de Deutsche Bundesliga - Alex van Zaanen
© Alex van Zaanen +

 

De eredivisie ligt weer onder vuur vanuit verschillende kanten. Het gezeur over spelers missen rijst de pan weer uit. De grootte van de eredivisie wordt weer gemeld moet terug naar 6 teams. En Duitsland doet alles beter vliegt weer over de tafel.

Oke eerlijk is eerlijk ook ik mis als fotograaf de sfeer bij de eredivisiewedstrijden. De grote partijen, de grote emotie bij winst. Maar om alleen maar te roepen dat Duitsland beter is, is niet genoeg.

Afgelopen weekend ben ik expres eens niet naar de Nederlandse eredivisie geweest. Ik had geen opdracht van de bond ontvangen dus dan maar eens niet. Tenslotte hebben deze spelers wel al aardig wat foto's en ik was wel eens benieuwd is die Deutsche Bundesliga dan echt zoveel beter.

Zaterdag kwam in het teken te staan van de wedstrijd Saarbrucken vs Lüdinghausen. Ik was daar toch al in de buurt. En in het kader van het lekkere klaagcultuur in Nederland: wat een afstand zeg! Een mooi voordeel voor mij: in het team van Lüdinghausen spelen 2 Nedelanders mee. Hoewel de zaal aankleding in Saarbrucken echt top was met grote scoreborden, 'echte' banen lijkt het een beetje op onze eredivisiefinale. Alleen Saarbrucken heeft 1 probleem. Bijna geen publiek, 50 man zat er hooguit. Toch is dit voor vele Nedelandse clubs een topbezetting.

In elke wedstrijd zit meer emotie de rally's zijn zeer zeker op niveau en veel buitenlandse spelers zijn naar clubs gehaald om maar te winnen. Na de wedstrijd nog even gesproken met Selena en Ruud. En die vertelde mij dat Saarbrucken altijd weinig publiek heeft. Ik moest echt een keer een thuiswedstrijd bezoeken. Navraag wees uit dat dit al de volgende dag zou zijn. Ik zou er over nadenken. En na wat wikken en wegen op de terugweg en eenmaal thuis besloot ik om weer af te reizen. En tjah Lüdinghausen speelt in een gymzaal zonder kantine (in Saarbrucken ook niet gespot).

Maar bij binnenkomst is er bij beide clubs gewoon een kassa. 7 euro voor een volwassene en 5 euro voor een kind. Zal wel rustig zijn dan toch? Moeten wij eens in Nederland proberen. Maar niets is minder waar. Snel geteld zat er 150 man. Laten we zeggen dat dit zo'n 50/50 verdeeld is. 75 x 7 euro en 75 x 5 euro is toch al 900 euro inkomsten voor de club. De sfeer echt top te noemen dat kennen wij alleen bij de eredivisie finale en de streekderby VELO tegen DKC. Misschien nog een halve finale. Maar goed ook hier heel veel sfeer en mooie gezellige gesprekken op de banken. Onder het genot van een stuk Deutsche Kuchen kijkt men naar de wedstrijd. En nee de taart wordt ook nog eens gewoon verkocht. Spelers worden toegejuicht en kinderen komen om handtekeningen vragen.

Wat is er nu mooier voor je sport?

Oke nu dan nog even dit, want ik weet dat dit gaat komen in de reacties. Duitsland is een groter land. Maar clubs liggen daardoor verder uit elkaar. Meereizen met een team zit er dan zou je zeggen dus ook minder in. Minder wedstrijden dan? Nee hoor. De Bundesliga bevat gewoon 10 teams net zoals in Nederland. In Duitsland worden er wel meer dubbelweekenden gespeeld en elke wedstrijd behalve doordeweeks (dit zijn enkele wedstrijden) begint om 14:00. Er worden wel maar 6 partijen gespeeld. Dus in Nederland worden we nog verwend ook met 8 partijen. En die 150 bezoekers in Lüdinghausen? Zowel Selena, Ruud, als Michael Schnaase (4 voudig europameister zoals keurig vermeld wordt in de line up, en dit is de coach van het team) wisten mij te vertellen dat het nu eigenlijk nog leeg was. Tegen Berlijn was het nog wel 2 tot 3 x drukker. Tegen zo'n club moest ik zeker nog een keer langskomen. Nou die uitnodiging staat natuurlijk.

SC Union Lüdinghausen ging dit weekend van een eerste plek naar een 4de plek en van de 4de plek naar een gedeelde eerste plek met vier andere clubs. Waarbij SC Union Lüdinghausen momenteel qua saldo op nummer 1 weer staat. Chapeau.

geschreven door

Nu je toch hier bent...

...willen we je om een kleine gunst vragen. Steeds meer mensen lezen badmintonline.nl en we werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners.

Al vanaf €5 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dankjewel.

→ geef ons een !
vorig artikel

DKC ontvangt recordkampioen

6 jaar geleden

volgend artikel

Proeffinale tussen VELO en Amersfoort

6 jaar geleden

Wat vind jij? Er zijn al 3 waarderingen!

Over de auteur: Alex van Zaanen

Deze sportfotograaf reist letterlijk stad en land (en daarbuiten!) af om bij regionale en nationale evenementen de eerste te zijn met de mooiste foto's. We've got him!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Je ontvangt enkele keren per jaar een speciale update! (Door gebruik te maken van dit formulier, stem je in met ons privacy statement.)

Reacties

+

› lees onze huisregels

Over de auteur: Alex van Zaanen

Deze sportfotograaf reist letterlijk stad en land (en daarbuiten!) af om bij regionale en nationale evenementen de eerste te zijn met de mooiste foto's. We've got him!

Meer nieuws