Interview met scheidsrechter Joke Renckens

Interview met scheidsrechter Joke Renckens

Deze week is een speciale week. Niet alleen vanwege de Yonex Dutch Open in Almere. Ook is het de Week van de Scheidsrechter.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Een landelijke actie om de scheidsrechters wat meer in de spotlights te zetten. Joke Renckens leidt al jaren badmintonwedstrijden in binnen- en buitenland.

Waarom ben je scheidsrechter geworden?

Vroeger had district Zuid-Holland de intentie om iedere dag dat er competitie werd gespeeld een scheidsrechter aanwezig te laten zijn. Destijds zat ik in het bestuur van mijn vereniging en ben met een ander bestuurslid de scheidsrechterscursus gaan volgen. Het is echter nooit zover gekomen dat de betreffende regel is ingevoerd.

Is de opleiding tot scheidsrechter lastig?

Nee, ik vond het zelfs leuk en ben ook nog de Referee-cursus gaan volgen.

Wat is het leukste aan scheidsrechter zijn?

Je kunt wedstrijden begeleiden en zorgen dat alles in goede banen blijft lopen. Ook het contact met de spelers en collega’s is leuk.

Wat wil/hoop je hiermee te bereiken?

Toendertijd; voldoen aan een verplichting. Nu wil ik dat partijen gezellig en sportief verlopen.

Wat is de mooiste/beste wedstrijd waarbij je op de scheidsrechtersstoel zat?

Meer dan tien jaar geleden: Finale mannendubbel bij de Swiss Open. Twee Deense koppels die elkaar geen haarbreedte toegaven. De partij ging over drie games en eindigde in de verlenging van de derde game met een 'fault receiver'. Dit was een heel vervelend einde van het toernooi, want het publiek snapte niet wat er gebeurde. Voor mij was het een partij waar ik constant alert moest blijven, want er kon van alles gaan gebeuren.

Vorige week: Competitiewedstrijd in de Carlton Eredivisie tussen Slotermeer en VELO. De eerste vrouwensingle partij duurde meer dan één uur en de rallies waren ontzettend lang. De vrouwen hebben allebei ontzettend geknokt en de partij verliep heel erg sportief. Aan het einde van de derde game kwamen we allemaal tot de conclusie dat zo'n partij eigenlijk geen verliezer kent.

Hoe ga je als scheidsrechter om met kritieken van spelers?

Als ze gelijk hebben, geef ik ze dat ook en bied ik mijn verontschuldigingen aan. Als ze geen gelijk hebben, probeer ik na de partij met ze te praten, om mijn handelen uit te leggen. Vaak blijkt namelijk dat ze de regels niet goed genoeg kennen.

Wat vind je van de Week van de Scheidsrechter?

Een prima initiatief.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!