BNL-voorzitter Clemens Wortel schrijft: 'Beste afgevaardigde'

BNL-voorzitter Clemens Wortel schrijft: 'Beste afgevaardigde'

Het bestuur heeft met verbijstering kennis genomen van het besluit van NOC*NSF om het investeringsplan Topbadminton af te wijzen, omdat NOC*NSF te weinig perspectief ziet in de prestatieontwikkeling in de komende acht jaar.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

NOC*NSF heeft onze bond bij de start van dit proces ingedeeld in de groep bonden die in aanmerking zou kunnen komen voor een zogenaamd talentenprogramma dat gericht is op resultaten tijdens de Olympische Spelen in 2020, met als tussenstap de Spelen in 2016.

Het bestuur heeft vervolgens, in overleg met onze prestatiemanager van NOC*NSF, een uitgebreid plan opgesteld én geïnvesteerd in het neerzetten van een nieuw Topsportbegeleidingsteam dat onze jonge talenten, die de afgelopen jaren diverse aansprekende resultaten hebben behaald in Europese jeugdkampioenschappen en toernooien in het Europese seniorencircuit, zou moeten opleiden tot deelname aan de Spelen.

De kernpunten van het investeringsplan zijn:

  • een focus op een kleinere selectie met elitespelers en toptalenten;
  • de inzet van gespecialiseerde single- en dubbeltrainers met relevante ervaring op wereldniveau;
  • een randvoorwaardelijke begeleiding (kracht, voeding e.d.) door externe specialisten;
  • een heldere topsportstructuur met duidelijke verbindingslijnen naar bestuur en directie;
  • de inzet van kwalitatief hoogwaardige (baan)trainers;
  • de opleiding en bijscholing van trainers die met talenten werken;
  • een individueel (begeleidings-)programma per speler;
  • een geregelde internationale uitwisseling om vorderingen te toetsen;
  • het maken van heldere prestatieafspraken met trainers en spelers;
  • het sturen en ondersteunen van de talentontwikkeling binnen Badminton Academies, Badminton Scholen en verenigingen.

Het bestuur stond en staat achter de ambities die in dit plan zijn verwoord. Helaas vindt NOC*NSF die potentie onvoldoende aanwezig gezien de internationale concurrentie waarin Aziatische landen de boventoon voeren. Gezien het beleid om uitsluitend te kiezen voor haalbare Olympische prestaties binnen een beperkt aantal topsportprogramma’s valt, evenals diverse programma’s van andere bonden, Topbadminton af.

Wat nu toe doen? Het bestuur gelooft in de potentie en het belang van Topbadminton en wil op de nieuw ingeslagen weg doorgaan. Er moet worden gewerkt aan een topsportstructuur en -cultuur waarin het leveren van topprestaties wordt gestimuleerd en beloond. Ook moet worden geïnvesteerd in een goede basis van talentherkenning en -opleiding binnen Badminton Nederland. Er zullen ook dingen anders moeten, maar dat biedt ook kansen voor nieuwe samenwerking en mogelijkheden.

Hierbij vraagt het bestuur de medewerking en bijdrage van verenigingen, Badminton Academies, Badminton Scholen en allen die een constructieve bijdrage willen leveren aan de toekomst van Topbadminton. Samenwerken en vooruit kijken is de enige optie. Tegengestelde belangen leveren geen prestaties. Het streven is gericht op erkenning van het Topbadmintonprogramma door NOC*NSF voor de Olympische periode 2017-2020. Tot die tijd zal Badminton Nederland zich volledig inzetten om op eigen kracht de ambities waar te maken.

Het bestuur gaat vanaf vandaag heel hard aan de slag om de plannen voor 2013 en verder vorm te geven. Daartoe zal in verschillende sessies met diverse betrokkenen, onder wie spelers, trainers, Eredivisieverenigingen, Academies en Scholen, Financiële Commissie en afgevaardigden, worden gesproken. Aan de Bondsvergadering op 2 februari 2013 zal vervolgens een Topbadmintonbeleidsplan en -begroting worden voorgelegd.

Omdat het besluit nu nog zo vers is en diverse betrokkenen moeten worden gehoord, kan en wil het bestuur op dit moment nog geen nieuwe begrotingscijfers publiceren. Ik ga ervan uit dat u daarvoor begrip heeft. Parallel aan voorgaand proces zal met NOC*NSF worden gesproken over de wederzijdse verwachtingen voor de komende jaren en afspraken gemaakt over de wijze van afbouw van de ondersteuning in de komende maanden.

De stukken voor de Bondsvergadering zullen naar verwachting in de tweede week van januari worden verzonden. Het bestuur staat de komende weken open voor uw vragen.

Met vriendelijke groet,
Namens het bestuur,

Clemens Wortel,
Voorzitter

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!