The rapid deceleration van een sportbond

The rapid deceleration van een sportbond

Het is alweer bijna anderhalf jaar geleden dat er een wissel van de wacht heeft plaats gevonden binnen Badminton Nederland.

› alles over het Badminton Festival!

Gelijktijdig met het wisselen kwamen de gesprekken en discussies op gang over een topsportplan voor 2016-2020. Toen was ik van mening dat we al behoorlijk laat waren voor 2016 om met een gericht plan aan de slag te kunnen gaan, daar waren de beleidsmakers het niet mee eens.

Er zou gewerkt worden met het verbeteren van de bestaande situatie en met de huidige medewerkers. Eline schoof op naar de technisch directeur plaats en de oude technisch directeur (Martijn van Dooremalen, -red.) ging paperclipjes schuiven. Er waren niet veel personen die openlijk hun twijfel uitspraken over deze keuze, het bleek later niet de juiste te zijn en het had een remmende werking op het topsportbeleid.

Een interim manager werd aangesteld om het topsportplan gestalte te gaan geven met een zware inzet op subsidie. Het uitgangspunt van 25 augustus bleek verkeerd. De vraag of we al dan niet subsidie moeten gaan aanvragen is nooit serieus besproken. Ik was de persoon die als negatief werd neergezet toen ik openlijk afvroeg of we ons wel zoveel energie moesten steken in het verkrijgen van subsidie. Ik vond dat we beter gewoon een goed plan zouden moeten maken zonder te moeten voldoen aan allerhande eisen van het NOC*NSF. Zowel de leiding als toehoorders waren er van overtuigd dat de tonnen zouden komen.

Het bestuur gaf me wel de opdracht om mijn visie over hoe Badminton Nederland verder zou kunnen gaan in de toekomst op papier te zetten. Het stuk is maanden terug al verstuurd en een terugkoppeling heeft nooit plaats gevonden over de inhoud. Het plan bevatte namelijk geen subsidie en week radicaal af van wat er vandaag de dag plaatsvindt. In mijn plan zou Papendal stoppen als trainingscenter voor de nationale selectie. Spelers zouden naar het buitenland gaan voor hun ontwikkeling. De rollen van nationaal coach en die van technische directeur zouden een hele andere invulling krijgen. Deze manier van denken werd niet als realistisch beschouwd: nog geen 4 maanden later is het allemaal een feit.

Topsport zou haar eigen broek moeten gaan ophouden in plaats van haar hand. Het zou in de toekomst geld moeten kunnen gaan verdienen met de kennis in plaats van aan het geldinfuus te liggen.

Vandaag zien we dat spelers er langzaam aan beginnen te wennen dat ze het zelf zullen moeten gaan doen. Het besef dat een topsportleven vooral iets is waar je zelf controle over moet hebben en verantwoording voor moet nemen. De eerste vertrekken dus naar het buitenland, omdat Nederland stuurloos ronddobbert zonder stevig plan. Als ik 18 maanden geleden al vond dat we aan de late kant waren, dan vind ik nu we zo'n beetje dat we 2016 helemaal kunnen vergeten.

De procedure voor een nieuwe technisch directeur en bondscoach is even in de koelkast gezet, want er moeten andere plannen komen naar aanleiding van de nieuwe situatie. De werkelijkheid begint langzaam door te dringen: er was dus echt geen plan B. Badminton Nederland heeft weer verkeerd ingezet en geen rekening gehouden dat ze afgerekend zou worden op slecht beleid.

Het volgen van de ontwikkelingen in onze sport is bijna een volledige dagtaak. Je mag van een bestuur van vrijwilligers niet verwachten dat ze daar de tijd voor hebben. Voor de betaalde krachten, echter, zou het een van de meest belangrijke taken moeten zijn om de nieuwe trends in te passen in een lopend beleidsplan.

Had ik in 2011 de hoop dat we in Nederland iets zouden kunnen gaan betekenen op hoog niveau, kunnen we nu zien dat krampachtig vasthouden aan het verleden er nu voor zorgt dat een toch al langzaam werkende bond tot een gehele stilstand gaat komen.

De ontwikkeling die heeft plaatsgevonden ging van een slecht plan in 2011 tot geen plan bij de jaarwisseling van 2012. Dat is ook een vorm van rapid deceleration.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 juli vindt in Jakarta de BLIBLI Indonesia Open 2019 plaats, onderdeel van de HSBC BWF World…

15 juli 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Bij de Yonex US Open 2019 in het Amerikaanse Fullerton zijn Mark Caljouw en het koppel Jacco Arends/ Ruben Jille er niet in…

11 juli 2019

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille vlogen verleden week als enige Nederlandse badmintonners van Team NL Badminton alvast naar…

7 juli 2019

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Technisch directeur (Victor Anfiloff keert terug naar het beachvolleybal. Anfiloff, die sinds 1 oktober 2018 in dienst is, gaat…

3 juli 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Bij de tweede European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Selena Piek en Cheryl Seinen een geweldige prestatie geleverd…

29 juni 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) gaat het mannendubbel Jelle Maas / Robin Tabeling met een mooie bronzen plak…

28 juni 2019

Kwartfinales eindstation voor koppel Robin Tabeling en Selena Piek bij European Games 2019

Kwartfinales eindstation voor koppel Robin Tabeling en Selena Piek bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) zijn Robin Tabeling en Selena Piek er helaas niet in geslaagd de halve finales…

28 juni 2019

Badmintonners Selena Piek en Cheryl Seinen naar finale European Games 2019

Badmintonners Selena Piek en Cheryl Seinen naar finale European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) heeft het koppel Selena Piek / Cheryl Seinen de finale van het vrouwendubbel…

28 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!