SportSport

AD: 'Bondscoach badmintonners begint vanaf nul'

AD: 'Bondscoach badmintonners begint vanaf nul'

WK-deelnemers die hun reis bekostigen met hulp van een lege flessen-inzamelactie, een net aangestelde talentcoach die binnen een jaar tijd verantwoordelijk is voor de hele Nederlandse selectie, een WK-ploeg zonder verdere begeleiders.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Welkom in de wondere wereld van het Nederlandse topbadminton, met bondscoach Rune Massing als pionier: "We beginnen vanaf nul."

Zes Nederlanders zijn vanaf maandag in de Chinese stad Guangzhou actief bij de wereldkampioenschappen badminton. Slechts Eric Pang is uitgezonden door Badminton Nederland, de bond die na het wegvallen van NOC*NSF-steun van alle luxe is ontdaan. De andere oranje-vertegenwoordigers - Erik Meijs, het mannendubbel Ruud Bosch/Koen Ridder en het gemengddubbel Samantha Barning/Jorrit de Ruiter - zijn op eigen kosten naar China gereisd waar eerst een bezoek werd gebracht aan de badmintonschool van Yao Jie. De Ruiter kreeg zelfs hulp van de Jumbo in Haarlem die klanten opriep de opbrengst van hun lege flessen te doneren aan het duo.

"Het is lastig werken", erkent Massing, oud-speler en anderhalf jaar geleden begonnen als talentcoach. Een jaar later had de 32-jarige Fries de volledige nationale selectie van jeugd tot en met senioren onder zijn hoede. "Dat had ik me een jaar geleden niet kunnen voorstellen. Opleider, bondscoach, technisch directeur, het is allemaal verenigd in één persoon."

De subsidie van NOC*NSF stopte op grond van prestatiecriteria, sponsor Yonex haakte af, de enige olympiër in Londen 2012 - Yao Jie - stopte. "Het is geen florissante situatie, mijn voorgangers hadden meer middelen", vertelt Massing vanuit China waar de selectie, die eigenlijk geen selectie is, vrijdag doorreist naar Guangzhou. "In principe ben ik alleen coach van Pang, maar ik ben er natuurlijk ook voor de anderen. Pang was de enige die we op basis van zijn prestaties konden afvaardigen. De rest doet het op eigen houtje."

Hij moest de nationale selecties danig inkrimpen, geen baantje waarbij je vrienden maakt. "Het waren vaak moeilijke keuzes, mensen zijn teleurgesteld en soms rancuneus. Dat hoort bij topsport. Ik heb de afvallers altijd voorgehouden: laat het niet het einde van je droom zijn."

Met de spelers die overbleven traint hij normaal gesproken op Papendal. Anders dan voorheen moet nu worden betaald voor het gebruik van hal, krachthonk en atletiekbaan. Waar een WK-ploeg in het verleden drie of vier begeleiders telde, doet Massing het alleen, zonder fysio bijvoorbeeld. "Als er iemand gemasseerd moet worden, huren we een Chinees in: een tientje voor 2 uur."

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!