Badminton Academy Zuid-Holland in zwaar weer: investeren tegen de stroom in

Badminton Academy Zuid-Holland in zwaar weer: investeren tegen de stroom in

Ook aan de Badminton Academy Zuid-Holland is de crisis niet voorbijgegaan. Al negen jaar lang levert dit opleidingscentrum in Den Haag nationale badmintontalenten af.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Badminton Nederland vindt dat de Badminton Academy in de regio Zuid-West zelf sponsors moet gaan zoeken. "Het kan niet zijn dat wij alle gelden moeten inzamelen en de badmintonbond zonder enige inspanning de nationale talenten krijgt aangeleverd."

Door Ronald Mooiman

Ellen Ruimschotel is al sinds het begin de drijvende kracht van de Badminton Academy waar spelers als Myke Halkema, Erik Meijs, Mark Caljouw, Russell Muns en Soraya de Visch Eijbergen door toptrainers werden begeleid. "Om ooit tot de wereldtop te behoren," opent Ruimschotel haar betoog. "moet je behalve talent bezitten ook honderden trainingsuren gedraaid hebben. Daarom is de Badminton Academy belangrijk voor de jeugdtalenten. Natuurlijk leren de toptalenten op Papendal ook veel, maar daar wordt er naast de badmintontrainingen weinig anders gedaan. Hier kunnen de talenten thuis blijven wonen en krijgen ze ook alle aandacht op badmintongebied die ze nodig hebben." De talenten trainen momenteel in sporthal Loosduinen nabij de LOOT school Segbroek.

"Daar worden de trainingsuren afgestemd op het schoolrooster. Ze trainen 's ochtends vroeg acht uren in de week en op vrijdagavond twee uur. Gebleken is dat de talenten na de training beter bij de les zijn en beter presteren. Dat is nog eens een bijkomend voordeel van vroeg trainen." Het concept van de Badminton Academy Zuid-Holland werd door Badminton Nederland uitgerold naar andere regio’s. Ruimschotel: "We hadden volgens de Badminton Bond zelfs een voorbeeldfunctie. Des te wranger is het nu dat alle kranen worden dichtgedraaid, terwijl de Badminton Bond in de persoon van voormalig bondscoach Martijn van Dooremalen dit initiatief gesteund heeft. Ik snap dat er minder geld beschikbaar is, maar om dit initiatief te stoppen, gaat me te ver. Ik ben al jarenlang bezig om grote bedrijven te interesseren om te investeren. Het lukt ons gewoon niet."

Maar Ellen Ruimschotel, eveneens teammanager van topclub DKC, is niet de persoon om bij de pakken neer te zitten. "We hebben de afgelopen jaren moeten interen op onze reserves. We kunnen nog enkele jaren met de Badminton Academy Zuid Holland doorgaan, maar dan moeten we het aantal trainingsuren drastisch verminderen en dat willen we niet. De talenten mogen niet de dupe worden van het financieel topsport beleid van Badminton Nederland. Daarom hebben we besloten om te investeren. We hebben in de persoon van Rick Prins een topper van een trainer binnengehaald. We willen ervoor zorgen dat de talenten een goede opleiding krijgen. De andere badminton academies halen nu ook minder getalenteerde jongeren binnen om door middel van aanvullende contributies het hoofd boven water te houden. Wij zien daarvan af. Met zulke maatregelen help je het topsport principe van de Badminton Academy om zeep. We hebben in het Olympisch Netwerk Den Haag - Haaglanden en materiaal sponsor Carlton organisaties die ons steunen, Carlton levert zelfs nu extra inspanning, maar het is niet genoeg om na dit seizoen op dezelfde voet verder te kunnen gaan. We gaan dit seizoen investeren in kwaliteit om het topsport niveau van de Badminton Academy Zuid-Holland te handhaven. Het is nog onzeker of de Academy na volgend seizoen nog bestaat. Maar we doen liever iets goed, dan half. Met halve maatregelen helpen we de badmintontalenten niet. Topsport kost altijd geld. We hebben het gevoel dat Badminton Nederland dat niet snapt. Sterker nog: Iedere Badminton Academie moet zelfs een bedrag aan Badminton Nederland afdragen. Het is voor ons niet echt duidelijk waar dit voor gebruikt wordt. Kortom, de gedachten over invulling van topsport van Badminton Nederland en onze Badminton Academy liggen ver uit elkaar. Wellicht dat we in de loop van het seizoen nader tot elkaar kunnen komen."

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!