badmintonline.nl - het laatste badmintonnieuws
Het laatste nieuws
Het laatste nieuws
 

Kees Noevers heeft zeeën van tijd: een open brief aan de omroepen van Nederland

Verslaggeving, een goede zaak? Vanwege allerlei redenen, was ik gisteren (15-10-2013) pas in de gelegenheid om naar de Studio Sport uitzending van zaterdag 12-10-2013 te kijken. In deze uitzending werd aandacht besteed aan de afscheidswedstrijd van Dicky Palyama en de halve finale in het damesdubbel, waarin Selena Piek en Eefje Muskens mee speelden.

Kees Noevers heeft zeeën van tijd: een open brief aan de omroepen van Nederland - Yonex Dutch Open
© Yonex Dutch Open
Kees Noevers heeft zeeën van tijd: een open brief aan de omroepen van Nederland - Yonex Dutch Open
© Yonex Dutch Open +

 

Mooi natuurlijk dat de NOS daar ruime aandacht aan wilde besteden, maar jammer dan weer dat ze daar een verslaggever voor nemen die duidelijk, niet echt geïnteresseerd is in badminton! (Zo die er al zijn in Nederland.)

Bij het verslag van de dames dubbel bleek dat al snel, vanwege de opmerking dat de 65e editie van de Dutch Open toch eigenlijk maar een lauw feestje was. Hiermee doelde de verslaggever op het feit dat bij de Dutch Open 2012 maar liefst aan 3 finales door Nederlanders werd deelgenomen, waarvan 2 zelfs volledig Nederlands waren (2 Nederlandse winnaars dus). Het zou nu dus zeer teleurstellend zijn als je in deze jubileum-editie van 2013 slechts 1 halve finale weet te bereiken.

Ik ga niet beweren dat het niveau van de Nederlandse selectie op het zelfde peil als in 2012 staat, maar het gaat mij te ver om het over te laten komen alsof het helemaal niets meer voorstelt.

De verslaggever gaat hier duidelijk voorbij aan het feit dat het niveauverschil tussen de deelnemersvelden van 2012 en 2013 nogal fors is. Het feit alleen al dat er vorig jaar bijna geen Aziaten mee deden en nu het grootste gedeelte van het deelnemersveld juist uit Aziaten bestond, zou (bij enige kennis van zaken) toch al tot de conclusie moeten kunnen leiden dat de Dutch Open 2012 en 2013 totaal niet met elkaar te vergelijken zijn.

Juist vanwege dat duidelijk hogere niveau bij de Dutch Open 2013 zou je je bewondering moeten uitspreken voor het feit dat Selena Piek en Eefje Muskens, als redelijk nieuw koppel, toch de halve finale hebben weten te bereiken, dus wat mij betreft alsnog: HELEMAAL TOP! MEIDEN.

Helaas wordt door het gebruik van dergelijke verslaggevers een verkeerd beeld gegeven van het badminton (en andere sporten). Niet alleen vanwege het feit dat de Nederlandse prestaties worden afgekraakt, maar vooral doordat er ook geen enkele waardering uit de verslaglegging spreekt voor het mooie badminton wat de deelnemers uit de andere landen aan het publiek laten zien!

Daarnaast is het natuurlijk zo dat het niet alleen aan de verslaggever verweten kan worden, maar ook aan de NOS zelf. Zij zijn in Nederland weliswaar de enige omroep binnen ons bestel die (2x per jaar) aandacht aan badminton willen besteden, maar dat dan blijkbaar ook alleen maar als een soort van plichtpleging zien, waaruit blijkt hoe weinig men werkelijk weet over Badminton als onderdeel van het mondiale sportgebeuren.

Jammer, want het is juist het medium televisie, die een positieve bijdrage zou kunnen leveren aan de het verbeteren van de populariteit van het badminton, en ook van vele ander sporten die niet de echte interesse van de sportprogramma's hebben en dat feitelijk gewoon verdienen.

Ik ben er eigenlijk zeker van dat alle omroepen in Nederland weten dat zij de macht hebben om een positieve bijdrage te leveren aan de popularisering van vele andere sporten dan de makkelijke grote sporten waaraan zij normaal hun aandacht (en veel geld) aan besteden. Ik daag ze dan ook graag uit om eens een poging te wagen, om meer zich te verdiepen in die andere sporten (waarbij mijn voorkeur natuurlijk naar badminton gaat). Zij die het durven zullen daar ongetwijfeld veel dankbaarheid voor terug krijgen.

Kees Noevers
Badmintonliefhebber

geplaatst door

verkregen via BadmintonInfo

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €5 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

→ geef ons een !
vorig artikel

Eric Pang naar achtste finale Denmark Open

5 jaar geleden

volgend artikel

Perskaart opgehaald bij de Denmark Open

5 jaar geleden

Wat vind jij? Er zijn al 11 waarderingen!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Je ontvangt enkele keren per jaar een speciale update! (Door gebruik te maken van dit formulier, stem je in met ons privacy statement.)

Reacties

+

› lees onze huisregels

Meer nieuws