Indraaien en achterwaarts lopen

Indraaien en achterwaarts lopen

In het artikel van Roel over het achterwaarts lopen, valt het hem op dat zijn speler bij het indraaien tijdens de hink nauwelijks verplaatst. De beweging is opwaarts gericht om de draai met het lichaam, van rechterbeen voor het lichaam, naar rechterbeen achter het lichaam, in de lucht te maken.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Dat laatste is voor de knie- en enkelbandjes ook wel verstandig. Door deze hink bijna alleen maar in opwaartse beweging uit te voeren moet de speler nog een keer starten met de horizontale verplaatsing. Als je zoals Roel aanleert de hink gelijk in een horizontale beweging uitvoert, dan hoef je niet meer voor een tweede keer te starten. Ontwikkelen van afzetkracht en een goede core stability is hier wel voor nodig, maar dat is voor elke loopvorm noodzakelijk.

Wat Roel beschrijft wordt uitgevoerd vanuit min of meer het midden (in de lengterichting van de baan). De speler heeft 4 stappen nodig (rechts afzet, links hink, rechts neer komen, wisselop) om de shuttle te raken. Ver achterin heeft de speler niet gestaan, dan had een Chinese jump kunnen volstaan om onder de shuttle te komen.

Hieruit is overigens te lezen welke slag deze speler hiervoor gemaakt heeft. Geen netdrop, want dan had deze speler nog met zijn rechtervoet bij de servicelijn gestaan, geen clear want dan had de speler relatief ver achterin gestaan en meer zijwaarts verplaats en een Chinese jump. Dit geldt ook voor een lob. Het meest waarschijnlijk heeft de speler een drop gespeeld, hiervoor moet hij relatief ver naar voren om een eventuele netdrop af te dekken, terwijl een lob van de tegenstander lang onderweg is.

Vanuit deze positie lopend, op de manier zoals Roel beschrijft, is goed passend. Als je dit moet doen op een lob van je tegenstander terwijl je verdere voorin staat, na een netdrop, dan vraagt dat Mia Audina kwaliteiten in de wisselopsprong. Meest waarschijnlijk kun je dan de shuttle achterin niet meer optimaal raken en moet je min of meer een noodslag spelen. Een extra stap nadat je met je rechtervoet achter bent gekomen naar de backhandhoek is een heel lastige. Je lichaam staat al ingedraaid om een wisselop te gaan maken, met links doorstappen, betekent dat je met je rechtervoet een hink moet maken. Een chassepas haalt de horizontale dynamiek uit je beweging en maakt een "vliegende" wisselop onmogelijk.

Deze afstand is wel snel te overbruggen, zonder het smijten met kracht, door datgene te doen wat we al jaren verbieden: recht achteruit lopen. Afzetten met rechts recht achteruit gevolgd door recht achteruit afzetten met links. Nu bij het neerkomen op links een hinkpas zoals Roel ook gebruikt, doorzwaaien na de landing met rechts en dan de wisselopsprong inzetten. De twee passen recht achteruit versnellen de hink automatisch in horizontale richting. Deze beweging kan ook uitgevoerd worden vanuit de forehandkant als de tegenstander een crosslob speelt.

Naar de forehandkant vraagt enige aanpassing, zeker als je wilt eindigen met een Chinese jump. Maar naar de forehandhoek kan na de het draaien van het lichaam, dus als de rechtervoet achter is komen te staan, wel een kruispas ingezet worden om de afstand te overbruggen.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Rien de Korte

Rien de Korte

-

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!