badmintonline.nl logo
Het laatste nieuws
Het laatste nieuws
 
Leon Ham is back at Oro! - René Lagerwaard
© René Lagerwaard

Leon Ham is back at Oro!

Leon Ham is back at Oro! - René Lagerwaard
© René Lagerwaard +

Nadat ik vanaf de zomervakantie niet meer in Denemarken ben geweest om te trainen, ben ik begin februari weer naar het eiland Oro afgereisd om voor langere tijd hier te trainen. Vanaf het begin dat ik hier weer aankwam weet ik weer waarom ik het zo heb gemist.

De trainingen zijn gewoon geweldig hier. Tactiek en fysiek worden hier gecombineerd tijdens de oefeningen. Geen fysieke baantraining met als doel moe worden, maar met als doel technische vaardigheden op hoog tempo uitvoeren, snelheid en rust in het voetenwerk creëren of tactische patronen uitvoeren door middel van 'voorspelbaar badminton'. Slagtechnieken worden gedetailleerd geobserveerd en besproken. Hierbij staan alle aspecten die we behandelen en oefenen in perspectief van het totaalbeeld dat we voor ogen hebben. We weten hoe we willen spelen en we weten ook welke zaken er nodig zijn om dat te bereiken.

Met we bedoel ik Ron, Renske, Huynh en ikzelf. Met zijn viertjes trainen we zes dagen in de week. Op het eiland Oro in Denemarken doen we baantraining, core stability training en looptraining. Daarnaast gaan we twee dagen in de week naar de stad Holbaek aan het 'vaste land' om daar met de club mee te trainen. Het is goed om even van het eiland af te zijn, andere mensen te zien en vooral met Deense spelers te spelen. Het technische niveau van de spelers hier is uitermate hoog. Ik verbaas mij iedere keer weer hoe vaardig de jeugd hier al is op verschillende leeftijden.

Op Oro proberen we nieuwe dingen uit. Nieuwe slagen, nieuwe trainingsmethodes en soms ook verrassingen zijn aan de orde van de dag. Zo had Ron een leuk idee voor de looptraining van Renske en mij. We reden naar de andere kant van het eiland. Daar gooide Ron ons uit de auto en zei dat we terug moesten hardlopen naar de sporthal. In de hal zouden we meteen onze zaalschoenen aantrekken en beginnen met wat multi-shuttle-training. "Maar...", zei Ron voordat we begonnen met lopen, "onderweg zullen jullie een extra opdracht tegenkomen die jullie moeten uitvoeren." Renske en ik keken elkaar een beetje verontrust aan maar begonnen toen toch maar te lopen.

En na 300 meter kwam ik achter de leuke verrassingen en extra opdracht. Mijn loodzware badmintontas vol met badmintonspullen, douchespullen en zelfs een zak vuile was lag vrolijk langs de kant van de weg op mij te wachten. Na wat gevloek over waarom nou juist vandaag die tas zo vol zat heb ik toch maar snel de tas achterop mijn rug gegooid en doorgelopen alsof er niets in zat.

Een ander opmerkelijke gebeurtenis die ook besproken mag worden is het vieren van kerst op vrijdag 21 februari. Huynh moest helaas in december vlak voor kerst weer terug naar Vietnam omdat haar visa afliep. Maar ze wilde wel eens een Europese kerstviering meemaken. Dus zo bleef de kerstboom en het stalletje gewoon staan in huis om kerst te vieren wanneer Huynh weer terug was. 21 februari was het dan zover. Samen met een andere familie van het eiland werd een echte Deense kerst gevierd. Met heel veel lekker eten en gezelligheid zoals een kerstavond hoort te zijn.

Nog even terug naar badminton. Op het moment ben ik bezig mijn spel te verbeteren. Ik moet minder fouten maken tijdens de rally's en geduldig zijn. Dit is voor mij best een opgaven, omdat ik meer een speler ben die vrij onrustig speelt en het liefst over de baan wil vliegen. Al ben ik er nu achter dat snel niet het juiste woord is in badminton. Langzaam is veel beter. Hoe langzamer je kan bewegen hoe beter. Tevens ben ik fysiek ook flink aangesterkt. Mijn verblijf in Nederland heeft mijn fysieke conditie geen goed gedaan. Na een paar weken veel multi-shuttle gedaan te hebben is het gelukkig al aardig weer terug. Het is erg belangrijk om fysiek gezien fit en in orde te zijn. De trainingen vragen veel van je lichaam. Core stability is de meest briljante training om blessures te voorkomen. Je zorgt ervoor dat er veel delen van je lichaam onbelast blijven, zoals je knieën of je bovenbenen, of juist versterkt worden omdat ze zoveel belast worden, denk aan je rug. Je bovenbenen ontzien door middel van core stability klinkt raar, maar persoonlijk merk ik dat ik erg veel extra kracht en snelheid uit mijn romp kan halen tijdens het lopen en dus niet alle kracht uit mijn benen hoef te halen.

Naast alle trainingen die ik doe, volg ik nu ook de universitaire studie Milieu- en Natuurwetenschappen aan de Open Universiteit in Nederland. Ik hoef geen colleges te volgen en ik heb alle studiematerialen die ik nodig heb hier op Oro of ze staan op het internet. Op mijn eigen tempo kan ik de studie volgen. Dat doe ik dus in mijn vrije tijd. Door deze levensstijl kan ik doen wat nodig is (studeren) en doen wat ik het aller liefste doe en nodig heb (bewegen).

Leon Ham

geplaatst door

verkregen via Leon Ham

Wat vind jij? Er zijn al 52 waarderingen!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Je ontvangt enkele keren per jaar een speciale update!

Reacties

+

› lees onze huisregels

Meer nieuws