Dag vijf EK Individueel Kazan: 'Brons gewonnen en zilver verloren'

Dag vijf EK Individueel Kazan: 'Brons gewonnen en zilver verloren'

Twee halve finales. We hadden de tweede en derde wedstrijd vanaf 18:00 uur. Vanaf de ochtend al zijn we in de weer geweest met die visa. Ik baalde als een stekker, want ik had nauwelijks tijd.

clubzoeker

Ken je BC Hoeven al?

18:30 Jorrit en Samantha versus Fischer/Pedersen (Den)

Jorrit en Samantha moesten het opnemen tegen het sterkste mixkoppel van Europa van dit moment en één van de sterksten in de wereld. Bovendien een links/rechts combinatie wat er altijd voor zorgt dat je andere slagen moet gaan spelen om ze te laten rouleren. Absolute controle in de eerste drie slagen met een werkelijk uitmuntend serverende Pedersen. Zij kan als een van de weinigen een, drie of vijf keer serveren zonder ook maar iets van haar houding te verraden. Fischer weet dat zij zo sterk kan serveren, daarom kan hij heel dicht bij haar staan en is er weinig ruimte tussen beide spelers.

Het raakpunt van een halfveld inrush zal dus vaak erg hoog zijn, waardoor de ontvangende partij meteen onder druk komt te staan. Pedersen is natuurlijk relatief minder in het achterveld, maar zij weten dit goed op te lossen. Fischer maakt zichzelf groot als voorspeler en stapt naar achter om wederom de ruimte tussen beiden zo klein mogelijk te houden. Het is heel moeilijk om hem te passeren. Rechtdoor hoge verdediging en rechtdoor vlakke verdediging (Fischer laat die gaan als hij er niet goed in kan komen) zijn voor Pedersen, alle andere zijn voor Fischer waarin ze ook weer kunnen switchen en hun meest ideale positie kunnen innemen.

Fischer is wat lui op zijn backhand kant, wat vaak typerend is voor linkshandige spelers, maar Pedersen is subliem in haar forehand halfveld, zodat het toch heel gevaarlijk blijft om de backhand van Fischer op te zoeken. Hier komt nog bij dat ze nagenoeg elke service situatie iets anders doen, zodat je constant moet schakelen. In het huidige badminton is een goede flickservice een must, overigens niet alleen in het dubbelspel. Jorrit en Samantha hebben geprobeerd wat ze konden, maar de Denen waren te goed.

18.45 Selena en Eefje versus Roepke/Kruse (Den)

Twee keer eerder is er tegen dit tweede Deense koppel gespeeld en beide keren gewonnen, waarin de laatste keer tijdens de Swedish Masters wel erg dik was. Groot verschil met toen en nu is dat Selena en Eefje nu het te kloppen dubbel zijn. Toen waren ze relatief nieuw, nu gaan de coaches vooral hun wedstrijden analyseren en uitpluizen, zoekend naar patronen en standaardslagen. Het is hard werken om een hoge ranking te krijgen, het zal nog harder werken zijn om die ranking vast te houden. Er moeten dus telkens nieuwe dingen ontwikkeld worden in hun dubbel. We mogen niet te lezen zijn.

De wedstrijd zelf liep niet lekker. Heel veel links rechts hoog verdedigen en veel meer geduld bij de Denen vergeleken met de twee vorige confrontaties. En ook in deze wedstrijd is gameflow zo belangrijk. Als een tegenstander zijn/haar mentale controle verliest dan krijgen ze een signaal van de Deense coach om diegene er uit te pikken. Oogcontact zoeken, shuttle buiten bereik aangeven, laten voelen dat je de overhand hebt, shuttle niet wisselen of juist wel etcetera. Er zijn veel mogelijkheden om goedkope punten te krijgen, wat niets met tactiek of techniek te maken heeft, binnen de grenzen van de scheidsrechter natuurlijk. Hier kunnen we nog veel van leren. Als we de eerste set hadden kunnen winnen hadden we een goede kans gehad. Nu slipte de wedstrijd uit onze handen en waren de Denen deze keer helaas te sterk.

21.00 Terug hotel

Het gevoel was een beetje dubbel. Met minder middelen in roerige tijden twee medailles op een EK en dat is volgens mij wel een tijdje geleden. We doen blijkbaar iets goed en daar moeten we ons aan vasthouden. In het gemengd dubbel hebben we zeker brons gewonnen, maar in het damesdubbel hebben we zilver verloren. Althans zo voelt het nu.

Rune Massing
Bondscoach Badminton Nederland

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!