Het laatste nieuws
Het laatste nieuws
 
 
© Badminton Europe

Dag vijf EK Individueel Kazan: 'Brons gewonnen en zilver verloren'

© Badminton Europe+

Twee halve finales. We hadden de tweede en derde wedstrijd vanaf 18:00 uur. Vanaf de ochtend al zijn we in de weer geweest met die visa. Ik baalde als een stekker, want ik had nauwelijks tijd.

18:30 Jorrit en Samantha versus Fischer/Pedersen (Den)

Jorrit en Samantha moesten het opnemen tegen het sterkste mixkoppel van Europa van dit moment en één van de sterksten in de wereld. Bovendien een links/rechts combinatie wat er altijd voor zorgt dat je andere slagen moet gaan spelen om ze te laten rouleren. Absolute controle in de eerste drie slagen met een werkelijk uitmuntend serverende Pedersen. Zij kan als een van de weinigen een, drie of vijf keer serveren zonder ook maar iets van haar houding te verraden. Fischer weet dat zij zo sterk kan serveren, daarom kan hij heel dicht bij haar staan en is er weinig ruimte tussen beide spelers.

Het raakpunt van een halfveld inrush zal dus vaak erg hoog zijn, waardoor de ontvangende partij meteen onder druk komt te staan. Pedersen is natuurlijk relatief minder in het achterveld, maar zij weten dit goed op te lossen. Fischer maakt zichzelf groot als voorspeler en stapt naar achter om wederom de ruimte tussen beiden zo klein mogelijk te houden. Het is heel moeilijk om hem te passeren. Rechtdoor hoge verdediging en rechtdoor vlakke verdediging (Fischer laat die gaan als hij er niet goed in kan komen) zijn voor Pedersen, alle andere zijn voor Fischer waarin ze ook weer kunnen switchen en hun meest ideale positie kunnen innemen.

Fischer is wat lui op zijn backhand kant, wat vaak typerend is voor linkshandige spelers, maar Pedersen is subliem in haar forehand halfveld, zodat het toch heel gevaarlijk blijft om de backhand van Fischer op te zoeken. Hier komt nog bij dat ze nagenoeg elke service situatie iets anders doen, zodat je constant moet schakelen. In het huidige badminton is een goede flickservice een must, overigens niet alleen in het dubbelspel. Jorrit en Samantha hebben geprobeerd wat ze konden, maar de Denen waren te goed.

18.45 Selena en Eefje versus Roepke/Kruse (Den)

Twee keer eerder is er tegen dit tweede Deense koppel gespeeld en beide keren gewonnen, waarin de laatste keer tijdens de Swedish Masters wel erg dik was. Groot verschil met toen en nu is dat Selena en Eefje nu het te kloppen dubbel zijn. Toen waren ze relatief nieuw, nu gaan de coaches vooral hun wedstrijden analyseren en uitpluizen, zoekend naar patronen en standaardslagen. Het is hard werken om een hoge ranking te krijgen, het zal nog harder werken zijn om die ranking vast te houden. Er moeten dus telkens nieuwe dingen ontwikkeld worden in hun dubbel. We mogen niet te lezen zijn.

De wedstrijd zelf liep niet lekker. Heel veel links rechts hoog verdedigen en veel meer geduld bij de Denen vergeleken met de twee vorige confrontaties. En ook in deze wedstrijd is gameflow zo belangrijk. Als een tegenstander zijn/haar mentale controle verliest dan krijgen ze een signaal van de Deense coach om diegene er uit te pikken. Oogcontact zoeken, shuttle buiten bereik aangeven, laten voelen dat je de overhand hebt, shuttle niet wisselen of juist wel etcetera. Er zijn veel mogelijkheden om goedkope punten te krijgen, wat niets met tactiek of techniek te maken heeft, binnen de grenzen van de scheidsrechter natuurlijk. Hier kunnen we nog veel van leren. Als we de eerste set hadden kunnen winnen hadden we een goede kans gehad. Nu slipte de wedstrijd uit onze handen en waren de Denen deze keer helaas te sterk.

21.00 Terug hotel

Het gevoel was een beetje dubbel. Met minder middelen in roerige tijden twee medailles op een EK en dat is volgens mij wel een tijdje geleden. We doen blijkbaar iets goed en daar moeten we ons aan vasthouden. In het gemengd dubbel hebben we zeker brons gewonnen, maar in het damesdubbel hebben we zilver verloren. Althans zo voelt het nu.

Rune Massing
Bondscoach Badminton Nederland

door

via Badminton Nederland

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Je ontvangt enkele keren per jaar een speciale update!

vorig artikel

Twee keer goud in Israel

3 jaar geleden

volgend artikel

CLEAR! 239 is uit

3 jaar geleden

Wat vind jij? Er zijn al 5 waarderingen!

Reacties

+

› lees onze huisregels

Meer nieuws