clubzoeker

Het gaat om de details

Het gaat om de details

Een terugblik op de Dutch International, maar deze keer wat meer vanuit de technische analyse hoe mijn wedstrijden verlopen zijn. Uit de uitslag haal je namelijk vaak lang niet hoe het wedstrijdverloop feitelijk was en vaak vragen mensen zich natuurlijk af waarom wedstrijden sterk kunnen kantelen, terwijl je eerst ver voor of achter staat.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Natuurlijk ga je altijd een wedstrijd in met een bepaald tactisch plan. Uitgangspunt daarbij is dat je je eigen wapens zo snel mogelijk in stelling wilt brengen. Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer en soms moet je ook veel energie besteden aan het ontregelen van het spel van de tegenstander om vervolgens toch weer je eigen spel te kunnen spelen. Zoals de mensen om mij heen weten ben ik een snelle speler die graag de aanval zoekt en de shuttle snel in alle hoeken wilt spelen. Daarbij neem ik vaak ook flink risico, wat betekent dat er flinke uitschieters tussen zitten in negatieve en in positieve in: dus de mooiste punten, maar soms ook domme fouten. Doel is uiteraard om de foutenmarge zo sterk mogelijk omlaag te brengen in elke wedstrijd. Hoe verliep het spel tijdens de Dutch International?

Mijn eerste wedstrijd was tegen Karunaratna uit Sri Lanka. Sri Lanka is niet meteen het meest bekende land in Azië op het gebied op badminton, maar geloof mij, ook daar kunnen ze bijzonder goed badmintonnen (getuige ook het feit dat de broer van deze speler vandaag in de finale stond op de Dutch Int).

Karunaratna is een speler die het liefst een uur op de baan wil staan en dus houdt van rallyen op één vast tempo. In set 1 begonnen we beide op een redelijk tempo en waren we vooral aan het kijken wat we in huis hadden. Vanuit achter had hij mooie slagen maar vanuit het net merkte ik dat hij iets minder controle had. Toch speelde hij foutloos en hield de shuttle goed in de hoeken waardoor ik geneigd was om soms iets meer risico te lopen en dit ging iets minder. Hij kon me goed wegsturen vanaf het net en won ook verdiend set 1 met 17-21. In set 2 was het plan duidelijk. Het tempo omhoog schroeven en elke slag sneller nemen dan in set 1 en dus ervoor zorgen dat we beide minder tijd hebben om na te denken wat te doen. Ik overrompelde hem meteen en zag dat hij naar antwoorden aan het zoeken was. Op een gegeven moment probeerde hij mij met hoge ballen in het achterveld van mijn stuk te brengen, maar door geconcentreerd spel liet ik me niet gek maken en hield ik het tempo hoog genoeg en won met 21-9. In set 3 bleef ik dit volhouden en ook nu kreeg hij geen grip op de wedstrijd. Hij probeerde van alles, ook in mentaal opzicht, door bijna bij elke rally de shuttle te willen wisselen of te schreeuwen als een bal uit ging, maar het mocht niet baten. Ik had de wedstrijd onder controle en won ook set 3 met 21-12. Een mooie prestatie!

Lees de rest van dit artikel op de website van Erik Meijs.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!