clubzoeker

WEB-TV: grote kansen voor de 'kleine' sporten

WEB-TV: grote kansen voor de 'kleine' sporten

Sport en televisie: het is van oudsher een gouden combinatie. Terwijl omroepen en zenders elke dag weer met hun 'gewone' programma's strijden om de kijker, vegen de grote sportwedstrijden met relatief gemak de vloer aan met deze programma's.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Met name grote sporten als voetbal, formule 1 en tennis en de niet-te-missen sportevenementen als de Olympische Spelen, het WK voetbal en de Tour de France weten jaar in, jaar uit miljoenen kijkers naar de beeldbuis te trekken. De verschillende TV-zenders spelen hier gretig om in met voorbeschouwingen, nabeschouwingen, analyses, praatprogramma's, TV-quizjes, documentaires, etc. Toch zit er een keerzijde aan het succes van de grote sporten, namelijk een chronisch en groeiend gebrek aan aandacht voor de 'kleine' sporten.

Frustratie

Het is stiekem een beetje een persoonlijke frustratie. Naast groot voetballiefhebber, ben ik vanaf jongs af aan ook handballer in hart en nieren. De laatste jaren meer vanaf de zijlijn, maar als zo'n sport eenmaal in je bloed zit, gaat het er niet snel meer uit. Nog altijd consumeer ik dus gulzig alles wat er op TV over handbal voorbij komt sprinten. Letterlijk: sprinten, want als je iets te lang met je ogen knippert is het alweer voorbij. Nu ik aan de andere kant, de maker kant, van het televisiescherm zit, begrijp ik goed waarom dit zo is. Toch had ik de hoop dat het anno 2014 een ander verhaal zou zijn.

Tijdens mijn opleiding Nieuwe Media en Digitale Cultuur is mij regelmatig een mooie belofte gedaan. De belofte dat er, met de komst van on-demand en de voortdurende ontwikkeling van het wereldwijde web, een nieuw medialandschap zou ontstaan. Een landschap waarin juist dit soort niches allemaal een eigen beeldkanaal / platform zouden krijgen. Het 'nadeel' van televisie is namelijk tegelijkertijd de kracht van online. Televisie, en met name de commerciële, zal zich altijd op een relatief brede doelgroep blijven richten, waarbij online zich juist kan (en moet?) focussen op de niches. Hoewel er een aantal mooie initiatieven is ontstaan en de 'kleine' sporten online zeker een plek hebben veroverd, is deze belofte nog steeds niet volledig ingevuld.

Wat is hier de oorzaak van? Waarom is er nog steeds geen wekelijks online handbaljournaal met samenvattingen, interviews en achtergronden analyses? Hetzelfde geldt voor sporten als korfbal, volleybal en in mindere mate sporten als wielrennen en atletiek. Voor Fox Sports maken wij de populaire web-tv voetbalprogramma's 90 Seconds en Sidekick TV voor sociale media, maar voor de kleinere sporten lijkt dit een soort ver-van-mijn-bed-show. Ik heb geprobeerd de mogelijke redenen (en oplossingen) op een rijtje te zetten.

Lees de rest van dit artikel op de website van Sportnext.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!