clubzoeker

Bij het definitieve afscheid van Willem Toorop

Bij het definitieve afscheid van Willem Toorop

Willem behoorde tot een groep wedstrijdfunctionarissen zoals Ruud Kop, Max van Balgooij en Vic Dumas, zij hadden hun roots in Indonesië, maar waren badmintonliefhebbers in hart en nieren in Nederland.

clubzoeker

Ken je BC Heemskerk al?

Willem was niet alleen een speler, maar op wat latere leeftijd ook een enthousiast scheidsrechter en lijnrechter.

Het was dan ook een heel moeilijk moment om, namens de Sectie Wedstrijd Functionarissen (SWF) , Willem te moeten vertellen dat zijn carrière als SR voorbij was. Er gold toen in de tachtiger en negentiger jaren een leeftijdsgrens. Willem en ik hebben wel een uur op Papendal gewandeld en hierover gepraat; hij begreep het wel, maar zijn gevoel ging hier niet in mee.

Zijn laatste optreden als SR was op het Nationaal Kampioenschap in onze sporthal de Blokhoeven in Nieuwegein. De toenmalige directeur van Badminton Nederland, Harry Maessen vond dat wij wel een risico namen om hem die finale te laten leiden. Harry had ook wel een punt: Willem kon soms heel emotioneel zijn. Hij speelde echter een schitterende Heren Enkel finale als scheidsrechter.

Velen kennen hem als lijnrechter; luid en duidelijk kon hij de zaal laten opschrikken om aan te geven dat de shuttle UIT was.

Zijn vrouw, Marjorie is een tegenpool van Willem; rustig, heel beheerst, heel onopvallend maar wel aanwezig. Jaren heeft zij bij de ingang van de sporthal gezeten als kassier voor het Nationaal Kampioenschap en de Dutch Open. Alles tot in de puntjes verzorgd, zonder veel ophef.

Zij heeft de taak moeten neerleggen omdat het minder goed ging met Willem. Hij kon niet meer in huis zijn. Lichamelijk wellicht nog sterk genoeg, maar geestelijk wilde het niet meer.

Wij misten zijn OUT's al heel wat jaren, maar nu het bericht van zijn overlijden binnenkwam herinner ik mij hem nog heel goed in zijn perfecte outfit als WF; blazerkostuum met stropdas. Hij was daar trots op.

Jos Esveld
Oud-voorzitter SWF

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!