SportSport

Yonex Dutch Open testtoernooi voor experimenteel scoringssysteem voor Rio

Yonex Dutch Open testtoernooi voor experimenteel scoringssysteem voor Rio

Het Grand Prix Yonex Dutch Open toernooi, 7-12 oktober 2014 in Almere, wordt gespeeld met een experimenteel scoringssysteem, bestaande uit 'best of 5 games to 11', met het huidige rally point systeem maar zonder verlenging.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Op verzoek van de BWF (Badminton World Federation) gaat Badminton Nederland dit experiment uitvoeren, als één van de drie Grand Prix toernooien, in de testperiode van 1 augustus tot en met 2 november 2014.

Na de scoringstesten, die in deze periode ook tijdens diverse andere Internationale senioren en junioren toernooien in de gehele wereld worden gehouden, worden de resultaten van dit scoringssysteem in de Atletencommissie, door de Council en de leden van de BWF geëvalueerd. Besluiten over het al dan niet in voeren van een nieuwe telling voor de Olympische Spelen in 2016 in Rio, dienen vóór de start van de Olympische Kwalificatieperiode in mei 2015, genomen te worden.

In de BWF vergadering van 30 mei jl. werd overeengekomen dat toernooien uitgenodigd zouden worden om de nieuwe scoringsmethode uit te proberen. Alhoewel er geen beslissing genomen werd of een nieuw scoringssysteem aangenomen wordt, toch werd in de vergadering duidelijk dat er interesse genoeg was om alternatieven te testen om het badminton aantrekkelijker te maken voor zowel spelers, fans als commerciële partners.

'Het 5x11 scoringssysteem is bedoeld om het spel attractiever te laten worden en de verkorting van de wedstrijdtijd maakt dit compleet. De positieve elementen van het huidige rally point systeem blijven bestaan. Voordat er een besluit komt over dit nieuwe systeem worden uiteraard de data uit de test toernooien bekeken. In november 2014 wordt dit besproken in de Council. Tevens wordt een uitgebreide evaluatie gedaan onder de fans (met behulp van een online poll) aangezien zij een belangrijk deel van de badmintonfamilie zijn', aldus BWF president Poul-Erik Hoyer-Larsen.

Geschiedenis

De huidige telling van '3 games van 21 punten' met een rally point systeem, is relatief nieuw, aangezien deze pas vanaf maart 2006 permanent van kracht is. Daarvoor werd decennia lang gespeeld met een best of three systeem van 15 of 11 punten met verlengingsregels, waarbij alleen de serverende partij een punt kon scoren.

In 2001-2002 werd al eerder een test met een nieuwe puntentelling gedaan. De resultaten van deze scoringstest van het '5 games van 7 punten' systeem werden echter niet positief genoeg bevonden en men besloot na de test het oude systeem van '3 games van 15 (11) punten' opnieuw van kracht te laten zijn.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!