Het laatste nieuws
Het laatste nieuws
 
 

Zilver voor Jorrit en Samantha in Canada Open

Vandaag het verslag van dag 5 van de Canada Open, waarin alleen de finales werden gespeeld en Jorrit de Ruiter en Samantha Barning in de finale van de gemengd dubbel stonden.

Jorrit en Samantha waren de derde partij vanaf 13.00 en moesten het opnemen tegen de Duitsers Max Schwenger en Carla Nelte. Max staat heel dicht op Carla in de rally zodat er weinig ruimte is om tussen hen in te spelen. Bovendien heeft Max onderhands een sterke backhand. Soms houdt hij de shuttles laag, soms kiest hij meteen voor het achterveld. Dit maakt het voor ons moeilijker om hem te lezen. Volledige commitment naar het voorveld toe en dus in feite het weggeven van het achterveld is dan erg risicovol.

Als je een video van tegenstanders bekijkt en analyseert is het zaak om je tegenstanders zo "slecht" mogelijk te maken. Je kijkt als het ware door de bril van de grootste perfectionist. Bij iedere speler komen er dan wel puntjes bovendrijven waar je wat mee kunt tijdens de wedstrijd.

De wedstrijd zelf begon zoals we verwacht hadden. Max speelde de eerste paar ballen meteen naar het achterveld om onrust en ruimte tussen Jorrit en Samantha te creëeren. We hadden afgesproken dat Samantha in die situaties gewoon het achterveld zou pakken. Jorrit moet zich dan groot maken en wachten op een kans om in de shuttle te komen. Alle huidige top mixen bestaan uit koppels waar de dame prima uit het achterveld kan werken met een zeer dynamische heer in het voorveld. De heer heeft dan op dat moment dezelfde rol als een voorspeler in het herendubbel.

In de eerste set ging het lang gelijk op maar misten we aan het einde een paar kansen. Bovendien speelde Carla Nelte erg sterk en speelde ze op het juiste moment een paar hele scherpe returns. In de tweede set begonnen we slap en stonden we binnen mum van tijd heel dik achter. Na de 11-punten pauze wisten we dit weer helemaal recht te breien. Dat was wel opvallend van deze week. In drie achtereenvolgende partijen hebben we in de tweede set tot de pauze flink achter gestaan en om dat vervolgens na de break weer helemaal weg te werken. Ook de tweede set was heel spannend. We kregen een setpunt op 21 maar dat was na een hele lange rally. Jorrit koos voor een flick op de dame maar was vervolgens te passief en speelde een return op een ogenschijnlijke simpele smash in het net. Hij had voor het begin van de rally een extra rondje moeten lopen om zijn hartslag nog meer te laten zakken maar dat is achteraf. Daarna maakten de Duitsers het af met twee punten op rij.

In de nabespreking gaf Jorrit aan de hele week al slecht te hebben geslapen en daardoor niet de snelheid en energie kon brengen die van hem werd verwacht. Samantha zei dat ze te onrustig was in de rally's. In de voorbespreking had ik gevraagd hoe ze tegen zichzelf zouden spelen. Hier moesten ze lang over nadenken. Het is voor iedere speler belangrijk dat je goed weet hoe je tegen jezelf zou spelen, want dan weet je ook hoe slimme coaches hun spelers tegen jou het veld in gaan sturen. Hier gaan we verder mee aan de slag. Altijd moet er de angst zijn van de tegenstander dat je meerdere opties hebt.

Komende week de US Open. Zondag de reisdag naar New York. Jorrit, Samantha en Iris zijn in de ochtend vertrokken en komen met een overstap ergens in de avond aan. Eric en ik hebben een directe vlucht maar vertrekken zondagavond laat en landen de volgende ochtend pas in New York. Het toernooi begint dinsdag dus we hebben een dag de tijd om bij te komen.

Rune Massing

door

via Badminton Nederland

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Je ontvangt enkele keren per jaar een speciale update!

vorig artikel

Dag 4 Canada Open

3 jaar geleden

volgend artikel

Xandra Stelling voegt zich bij BC Amersfoort

3 jaar geleden

Wat vind jij? Er zijn al 5 waarderingen!

Reacties

+

› lees onze huisregels

Meer nieuws