Badminton Nederland droomt: 'Kwaliteitsimpuls nationale jeugdselecties'

Badminton Nederland droomt: 'Kwaliteitsimpuls nationale jeugdselecties'

Rune Massing in actie als coach.

Badminton Nederland heeft als doelstelling om met de nationale jeugdselecties bij de top 4 landen van Europa te horen. Tot voor enkele jaren geleden streden wij met Duitsland, Engeland en Frankrijk om de tweede plek, achter Denemarken; momenteel zijn wij ingehaald door landen als België en Zwitserland en duelleren wij tijdens de 6/8-nations om de onderste plaatsen.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Om onze doelstelling, top 4 van Europa, extra kracht bij te zetten wordt een kwaliteitsimpuls gegeven aan de trainingsprogramma's van de nationale jeugdselectiespelers. Dit wordt gedaan door het aantal trainingen onder leiding van de bondscoach junioren uit te breiden van 1 naar 3 trainingen per week, waarvan 1 centraal en 2 decentraal. Door de decentrale trainingen wordt tevens invulling gegeven aan de reeds langer bestaande wens om de samenwerking en kennisoverdracht tussen de academietrainers en nationale selectietrainers te versterken.

In februari zijn door Badminton Nederland brainstormsessies georganiseerd met vertegenwoordigers van de academies en experts in talentontwikkelingen over hoe de talentontwikkeling vorm te geven en de doelstelling 'top 4 van Europa' te bereiken. Conclusies van deze brainstormsessies waren:

  • de structuur waarbinnen de talenten worden opgeleid staat: er is een duidelijke route van vereniging naar badmintonschool naar academie naar Papendal;
  • de visie op talentontwikkeling wordt gemist en wordt onvoldoende uitgedragen door Badminton Nederland;
  • er is een tekort aan goede jeugdtrainers; er dient aandacht te worden besteed aan de kwaliteit van de trainersopleiding.

Door het aantal trainingen onder leiding van de bondscoach junioren uit te breiden van 1 naar 3 x per week, wordt een kwaliteitsimpuls gegeven aan het individuele trainingsprogramma van de nationale jeugdselectiespelers. Tevens vindt er een overdracht van visie en op talentontwikkeling plaats van de bondscoach naar de academietrainers.

Het doel van deze kwaliteitsimpuls is onze beste jeugdspelers de mogelijkheden te bieden om zich weer met de Europese top te meten; om de Europese top te halen zal er onder deskundige leiding hard en goed getraind dienen te worden. Dit plan helpt hierbij.

Wij hebben de laatste weken ervaren dat talentontwikkeling (gelukkig) erg leeft in de badmintonwereld. Zo hebben de afgevaardigden tijdens de bondsvergadering veel aandacht aan dit onderwerp geschonken. Op grond van de ontvangen feedback hebben wij ons plan op enkele punten aangevuld. Zo kunnen topspelers die geen deel uitmaken van de Nationale Jeugdselectie, onder bepaalde voorwaarden, ook voor uitzendingen naar WJK's, EJK's en 6/8-Nations in aanmerking komen. Met topspelers bedoelen we spelers die in Nederland tot de sterkste twee van hun leeftijdsklasse behoren.

Daarnaast zullen we in de schoolvakanties extra trainingsdagen voor de Nationale Jeugdselectie organiseren. Topspelers die geen deel uitmaken van de Nationale Jeugdselectie zullen ook voor deze trainingsdagen uitgenodigd worden. Deze trainingsdagen zijn ook uitermate geschikt om academietrainers uit te nodigen, om zo kennis te delen en ervaringen uit te wisselen.

De laatste aanvulling op ons plan is alleen bedoeld voor de eerste jaars U15: indien de reis- en trainingsbelasting te hoog blijken te zijn, kan voor hen een overgangsfase van één decentrale en één centrale training ingesteld worden.

Door deze kwaliteitsimpuls denken wij onze Nationale Jeugdselectiespelers de mogelijkheden te bieden om zich, binnen 3 jaar, weer aan te sluiten bij de Europese top.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!