SportSport

Nieuwe materialen en oude trainers

Nieuwe materialen en oude trainers

Tijdens de wereldkampioenschappen konden we als publiek kijken op de inspeelbanen van de spelers. Normaal gesproken heb je als 'gewoon' publiek hier geen zicht op.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Het inspelen gebeurt dan in een zaaltje achteraf en zie je de deelnemers alleen op de baan nog een paar minuten inspelen. De warming-up die voor dit inspelen gebeurt is veel langer en ziet er ook anders uit.

Doordat we nu de warming-up wel kunnen zien, zien we ook waar spelers mee bezig zijn. Het interessante gedeelte voor trainers is natuurlijk hoe ze dingen uitvoeren, wat voor soort oefeningen doen ze, doen ze nog buikspieroefeningen, doen ze nog core-stability oefeningen, doen ze oefeningen die gericht zijn op de tegenstander, slaan ze alleen nog warm of krijgen ze aanwijzingen van de trainer en doen ze nog techniektraining?

Deze laatste vraag was voor mij heel interessant. De slagen die ze in de warming-up spelen, staan niet onder de druk van de wedstrijd. En ze spelen dan vaak een aantal maal deze slag. Je krijgt dan de tijd om de slag beter te bekijken. Voor een aantal slagen is dat niet zo moeilijk. De clear is in mijn optiek nog niet zo heel veel veranderd in de loop der jaren. Maar met name de slagen aan het net en de slagen van het net af naar het achterveld zijn in mijn optiek wel veranderd.

In de warming-up zie ik spelers netslagen spelen met een ongelofelijk spin en slagen van het net naar het achterveld met een bijzonder groot gemak. Nu lees ik verhalen over een one-inch punch en fingerpower, maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het materiaal waar de spelers nu over beschikken daar ook een grote rol in speelt. De slagen zien er in ieder geval niet zo uit als ik ze aangeleerd gekregen heb.

De slagen veranderen door het nieuwere materiaal. De vraag die dan bij mij opkomt is: hoe ga je daar als trainer mee om. Moet ik als trainer op nascholing om deze slagen te leren? Kan ik ze nog leren, moet ik dan iedere keer nieuw materiaal kopen als er weer een nieuw racket en nieuwe snaren uitkomen? En misschien nog wel het belangrijkste, van wie moet ik dat leren?

Op de opleiding van de badminton zijn het meestal oudere docenten en ook de nascholing bij de Vereniging Badminton Oefenmeesters wordt meestal gegeven door oudere docenten. Beheersen zij de nieuwe slagen, zijn er überhaupt mensen in Nederland die deze slagen beheersen? Hebben we in Nederland mensen die op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen op materiaalgebied? Kunnen we jeugdspelers nog wel laten trainen door trainers die nog de oude slagen aanleren, slagen die misschien wel achterhaald zijn?

Creëren we dan als badmintonland niet een achterstand en een probleem voor onszelf? Kortom, heel veel vragen en ik heb geen idee waar ik mijn antwoorden moet gaan zoeken. Is er iemand die mij verder kan helpen? Iemand die weet wie ik moet aanspreken om antwoorden te vinden, iemand die weet waar ik moet zoeken?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!