clubzoeker

NOC*NSF: 'Nu wordt badmintonner Eric Pang zesde op een WK'

NOC*NSF: 'Nu wordt badmintonner Eric Pang zesde op een WK'

Het kwalificeren voor Olympische Spelen moet duidelijker verlopen en minder discussies opleveren. Dat is de bedoeling van de nieuwe normen en limieten voor Rio 2016.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Sportkoepel NOC*NSF wil sporters in een vroeg stadium duidelijkheid bieden en daarnaast gevechten voor de rechter voorkomen.

Volgens technisch directeur Maurits Hendriks is de nieuwe opzet efficiënter. "Het oude systeem met nominaties en vormbehoud was niet optimaal voor de sporter'', vertelde Hendriks woensdag in de sprintzaal van de Arnhemhal.

Beide termen zijn afgeschaft omdat sporters in het verleden soms kort voor de Spelen nog aan een eis moesten voldoen en zich niet optimaal konden voorbereiden.

Streng

NOC*NSF blijft wel onverminderd streng: deelnemen is niet belangrijker dan winnen, uitgezonden sporters moeten zicht hebben op een top acht-notering. Daarvoor is na Londen het kwalificatiesysteem onder de loep genomen.

Dat heeft er ook toe geleid dat getracht is de verschillende eisen van internationale en nationale bonden op elkaar af te stemmen en interne selectieprocedures te versimpelen.

"Het merendeel van de rechtszaken kwam door dat laatste'', aldus Hendriks.

Kernsporten

Om in de top tien te kunnen eindigen in de medailletabel van de Zomerspelen richt de Nederlandse sport zich sinds enkele jaren op zeven kernsporten: zwemmen, roeien, watersport, judo, wielrennen, hockey en paardensport.

Daarnaast streeft NOC*NSF naar een verbreding. "Daar zit spanning op'', erkende Hendriks. "Het moet gebeuren met minder geld.''

Structureel heeft de technisch directeur tien procent minder te besteden. Voor Londen ging er 39 miljoen euro per jaar naar topsport. "Wat we nu minder hebben, valt weg in het vrije budget. Daarmee konden we reageren op actuele ontwikkelingen.''

Geen zorgen

Over tegenvallende prestaties dit jaar in het zwemmen, roeien en judo wilde Hendriks zich met het oog op Rio niet al te grote zorgen maken. "De situatie is per sport verschillend maar deze bonden hebben vaker met dit bijltje gehakt.''

Hendriks hoopt op meer geld uit de kansspelen, mogelijk door een positieve impuls voor de Lotto die zich als wieler- en schaatssponsor opwerpt of een fusie tusen Staatsloterij en Lotto.

"Nu wordt badmintonner Eric Pang zesde op een WK, kwalificeren de basketballers zich voor het EK en zijn er opeens meer zeilboten met medaillekansen. In de huidige situatie kunnen we dat helaas niet extra ondersteunen.''

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!