SportSport

Clusterplan binnenkort opnieuw ter sprake bij (uitgestelde) bondsvergadering?

Clusterplan binnenkort opnieuw ter sprake bij (uitgestelde) bondsvergadering?

Vandaag is er een informele bijeenkomst tussen het bondsbestuur en de afgevaardigden van Badminton Nederland. Daarnaast is er gelegenheid voor een ontmoeting met de technische staf van de topsportafdeling. Wim Top van BC Amersfoort schrijft het volgende.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Beste afgevaardigden,

Zaterdag is er een informele bijeenkomst van afgevaardigden met topsport van BNL.

Wij willen weer onder de aandacht brengen "het doorgezette clusterplan" voor de NJ-selecties. Helaas is over dit plan het niet tot een stemming kunnen komen op de laatste Bondsleden vergadering wegens het niet aanwezige quorum.

Intussen is het plan door BNL ondanks de vele bezwaren toch doorgevoerd met de nodige consequenties tot gevolg, een aantal spelers koos niet meer voor de NJS en een aantal wel. De beste spelers zitten dus niet allemaal meer in de jeugdselecties.

De spelers die kozen voor de clustering zijn of van Academie gewisseld of zijn veel meer gaan reizen. Ook de indeling moest aangepast worden wegens het niet toereikend aantal spelers en niveau op de aangewezen academies.

Bij onze academie is hierdoor de van te voren aangegeven een leegloop ontstaan, het gemiddelde niveau is achteruit gelopen en het aantal spelers is met meer dan 30% afgenomen.

Er zijn twee spelers naar een andere academie gegaan en van de drie spelers van de NJ selectie U-15 heeft er een gekozen om uit deze selectie te gaan en twee spelen nog één maal in de week op de Academie. Door dit alles heeft een aantal spelers hier net onder de Academie voor de Academie gelaten.

Voor de trainers op de Academie is het nu een onmogelijke taak om spelers welke normaal minimaal 3/4 x trainden bij de Academie een zodanig goed programma te bieden dat de andere trainingen van de spelers welke wel 3/4 trainen niet verstoord.

De nationale selectie spelers zijn dus nu de sparring geworden en niet meer de hoofdzaak van de Academie. Een slechte ontwikkeling voor zowel het niveau van de Selectie als de gewone Academie spelers. Immers je hebt elkaar nodig om je niveau te verhogen.

Wat wij vragen als Academie van de afgevaardigden, dit clusterplan op de komende bondsvergadering kritisch te bezien, en zo nodig af te stemmen.

Volgens ons is het niet niveau verhogend om op deze manier door te gaan. Door de clustering kweek je selectieve groepjes welke niet meer in een Academie kunnen functioneren. De consequentie zou kunnen zijn dat de Academies geen spelers meer willen opleiden voor de NJS.

Wim Top

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!