Hans Bijleveld (Regio Oost) reageert op gedoe rondom RSK Oost

Hans Bijleveld (Regio Oost) reageert op gedoe rondom RSK Oost

De verantwoordelijkheid van de organisatie van de RSK Oost ligt bij het Regioteam Oost, in het bijzonder bij ondergetekende, Hans Bijleveld. Te bereiken via mailadres toernooioost@badminton.nl. Zie ook het regiogedeelte van de website van Badminton Nederland.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Namens de toernooiorganisatie betreur ik deze berichtgeving over de RSK Oost 2014 en de zwartmakerij van goedwillende en hardwerkende vrijwilligers, zonder die om een reactie te vragen. (Redactie badmintonline.nl: we hebben bij de toernooileider en de referee geïnformeerd en tot op heden geen reactie gekregen. Nul. Niets...) En roep ik een ieder die kritiek heeft die kan bijdragen aan een beter kampioenschapstoernooi op dit rechtstreeks bij mij te melden.

Op de kritiek op voorgaande edities van de RSK Oost is mijn reactie dat het toernooi in 2012 terug moest van twee dagen naar één dag nadat kort voor het toernooi bleek dat de sporthalbeheerder de sporthal op de zondagochtend had verhuurd aan een andere gebruiker, ondanks dat wij voor de hele zondag een optie op hadden.

Voor RSK Oost 2013 moesten we terug van twee dagen naar één dag wegens te weinig inschrijvingen. Vervolgens bleek er, na een herinneringsmail kort voor de sluiting van de inschrijving een over-inschrijving te zijn, waar toernooileiding en referee verschillende mee wilden omgaan en het daarover niet met elkaar eens konden worden. Op verzoek van de referee heb ik als eindverantwoordelijke daarover toen een beslissing genomen, waarbij is vastgehouden aan het in het toernooireglement omschreven poule(/afval)-systeem (en daarmee is gekozen voor het belang van spelers die vroegtijdig hadden ingeschreven). Na dit besluit trok de referee zich terug.

Ik heb na deze RSK erkend, onder meer tijdens de Regio Vergadering, dat bij de organisatie van dit RSK-toernooi op sommige punten achteraf gezien wellicht andere en betere keuzen gemaakt hadden kunnen worden.

Mede vanwege het tegenvallende aantallen inschrijvingen voor de RSK Oost 2013 heeft de organisatie afgelopen zomer een enquête gehouden onder deelnemers van de vier eerdere edities van RSK Oost om de wensen van deelnemers te achterhalen. Daarbij zijn vragen gesteld voorkeur voor spelen op één dag of op twee dagen, volgens afval- of poulesysteem, gewenst maximaal aantal partijen, en dergelijke. Niet over de keuze voor locatie Lochem, omdat voor de diverse regiokampoenschappen al jarenlang wordt gestreefd naar een regionale spreiding: RJK al jaren in Almelo, RTK al enkel jaren in Doesburg, RSK in Lochem.

Op de uitkomsten van de enquête en de reacties daarop, heeft de organisatie (ondergetekende in overleg met de toernooileiding) ingespeeld door met een geheel andere toernooiopzet te komen: een 2-daags toernooi waarbij elke spelsoort op één dag zou worden gespeeld, spelers konden op twee speeldagen inschrijven voor drie onderdelen, of op één van beide dagen voor twee onderdelen op zaterdag of voor één onderdeel op zondag. Ook nu, bij RSK Oost 2014, is het aantal inschrijvingen, vooral op de tweede dag, onvoldoende voor een 2-daags toernooi. Mijn (voorlopige) conclusie is dat er in Regio Oost onvoldoende toernooispelers zijn om een 2-daags kampioenschapstoernooi vol te krijgen. Dat vermoeden was al wel eerder gerezen op basis van de voorgaande jaren, maar door de nieuwe opzet was er hoop meer inschrijvingen voor twee toernooidagen.

Het toernooi annuleren en alle spelers vragen opnieuw in te schrijven volgens een nieuw reglement, is in overleg met de referee besloten, en was praktisch makkelijker uitvoerbaar dan alle spelers die hadden ingeschreven voor de zondag te vragen of ze op zaterdag willen en kunnen spelen in plaats van op de zondag. En met de hernieuwde openstelling van de inschrijving alle spelers weer/nogmaals de mogelijkheid te bieden aan de RSK deel te nemen.

Tot slot nog enkele opmerkingen op de aantijgingen richting toernooileider Siffels en het aanbod van Diok om de RSK te organiseren. In mei 2012 heb ik, namens Regioteam Oost, de competitieleiders van alle verenigingen in Regio Oost en alle toernooiorganisatoren (waaronder de toernooicommissie van het Gluttel-toernooi van Diok) gevraagd of zij wellicht mensen kenden die ervaring hebben met en interesse hebben in het organiseren van toernooien. En die zouden willen helpen bij de organisatie van regiokampioenschappen in Oost, met name de RSK Oost. Deze oproep is ook geplaatst op het Regio Oost-gedeelte van de site van Badminton Nederland.

Deze oproep leverde zegge en schrijve één reactie op: van Gerrit Siffels, al jarenlang actief als referee bij (verenigings)toernooien in Regio Oost. Hij en zijn zoon Jeroen waren bereid de organisatie van de RSK Oost (in 2012) op zich te nemen. Vrijwilligers van BC Lochem bieden hand- en spandiensten. Om de toernooileiding nu, als de organisatie niet vlekkeloos verloopt, mede veroorzaakt door te weinig inschrijvingen, direct 'af te serveren' en te roepen dat Diok de RSK veel beter kan organiseren, vind ik getuigen van geen respect voor deze vrijwilligers die belangeloos hun best doen om voor spelers in Regio Oost de regiokampioenschappen te organiseren.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!