Moederdag 2019

TFS Barendrecht: Samen naar een heldere toekomst?

TFS Barendrecht: Samen naar een heldere toekomst?
Moederdag 2019

De eredivisie moet het paradepaardje zijn van Badminton Nederland. Wij, als clubs, moeten deze competitie belangrijk maken. Dat is de kern van dit betoog, dat qua opvatting redelijk in lijn ligt met de uitingen van Henk Staats (BV Almere).

› alles over het Badminton Festival!

Wij, Paul v/d Haak en Remco Bouts (beiden TFS), zullen aan de hand van de thema's imago, belangstelling en eerlijkheid uitleggen waarom de eredivisie als middel kan dienen om badminton weer op de kaart te krijgen.

Thema 1: Imago

Badminton is een sport voor iedereen: topsporters en recreanten. We moeten af van dat minderwaardigheidscomplex. Badminton is geen campingsport!

Hoe vertellen we dat aan sportminnend Nederland? Op zondag 9 november was er een manifestatie in Utrecht genaamd 'Andere Spelen'. Hier werden andere sporten getoond. Sporten die wat minder bekend zijn, maar hartstikke leuk om te doen. Waarom heeft de bond hier niet op ingehaakt?

Wat betreft de competitie zijn er ook mogelijkheden. Denk aan: promotie /degradatie breder maken, geen incidentele spelers en speelsters inzetten, werken vanuit de eigen jeugdopleiding. Natuurlijk kan dit in het begin een verlies in kwaliteit betekenen, maar op termijn kan dat zich stabiliseren tot een leuk niveau waar we allemaal van kunnen genieten. Binnen TFS heeft het aantrekken van bijvoorbeeld buitenlandse spelers niet de voorkeur, omdat zij over het algemeen een korte houdbaarheidsdatum hebben en niet een echt gevoel hebben bij de vereniging. Dat andere clubs hier wel voor kiezen, moet ook mogelijk zijn.

Thema 2: Belangstelling

Qua algemene belangstelling is er veel verbetering mogelijk. Elke vereniging heeft zijn (on)mogelijkheden en zal daar keuzes in moeten maken. Ook wij bij The Flying Shuttle in Barendrecht kennen zo onze beperkingen. De kritiek die wij soms krijgen, laten we even voor een ieder: maar kijk naar je eigen situatie. Wij zien ook andere verenigingen die meer status en historie hebben dan TFS, maar die ook een zeer geringe belangstelling kennen. Er is dus hoop werk te verzetten. Begin binnen je eigen vereninging! Hoeveel jeugd en recreanten zie je bij de wedstrijden? Dit moet makkelijk beter kunnen. Inzet en creatieve gedachten zijn hiervoor nodig.

Meer belangstelling genereren door het aantal clubs te verminderen in de eredivisie lijkt ons onverstandig. Van 10 naar 8 gaan is naar onze mening de omgedraaide wereld om een landelijke dekking te krijgen. Een van de argumenten om naar 10 teams te gaan was om meer kans te maken op een landelijke dekking. Dat dat nog niet gelukt is is een kwestie van tijd. Overigens zijn er meer mogelijkheden om de competitie interessanter te maken, zoals Henk Staat benoemd: misschien hebben we wel 12 verenigingen nodig?

Qua mediabelangstelling is de ervaring dat het niet makkelijk is om badminton in de aandacht te brengen. Voetbalverslagen en foto's van verenigingen die slechts regionaal spelen worden gepubliceerd. De aandacht voor onze sport is gering. Uitslagen op teletekst en een paar websites bereiken het grote publiek niet. Een aantal verenigingen heeft goede contacten met de regionale media, maar om landelijk mee te spelen moet de bond inspringen. Het lijkt ons handig om een vooraanstaande sportjournalist aan te trekken die de badmintonsport goed in de markt weet te zetten. Hij bezit hopelijk een netwerk om makkelijk een aantal doelen die de bond bijvoorbeeld in 'A Clear Future' heeft geformuleerd.

Thema 3: Eerlijkheid

De vraag blijft natuurlijk: Wat is eerlijk? Is het eerlijk dat de een meer geld heeft dan de ander? Is het eerlijk dat er clubs meespelen om de titel en andere clubs niet. Natuurlijk is dat eerlijk. Alleen moet voor iedereen wel ongeveer dezelfde regels gelden.

Het aantal partijen bijvoorbeeld. Dit zou in onze optiek zo moeten blijven, want op deze manier geeft het meer kansen voor doorstroming van onze jeugd. Een tweede herensingle is een mooie opstap voor Joran Kweekel momenteel. De competitie moet niet gedomineerd worden door enkele toppers die worden ingevlogen, zodat die een team in beslissende wedstrijden kampioen kan maken.

Het zou bijvoorbeelder spannender zijn om de ranking af te schaffen: dit kan verrassende momenten opleveren.

Toppers zullen zich altijd aandienen. Is het eerlijk dat die bij één club spelen? Misschien juist wel, want dan doet deze club iets heel goed. Toppers zullen zich altijd aandienen en dat is goed. Daar werk je naartoe. De realiteit blijft wel dat spelers die talent en ambitie hebben altijd hun eigen plan zullen trekken. Dat moeten we ook juist goed vinden! Zij moeten zich kunnen ontwikkelen in het buitenland. Die hou je toch niet: zeker niet als geld een belangrijke rol speelt. Ze vertrekken en geven onze jeugd weer kansen! Elke bedreiging kan ook opgevat worden als een kans.

Moraal van het verhaal

Als clubs binnen het badminton moeten we er allemaal achterstaan dat de eredivisie de competitie is waar de focus op moet liggen: dat is het paradepaardje. Door het imago te verbeteren, de belangstelling te vergroten en de eerlijkheid te stimuleren kan dit. Wij, de clubs, moeten deze competitie samen belangrijk maken! De bond kan een faciliterende rol hierin hebben, maar we moeten niet allemaal naar de bond kijken. Doe zelf eens wat!

Onze advies: binnenkort uitgangspunten formuleren! Henk Staats heeft laatst een goede aanzet gegeven, maar hier vinden vast meer clubs iets van. We moeten uitgangspunten formuleren waar alle (ere- en eerstedivisie-) verenigingen zich in kunnen vinden en zo moeten we bouwen een aan heldere toekomst. Het bondsbestuur doet haar best, maar dat zijn ook maar mensen.

Paul van den Haak (teammanager)
Remco Bouts (Voorzitter)
TFS Barendrecht

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Frankrijk verslaat Nederland bij Sudirman Cup in China

Frankrijk verslaat Nederland bij Sudirman Cup in China

In Nanning (China) is het Nederlandse team er net niet in geslaagd de laatste wedstrijd in groep 2A van de Sudirman Cup 2019 te…

21 mei 2019

Stoeva Sisters break with Bulgarian badminton?

Stoeva Sisters break with Bulgarian badminton?

It was very tough months for us... we were working so hard to make something for us, for the badminton in Bulgaria but we just…

21 mei 2019

Netherlands First: Oranje-badmintonners overrompelen VS met 5-0

Netherlands First: Oranje-badmintonners overrompelen VS met 5-0

Het lag in de lijn der verwachting, maar de Nederlandse topbadmintonners die deze week acteren tijdens de Sudirman Cup 2019 in…

20 mei 2019

Nederlandse badmintonploeg verslaat Vietnam met 3-2 in poulefase Sudirman Cup

Nederlandse badmintonploeg verslaat Vietnam met 3-2 in poulefase Sudirman Cup

Vandaag is de Sudirman Cup 2019 begonnen in Nanning (China) en de Nederlandse topbadmintonners zitten in de poule met Frankrijk,…

19 mei 2019

Nederlandse jeugd klaar bij German International 2019

Nederlandse jeugd klaar bij German International 2019

Bij de German International 2019 in Bonn zit het er op voor de jonge Nederlandse ploeg.

18 mei 2019

DKC wint de beker na spannende finale tegen landskampioen Duinwijck

DKC wint de beker na spannende finale tegen landskampioen Duinwijck

In Sportcentrum Mariahoeve in Den Haag heeft DKC net als vorig jaar de nationale beker gewonnen. In een spannende finale werd…

18 mei 2019

Speel ook AirBadminton bij het Outdoor Badminton Festival in Oosterhout!

Speel ook AirBadminton bij het Outdoor Badminton Festival in Oosterhout!

Gemeente Oosterhout, onder meer badmintonclub Oosterhout en Badminton Nederland organiseren op vrijdag 17 mei en zaterdag 18 mei…

16 mei 2019

Mark Caljouw en Gayle Mahulette topsingelaars voor Nederlandse equipe Sudirman Cup 2019 in China

Mark Caljouw en Gayle Mahulette topsingelaars voor Nederlandse equipe Sudirman Cup 2019 in China

Van zondag 19 tot met zondag 26 mei 2019 vindt in Nanning (China) de Sudirman Cup, het WK gemengde teams plaats. Nederland is…

15 mei 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!