badmintonline.nl logo
Het laatste nieuws
Het laatste nieuws
 
Het belang van goed materiaal: onderzoek en ontwikkeling - sxc.hu
© sxc.hu

Het belang van goed materiaal: onderzoek en ontwikkeling

Het belang van goed materiaal: onderzoek en ontwikkeling - sxc.hu
© sxc.hu +

Techniektraining is voor een groot deel je materiaal begrijpen en voelen wat kleine veranderingen teweeg brengen in de slagen die je speelt.

LET OP: De verantwoordelijkheid voor de inhoud en publicatie van dit artikel ligt bij de oorspronkelijke auteur.

Je kunt een speler heel erg goed uitleggen waarom een bepaalde slag een speciaal effect heeft, maar als het materiaal niet goed is dan komt daar niets van terecht. Het verbaast me elke keer weer als er een groep spelers hier op Oro komt trainen en ze met slecht materiaal de baan op komen.

Met goed materiaal bedoel ik niet dat ze slechte rackets hebben, maar de rackets zijn vaak een verkeerde keus voor hetgeen ze willen en ze zijn bijna allemaal zonder uitzondering verkeerf bespannen.

Slagtechniek is zo verschrikkelijk veel veranderd. Er is geen voorzwaai meer en het raakpunt ligt nu veel vaker in het terugtrekmoment waardoor er ook geen nazwaai meer hoeft te zijn. Dit is niet het geval in alle slagen maar speciaal aan het net is dit wel veruit het grootste gedeelte van de slagen. En aan het net wordt de wedstrijd bepaald.

Het geven van voorlichting over welke snaren en hoe je ze moet laten bespannen is bijna net zo belangrijk als de training zelf. Aangezien de spelers niet per direct hun rackets kunnen herbespannen hebben we zo'n 50 toprackets op de training aanwezig die op verschillende manieren zijn bespannen. We hebben gewone bespanningen, maar tegenwoordig veel meer hybride waar we twee verschillende eigenschappen combineren in een bespanning.

We kunnen dus op zoek gaan naar het juiste racket met de perfecte bespanning voor juist die speler. Een ding is standaard op al onze rackets: we hebben alleen maar rackets met een dunne grip. Het is een doorn in het oog als je als trainer techniektraining doet en een speler verschijnt met een tennisracketgrip. Dan doet het er niet meer toe hoe je slaat, met wat voor racket je speelt en al helemaal niet welke bespanning en hoe hard die is.

Meestal hoef ik het racket of de bespanning niet eens te zien. Als de spelers gaan inslaan hoor je gelijk waar ze mee spelen. Je gaat op zo'n geluid af en dan zie je hoe hard een speler aan het 'werken' is om de shuttle weg te krijgen. Tijd om in te grijpen: het ingrijpen gebeurt bijna altijd in de eerste 10 minuten van de training. De spelers slaan vaak vlakke drive slagen naar elkaar en dat zeg zo'n beetje alles over het materiaal en dus ook over techniek die ze moeten/kunnen gebruiken.

Het is niet eenvoudig om terug in je eigen land je bespanning op dezelfde manier te krijgen als dat we hier op Oro doen. Op de eerste plaats zijn de snaren niet beschikbaar bij 95% van de bespanners en als die er wel zouden zijn, dan heeft de bespanner problemen om aan de gevraagde eisen te voldoen. Vaak krijgen spelers te horen 'dat kan niet' als ik bijvoorbeeld vraag om een groter verschil tussen de horizontale en verticale snaren, verschillende type snaren te gebruiken in een racket of ze vinden niet dat je het racket harder mag bespannen dan 11kg.

Ook al zijn veel spelers en trainers al overtuigd, zal je toch je bevindingen moeten kunnen bewijzen anders is het niet veel meer dan mijn ja tegen andermans nee. Dus komen er deze maand de eerste shuttlerobots. Ook al kan ik zeer goed multishuttlefeeding doen, niet elke slag is 100% hetzelfde en dus is het resultaat anders en dus moeten er robots komen. Deze robots zijn er niet alleen voor de ontwikkeling van het materiaal natuurlijk, want ze gaan ook gebruikt worden in de dagelijkse training.

Deze zomer zal er op elke baan ook een shuttlerobot zijn, zodat we de training voor de deelnemers op een hoger niveau kunnen brengen door perfect aangeven in elke situatie.

Met robots heb je nog niet bewezen dat het effect ook echt is zoals je dat beweert. Ondanks dat ik weet dat het zo is, wil ik dat zelfs iemand die er geen verstand van heeft het kan zien. Ik hoop nog voor de zomerkampen een superhighspeed camera te hebben om het effect van het materiaal te kunnen laten zien. Dan pas kan ik zeggen: "Nu zie je wat je voelt." Ook voor deze investering zijn natuurlijk meerdere inzetmogelijkheden. We willen spelers en trainers niet alleen de mogelijkheid geven video-analyse te doen moet maar ze moeten ook de details zien waar we het altijd over hebben. Het zal het begrijpen van onze sport weer een stap dichterbij brengen.

Al deze dingen zijn niet mogelijk als je het bedrijfsleven niet achter je hebt staan, want kennis vergaren op deze manier kost duizenden euro's. Ook al betaal ik heel veel zelf, is dat ook voor mij te duur. Het proces van testen, rapporten schrijven, nieuwe materialen maken, weer testen en nog meer rapporten schrijven heeft er toe geleid dat bedrijven zijn omgeslagen van matige naar zeer grote belangstelling. We hebben hier op ons kleine eiland al aardig wat grote bedrijven mogen ontvangen en we weten dat ze zeer onder de indruk van de hier opgedane kennis terug aan het werk zijn gegaan. We zijn nog lang niet klaar maar de eerste belangrijke materiaalverbeteringen komen straks om de hoek kijken en als het aan ons ligt zullen er nog vele volgen.

geschreven door

vorig artikel

Tennisracket van de toekomst?

3 jaar geleden

volgend artikel

Locoburgemeester Elzakalai reikt gemeentelijke erespeld uit

3 jaar geleden

Wat vind jij? Er zijn al 63 waarderingen!

Over de auteur: Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Je ontvangt enkele keren per jaar een speciale update! (Door gebruik te maken van dit formulier, stem je in met ons privacy statement.)

Reacties

+

› lees onze huisregels

Over de auteur: Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Meer nieuws