badmintonline.nl logo
Het laatste nieuws
Het laatste nieuws
 
Henk Staats: De liquidatie van de eredivisie - BV Almere
© BV Almere

Henk Staats: De liquidatie van de eredivisie

Henk Staats: De liquidatie van de eredivisie - BV Almere
© BV Almere +

De vergelijking met bedrijven die geliquideerd worden en vervolgens afgeslankt een doorstart maken is saillant. De zogenoemde kwaliteitsimpuls heeft niet plaatsgevonden.

Ik kan de verbetering echt niet ontdekken. Sterker nog, we gaan van circa 200 wedstrijden naar circa 140 wedstrijden, dat is zo'n 30% minder. En dat doen we bewust, want er zouden te veel oninteressante wedstrijden zijn volgens het adviesbureau, waarvan de vertegenwoordigers overigens zelf nog nooit een eredivisiewedstrijd hebben gezien. Het adviesbureau omschrijft het als volgt:

Om er toch een specifiek onderdeel uit te lichten, namelijk de 750.000 beoefenaars oftewel de campingtonners. Een belangrijke doelgroep die we o.a. met de Eredivisie willen bereiken is deze 'campingtonner'. Wij beweren dat de huidige opzet voor iedereen, maar in het bijzonder voor deze groep, niet spannend genoeg is. Dit komt door de ingewikkelde puntentelling en de enorme hoeveelheid oninteressante wedstrijden. Wij adviseren om ervoor te zorgen dat het aantal spannende wedstrijden zal gaan toenemen.

Dat wordt met droge ogen beweerd terwijl ieder badmintonner toch weet dat een campingtonner, die slechts simpel een shuttletje over slaat, echt niet of nauwelijks het verschil ziet tussen een wedstrijd op 4e divisieniveau, om maar eens wat te noemen, en de eredivisie.

En wie bepaalt er nu of wedstrijden al dan niet interessant zijn? Mogen de zogenoemde middenmoters en degradatiekandidaten dat zelf bepalen!

Nog zo'n mooie stelling: "Enorme niveauverschillen zijn onvermijdelijk. Dit heeft met de aard van de sport en de budgetverschillen van de clubs te maken."

Dit is toch klinkklare nonsens. Enorme niveauverschillen doen zich toch in iedere sport voor, dat is toch niet uniek voor de badmintoneredivisie.

En dan nog een fraaie: "Voor 'campingtonners' is de hoeveelheid wedstrijden niet van belang, de kwaliteit van de wedstrijden (spanning, niveau en entertainment) wel. Ook is regionale spreiding handig om door heel Nederland de campingtonner te bereiken."

Ik ben het er zeker mee eens dat we moeten proberen om meer mensen eredivisieminded te maken, maar laten we realistisch zijn. Zolang er onder de 35.000 BNL-leden nog hele volksstammen zijn die nog nimmer een eredivisiewedstrijd hebben bezocht, lijkt mij dat we daar toch allereerst onze aandacht op moeten vestigen. Vervolgens moeten we ons richten op die 200.000 badmintonners die geen BNL-lid zijn en wellicht lukt het vervolgens op basis van de opgedane ervaring om campingtonners te mobiliseren voor de eredivisie.

Ik ben trouwens erg benieuwd of de marketingafdeling van BNL heeft stilgestaan bij het feit dat minder eredivisiewedstrijden, dus minder exposure, nadelig zou kunnen uitwerken voor de sponsoropbrengsten van de eredivisieclubs. Minder geld voor de eredivisieclubs betekent dat er minder kwalitatief goede spelers kunnen worden aangetrokken. En ook de spelers die per wedstrijd een vergoeding ontvangen, zullen er niet vrolijk van worden, die gaan nu wellicht eerder naar het buitenland. Daar gaat onze kwaliteitsimpuls!

Ik heb het allemaal nog maar eens opgeschreven of misschien moet ik zeggen van mij afgeschreven, want ik ben zeer teleurgesteld dat we niet gekozen hebben voor een echte verbetering maar voor dit broddelwerk, waarbij nog de nodige uitleg vereist is aan de media, supporters en sponsors over deze ingewikkelde competitieopzet. Onze 'moeilijke' puntentelling is daarbij vergeleken een makkie :) Maar het wordt zogenaamd wel spannender omdat we op een aantal wedstrijden het predicaat Play-offwedstrijd plakken. Dat help echt, dat is de kwaliteitsverbetering..., maar niet heus.

Procedureel valt er ook het nodige op te merken, maar daar zal ik maar niet over uitweiden. Genant vond ik wel in de laatste werkgroepvergadering de vraag aan mij van een van de twee vertegenwoordigers van het adviesbureau 'waarom ik als Almere zo tegen het gepresenteerde voorstel was'. En ik maar denken dat ik daar voor de eredivisie aanwezig was en niet voor Almere.

In mijn richting, en niet alleen de mijne, is overigens opgemerkt dat we ons als voorzitters moeten gedragen en niet professioneel bezig zijn door ons uit te laten over de nieuwe competitieopzet op de wijze waarop we dat gedaan hebben en doen.

Dan maar niet professioneel, het is mij om het even. We leven niet in PyongYang en het is maar goed ook dat we daar niet wonen, want als je daar zit te slapen...

Henk Staats

geplaatst door

verkregen via BV Almere

Wat vind jij? Er zijn al 56 waarderingen!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Je ontvangt enkele keren per jaar een speciale update!

Reacties

+

› lees onze huisregels

Meer nieuws