Nieuwe opzet Carlton Eredivisie bekend: seizoensstart met twee poules

Nieuwe opzet Carlton Eredivisie bekend: seizoensstart met twee poules

De Carlton Eredivisie zal in het seizoen 2015/2016 in twee fases worden gespeeld. Dit betekent dat er een volledig nieuwe opzet is.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De eerste fase worden de 10 verenigingen ingedeeld in twee poules van 5. In de eerste fase wordt er gespeeld volgens het Amerikaans systeem. Dit houdt in dat iedereen 1 keer tegen elkaar speelt en dat na de eerste fase iedereen 9 wedstrijden heeft gespeeld. Alle wedstrijden tellen mee voor de stand in de poule.

De indeling van de poules wordt gebaseerd op de posities op de posities op de eindranglijst van vorig seizoen.

1 DKC 2 Duinwijck
4 Amersfoort 3 Almere
5 VELO 6 Roosterse
8 Victoria 7 Slotermeer
9 Van Zijderveld 10 Smashing

Na deze fase is er een eindstand per poule. De eindstand in de poule is bepalend voor het vervolg van de competitie zoals is beschreven in fase II.

Na 9 rondes wordt een ranglijst per poule opgemaakt conform art III.2 lid 3 van het BCR. De ranglijst in Poule A bestaat uit A1, A2, A3, A4 en A5. De ranglijst in Poule B bestaat uit B1, B2, B3, B4 en B5.

Play-off fase

De play-off fase wordt gespeeld in 2 schema's, play-off 1 en play-off 2.

In PLAY-OFF 1 wordt gestreden om het Landskampioenschap. De wedstrijden in het knock-out schema met uitzondering van de wedstrijden om de 'plaats' worden gespeeld in een best-of-2 serie. Deze serie gaat om twee gewonnen wedstrijden en niet om 9 gewonnen partijen. Eindigt een wedstrijd in een 4-4 dan wordt er een golden game gespeeld. Gebeurt dit in de tweede wedstrijd en komt de stand daarmee op 1-1 dan wordt er wederom een golden game gespeeld maar nu om te bepalen wie de best-of-2 serie wint. De wedstrijden om de 'plaats' worden gespeeld in 1 wedstrijd.

Alle S-ontmoetingen worden gespeeld in een 'Best-of-two' serie (zie Definities in de UR P/D Bondscompetitie 2015-2016). Daarbij speelt het hoogst geëindigde team van de poulefase - eventueel na horizontale vergelijking - eerst een uitwedstrijd. De finale (W7) wordt op neutraal terrein gespeeld. In de overige W-wedstrijden speelt het hoogst geëindigde team van de poulefase - eventueel na horizontale vergelijking - een thuiswedstrijd.

Play-off 2

PLAY-OFF 2 bestaat uit 1 poule van 6 teams:

  • Verliezer S1
  • Verliezer S2
  • Verliezer S3
  • Verliezer S4
  • A5
  • B5

In PLAY-OFF 2 wordt een halve competitie gespeeld, waarbij de thuis- en uitvereniging ten opzichte van de poulefase zijn omgedraaid. Ieder team begint weer met 0 wedstrijdpunten. Na 5 rondes wordt een ranglijst per poule opgemaakt conform art III.2 lid 3 van het BCR. De eindranglijst van de poule levert de nummers 5 t/m 10 van de eredivisie 2015-2016 op.

Aantal wedstrijden

  Aantal
winnaars S1-S4 14
verliezers S1-S4 16
A5 en B5 14

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!